29. svibnja 2018

Od 1. do 3. lipnja u škotskim planinama je na rasporedu druga po redu utrka ovogodišnjeg Svjetskog kupa u MTB spustu te treća utrka serije 4x Pro Tour

Sprema se uzbudljiv brdsko biciklistički vikend! U škotskim planinama, poznatom Highlandu, na rasporedu su dvije svjetske utrke: druga po redu utrka ovogodišnjeg Svjetskog kupa u MTB spustu te treća utrka serije 4x Pro Tour. 

4kros

Ft. William je još 2002. ugostio prvu utrku Svjetskog kupa u 4krosu. Staza je potom bila mijenjana i dorađivana. Za pobjedu je važno biti tehnički vješt, ali i imati sirovu snagu. Najviše pobjeda na ovoj stazi zabilježio je Čeh Tomas Slavik, slavio je četiri puta. Pobijedio je i 2016. i 2017. U ženskoj kategoriji lani je slavila Britanka Natasha Bradley, a bila je pobijedila i 2015.

Više informacija potraži na 4xprotour.com

Spust

Najprej vPrvo dobra vijest: Prošlogodišnji „novi“ šumski odsjek koji je mnogom natjecatelju zagorčao život te stazu učinio opasnijom, sada je poboljšan, barem tako obećaju iz organizacije.  Duljina staze je i dalje oko 2800 metara, a visinska razlika ostala je ista – 550 metara. Vremenska prognoza najavljuje nekoliko kišnih kapi za petak, a ostatak vikenda trebao bi biti suh. Temperatura će iznositi, očekuje se, oko 25 stupnjeva.


Ben Cathro je pred nešto više od dva tjedna pokretnim slikama zabilježio aktualno stanje na stazi.

Natjecatelj s najviše pobjeda na stazi u Ft. Williamu u muškoj kategoriji je „domaći dečko“, Južnoafrikanac Greg Minnaar, on je naime ovdje slavio sedam puta, a posljednji puta je to bilo lani. Prvi je puta slavio još 2004., a nadajmo se da će ga ovaj puta zaobići zla kob probušene gume. U užem krugu favorita su i Amerikanac Aaron Gwin (ovdje je slavio 2012., a pobijedio je na Lošinju prije mjesec dana), aktualni svjetski prvak, Francuz Loic Bruni (nakon ozljede na Lošinju sigurno će se željeti pokazati u pravom svjetlu), te Danny Hart (ovdje je skoro pa „domaći dečko“). 

U ženskoj kategoriji do četvrte će pobjede u Ft. Billu pokušati doći Britanka Rachel Atherton, no to neće biti niti malo lagan zadatak. Braniteljica prošlogodišnje pobjede je Australka Tracey Hannah, a pravu opasnost predstavljati će Francuskinja Myriam Nicole (pobijedila na Lošinj) te Britanka Tahnee Seagrave.

Vremenski raspored

U petak je na rasporedu slobodni trening od 8 do 15 h. nakon toga, od 15:30 do 17, trening s mjerenjem vremena za najboljih 60 muških, 15 žena, 10 juniora i tri juniorke. 

U subotu prvo ide trening od 8 do 11:45, pa zatim kvalifikacijska utrka od 12:15. Prvo startaju juniorke i juniori,  a potom od 13:30 žene i na kraju muški.

U nedjelju
 sod 9:45 počinju finalne utrke – prvo startaju juniorke. Veliko finale muške kategorije na rasporedu je od 13:30. Finale, naravno, pratite uživo u programu redbull.tv

Više informacija potraži na fortwilliamworldcup.co.uk

Fotografije: Klemen Humar

Pročitaj i:
Svjetski DH kup Lošinj: We Will Rock You!

Prati nas