24. travnja 2017

Druga utrka kupa SloXcupa privukla je jaku međunarodnu konkurenciju. Na teškoj i blatnoj stazi do UCI bodova se teško dolazilo.

Na teškoj i blatnoj stazi jubilarnog 20. Kamničkog XC-a za bodove prve kategorije UCI borilo se 40 muškaraca i 13 djevojaka. Među njima je bilo dosta natjecatelja koji se nalaze visoko na ljestvici međunarodnog biciklističkog saveza. Prevladavali s Talijani, za njima Srbi i Austrijanci. Utrka s takvim pedigreom bi zaslužila da ju vrate na tradicionalni datum početkom srpnja. Naime, u travnju je vrijeme u tim krajevima jednostavno nepredvidljivo.

Ovogodišnja staza bila je malo izmijenjena, ali gledatelji su i dalje mogli pratiti poznati spust s korijenjem. Vrijeme je preko noći pošteno promijenilo teren, tako da su se natjecatelji već u jutarnjim satima zaputili na mokar i sklizak teren, koji na takvoj stazi ne dopušta greške. 

Djevojke

Utrka djevojaka bila je napeta samo od starta do Kalvarije. Do tamo je Tanja Žakelj (Rajd Trek / Unior Tools Team) još bila u grupi. Kada je krenuo tehnički i ove godine blatni dio, pokazala je svoje adute i već nakon prvog kruga imala popriličnu prednost, koju je zatim samo još povećavala. 

Na prvi pogled izgledalo je kao da će se voditi napeta borba za drugo mjesto, ali tehnički dio kroz šumu je i to ublažio i u trećem krugu su pozicije bile postavljene. Sa zaostatkom od osam minuta, na drugo mjesto popela se Ukrajinka Irina Popova (Bps Mtb Team), a još minutu iza nje, na trećem mjestu bila je srpska natjecateljica Jovana Crnogorac (Salcano Cappadochia).

Tanja: “Ne znam što se to dešava s djevojkama ove godine, ali na startu su prokleto brze. U današnjoj konkurenciji nisam očekivala da ćemo skupa stići do Kalvarije. Bila sam iznenađena. No, zatim je došao moj dio, gdje je većina sišla s bicikla, dok sam ja bez problema vozila. Tu sam već u prvom krugu imala veliku prednost, koju sam zatim još povećala i zadnji krug odvozila kontrolirano i mirno. Iskreno govoreći, to je bio dobar trening. Naravno da mi trebaju i UCI bodovi i s tog vidika je utrka za mene bila od velike važnosti.”

Muškarci

U muškoj kategoriji se utrka odvijala sličnoStartali su na najjače prema Žalama i Kalvariji. Vodio je Talijan Denis Fumarola (Asd Sixs Boscaro) pred Lucom Braidotom (C.S.Carabinieri Olympia), treći je bio Belgijanac Marc Bouwmeester (Mijnbad Liv Giant). 

S manjom razlikom slijedio ih je Daniele Braidot (C.S.Carabinieri Olympia) i tako je bilo do trećeg kruga, u kojem je Fumarola imao tehničke probleme i morao je trčati s biciklom do tehničke zone. Ostala trojica vozili su taktički i na tehničkim dijelovima u šumi je Luca Braidot danas jednostavno bio bolji. Pridobio je prednost, koju druga dvojica više nisu mogli sustići.

U zadnja dva kruga je zbog tehničkih problema popustio Belgijanac, tako da Braidotu ništa nije stajalo na putu. 

Nakon sat vremena i 24 minute u cilj je prvi stigao Luca, minutu i 31 sekundu za njim i Daniele. Treće mjesto zadržao je Marc Bouwmeester, iako mu je za vratom visio Mađar Andras Parti (Nella Trek Team).

Luca Braidot: “Fumarola je od prvog kruga držao jak tempo i Daniel i ja smo ga jednostavno morali pratiti. Tempo je bio stvarno visok, tako da je bilo jako teško ostati blizu njega. Na tehničkim dijelovima sam se nekako uspio probiti naprijed i na taj način pridobiti malo vremena za predah. Na ravnom terenu je opet išlo na nož. Staza je danas bila izuzetno teška, iako nije bilo skokova …
U trećem krugu je Fumarola imao tehničke probleme, tako da sam nakon toga vozio sam, a Daniele malo iza mene. Zatim sam jednostavno bio brži na tehničkim dijelovima,  držao sam svoj tempo, tako da je između nas nastala razlika. Bodovi su danas bili teško zasluženi.”

{gallery}2017/170424_kamniski_kros_1{/gallery}

Mlađe kategorije

Kod juniora je pobjedio Talijan Simone Avondetto (Team Uci Piemonte), dok je kod mlađih juniora najbolji bio Blaž Žle (Calcit Bike Team).

{gallery}2017/170424_kamniskikros{/gallery}
Kamnički Calcit opet se dokazao s organizacijom, ovoga puta jubilarne 20. utrke i nadamo se i slijedećih 20Slijedeća utrka kupa i ujedno kategorija C2 se odvija već ovog vikenda uz jezero u Završnici.

Ukupni poredak

Fotografije Grega Stopar

Pročitajte još:
XC Griči: Elite pobjednici Belomojna i Colledani

Prati nas