22. rujna 2016

Kažu, da su staze za spust u Svijetskom kupu prelagane, zato se na kraju sezone, kada si mogu priuštiti i pokoju ozlijedu, dvadesetorica natječu na Red Bull Hardline u Walesu.

Zamisao se čini luda, ali naposlijetku realna: staze za spust u svjetskom kupu su za najbolje na svijetu prelagane, ipak su prilagođene za 150. natjecatelja, juniore i žene. U planinskoj regiji Snowdonia na sjeveru Walesa – koja je uostalom nacionalni park – je zato Dan Atherton sagradio najtvrdokorniju stazu na svijetu. Prije svega zbog skokova, na kojima dvadesetorica pozvanih na utrku mora pokazati sve što znaju, i pritom cijeli doći u dolinu.


Atraktivni skok preko ceste, foto Olaf Pignataro/Red Bull Content Pool

Red Bull Hardline su krajem prošlog tjedna održali treću godinu za redom. Po završetku Svjetskog kupa i nakon svjetskog prvenstva, kad si natjecatelji u spustu nekako “mogu priuštit” ozlijede. Ne, na treninzima nisu svi stigli cijeli u dolinu. Tko ovdje zabrlja skok, u principu ne skoči na noge i ne otrese prašinu sa sebe, nego pričeka na hitnu.

Najbolji na svijetu? Britanci su spustaška velesila broj jedan i ako su na startu bili oni (iako bez svjetskog prvaka), gosti iz Australije, Novog Zelanda i jedan Kanadčan … Da, elitna banda, a kada u Wales dovedu još kojeg Amerikanca, Francuza i još koga, će Hardline značiti  još više.


Uniorov Ruaridh Cunningham na jednom od manjih skokova, koji bi na običnoj utrci bio ogroman, foto Dan Hearn/Red Bull Content Pool

Ovogodišnji pobjednik je Bernard Kerr. Prošlogodišnji pobjednik Ruaridh Cunningham, član slovenskog tima Unior Tools Team, se morao ove godine zadovoljiti s drugim mjestom. Na trećem i četvrtom mjestu su također bili Britanci: Adam Brayton i Gee Atherton.


Najbrži na utrci Hardline 2016, foto Olaf Pignataro/Red Bull Content Pool

Snimku cijele utrke možete naći ovdje na redbull.tv

Na uvodnoj slici pobjednik Kerr, foto Boris Beyer/Red Bull Content Pool

Sakupili smo još par videa, koji najbolje pokazuju, kako “hard” je Hardline


Red Bullovi vrhunci


Reportaža Film Smith Media


Na krovu s Ruaridhom


U GMBN misle da je to najteži DH ikada

Prati nas