2. srpnja 2018

Rabac + hotelski lanac Valamar + Manuel Fumić + Phil Dixon = vrhunski doživljaj na biciklu i bez njega

Brdsko biciklistički kamp u organizaciji hotelske tvrtke Valamar, u suradnji s Manuelom Fumićem, pokazao se kao pogodak „u sridu“. Manuel i njegov trener Phil Dixon vrhunski su stručnjaci, poznaju tajne treninga, ali i društveni aspekt brdskog biciklizma, koji uljudno i razumljivo predstavljaju drugima.

Dva dana s Manuelom vrijede više od čitavog tjedna samostalnog bicikliranja bez pravog cilja. Sve se odlično poklopilo jer je Manuel odabrao Rabac za svoju trening bazu uoči nastavka Svjetskog kupa, slijedeći vikend u talijanskom Val di Sole.

Što kaže Manuel:

“Rabac je idealan za moje pripreme radi odlične konfiguracije terena i nadmorske visine, i zato što nudi kombinaciju odličnog smještaja, najvišeg standarda prehrane za profesionalne bicikliste, kao i opću visoku razinu svih usluga. Ovdje se pripremam već drugu sezonu zaredom i doista mogu preporučiti Rabac i Valamar jer svatko može ispuniti svoje potrebe za profesionalnim pripremama ali i za rekreativnu vožnju na biciklu“.


Manuelov savjet zlata vrijedi.

Prvi dan

Poslije osobnog upoznavanja s Manuelom, u petak smo krenuli na vožnju stazama u okolici Rapca. Vožnja je poslužila za ispitivanje mogućnosti svakoga od sudionika, u laganom tempu u kojem smo u nešto više od dva sata nabrali 500 visinskih metara. Manuel je razgovarao sa svakim sudionikom i strpljivo odgovarao na pitanja te je motivirao one kojima je teže išlo. Sa svojim savjetima uskakao je i Phil. Posebno glede položaja na biciklu. Mnogi su mu ostali zahvalni zbog sitnih izmjena nakon kojih je vožnja prerasla u užitak.

Nakon vožnje došao je red na razgovor uz kavu. Očekivao sam samo par pitanja i ekspresan odlazak na ručak. No to se nije dogodilo. Sudionici su došli pripremljeni pa su se pitanja o treningu, prehrani i životnom stilu vrhunskog sportaša izmjenjivala kao na tekućoj traci. U diskusiju se uključio i trener Dixon, pa je sat i pol proteklo kao u trenu. Svi su već jedva čekali subotu.


Raznolika ergela: Nije važno što voziš već u čijem si društvu.

Drugi dan

Subota je ostala rezervirana za najbolje trenutke. Temeljem saznanja od prethodnog dana Manuel i Phil su odabrali zahtjevniju trasu. Vozili smo stazama biciklističkog parka Rabac, koji se konstantno razvija i proširuje, te je sada primjeren svim tipovima vozača, te smo prošli neke odsjeke maratona Terra Magica. Sudionike su razveselili single trailovi na kojima su iskusili vlastite granice. No zahvaljujući Manuelu Fumiću svi su se osjećali sigurno te su mogli novostečeno tehničko znanje pretočiti u vožnju. Manuel i Phil su naravno pridonijeli savjetima i, gdje je to bilo potrebno, ponavljanjima, ali i zamjenom gume kada se dogodio jedini defekt u dva dana.


Staze u okolici Rapca vrijedne su putovanja.

Ovaj put smo savladali gotovo 700 visinskih metara u dva sata vožnje, i to je bilo sasvim dovoljno da nas sasvim izmori prije kave i okrjepe u starom centru Labina, no bez obzira smo zadržali osmjehe od uha do uha. Opet su slijedila pitanja u rafalu, a isticali su se mlađi sudionici, koji su do tančina secirali režim treninga i priprema vrhunskih sportaša. Phil Dixon je bio pravi svjetionik, sva je pitanja preusmjerio u realnost i kao najvažniju naglasio ljubav prema brdskom biciklizmu i druženje, kao osnovne komponente koje mogu, ali ne moraju, dovesti do vrhunskog sporta.


Ćaskanje uz sokove, kavu i zalogaj.

Nakon okrepe Phil je pozvao svakoga od sudionika da sa svima ostalima podijele svoje utiske o kampu. Osim zahvala na sjajnom vikendu veliki dio ih je naglasio zadovoljstvo vožnjom i samopouzdanje, što je naglašeno dobrim društvom koje je donijelo motivaciju i osjećaj sigurnosti, zbog čega su lakše došli do svojih granica, ali i malo preko njih, čime na kraju poboljšavaš svoju vožnju

Potom se otprilike polovica „hrabrijih“ sudionika spustilo tehničkom stazom preko Teleferike u Rabac, a ostali su krenuli cestom, da bi se na kraju opet okupili i izmjenjivali dogodovštine do kasnog popodneva. Kada smo se opraštali od Manuela i Phila najčešće se najavljivalo ponovno druženje, u slijedećem kampu sredinom srpnja ili u listopadu.


Debata dva prekaljena bajkera, Petera Vesela i Manuela Fumića.

Foto: Aleš Boben

Pročitaj i:
Najavljujemo: Bike kamp s Manuelom Fumićem!

Prati nas