24. veljače 2017

Video i par komentara sudionika slovenske ekspedicije na otok u sjevernem Atlantiku. Ceko otkriva.

Sanjate o otoku iz snova sa stazama i prijateljskim podnebljem Ceko (iz Extreme Vitala), Finc (iz Fatalnog vina .. ok, iz Batmana!), Špela i Štefan su išli prošle godine u 11. mjesecu na Madeiru. Portugalski otok u sjevernom Atlantiku, 400 km sjeverno od kanarskih Tenerifa. Možda ne prvi s tog kraja svijeta (pogledajte linkove na dnu) ali priča o ne previsokom proračunskom pothvatu (bez agencija koje tamo vrijedno rade) svejedno nije ništa lošija. Izvješćuje Ceko.

Već duže vrijeme smo htjeli odvoziti Madeiru ali se nikako nismo mogli dogovorit do kraja. U 11. mjesecu prošle godine sam s Fincem sjedio na trećoj pivi nakon jedne biciklističke ture i shvatili smo da zapravo još uvijek nemamo plan za taj mjesec, koji je kod nas u Sloveniji obično bezvezan i da moramo negdje otići. U to vrijeme je bio aktualan edit iz Madeire, a s obzirom da Madeiru sanjam već najmanje 4 godine je to bio prijedlog. Finc je bio za, i tako smo negdje oko 4. piva kupili karte ( ovom prilikom bi se voljeli zahvalit i pivi, hahah ) Shvatili smo da bi trebali još nekog za shuttle i da smanjimo troškove pa smo pozvali i Špelu koja je ionako ispitivala da li imamo već neke planove. Štefan je upao zadnji tren.

Za planiranje smo imali mjesec dana. Trailforksi za Madeiru su super sređeni, tako da je research bio olakšan, movescount i suunto satovi ionako rade u nulu. Na Pinkbikeu sam pronašao lokalca Fernanda Gomeza, koji je uploadao skoro sve tracke s Madeire na Trailforkse. Puno nam je pomogao s insajderskim informacijama glede vožljivosti trejlova, jer je na Madeiri ljetos bio veliki požar.

Furali smo šest dana i svaki dan smo napravili cca 1500-2000 metara visinske razlike spusta i nešto malo uspona. Većinom smo se shuttlali do vrha i nakon toga je netko iz ekipe išao taksijem natrag po rent-a-kombi. Najduži dan na biciklu je trajao 7 sati, sa 1800 m smo se spustili na visinu 0, iskombinirali smo 10 različitih trailova i sve skupa prevozili 33 km. U međuvremenu smo zamijenili vse vegetacijske pojaseve – krenuli smo iznad šume, kroz crnogoričnu šumicu među eukaliptuse i u džunglu, preko plantaže banana do mora. U načelu svaki dan kombiniraš najmanje tri traila i odvoziš od 20 do 25 km.

Cijeli 10-dnevni trip dođe otprilike 1000 eura ili kojih 200 više, ako cijelu noć čekaš u Lisabonu na povratni let (znači, da tamo popiješ za toliko…). 450 eura za avion s bajkom tamo i natrag, cijene hrane i piva su dosta ugodne, pivo je jeftinije nego u Sloveniji, hrana u restoranima približno isto kao kod nas. Spavali smo u kući, koju smo našli na airbnb za 600 eura za 8 dana. Najskuplji je bio kombi za shuttle, 650 eura.

Sve fotke: Ceko

Prati nas