Keindl sport HR 2023
Bike park Sljeme Human Fish Gravel SloEnduro OglasivaciHR
5. prosinca 2018

Posljednjih godina, uz pomoć hotelske kuće Valamar, Rabac se prometnuo u poželjnu destinaciju za zimski biciklistički odmor ili za rekreativne trening kampove za rekreativce. No omiljen je i među profesionalnim biciklistima

Rabac je u posljednjih nekoliko godina postao pravi raj za bicikliste. S time se slažu i profesionalni biciklisti Manuel Fumić i Matthias Grick. Hotelska kuća Valamar drži hotel Sanfior otvorenim i u zimskom razdoblju te j tako osigurala središte za zimsko i proljetno bicikliranje – kako za brdske bicikliste tako i za one cestovne – te se može bez problema natjecati s drugim zimskim destinacijama. No ovdje nema potrebe mučiti se s prtljagom po aerodromima.

Brdski biciklisti mogu očekivati zaokruženu ponudu koja uključuje bike park s osamnaest staza različitih težina, namijenjenih kako početnicima tako i naprednim biciklistima. Tu je i servis za sve vrste bicikala, te mogućnost pranja i sigurnog skladištenja bicikala. U sklopu bike parka nalazi se i trgovina koja osim kvalitetnih bicikala nudi dijelove i opremu, napitke te sportsku prehranu i dodatke. Info punkt nudi široku paletu biciklističkih izleta za obitelji, ali i za ambicioznije bicikliste.

Preko 40 km staza

Za brdske bicikliste označeno je više od 40 km staza smještenih na obližnjoj uzvisini Skitači i na trasi tradicionalne utrke Valamar Terra Magica, no u zimskim mjesecima ovo je idealno odredište i za cestovne bicikliste. Kad jednom savladaš uspon iz Rapca do Labina, koji nije pretjerano zahtjevan osim ako ga ne napadneš svom snagom, pred tobom će se kao na dlanu otvoriti cijela Istra. Samo o tebi ovisi hoćeš li se zaputiti na sjever, na zahtjevan brdovit teren prema kraljici Učkoj, ili na jug, laganim trasama kroz slikovita romantična mjesta južne Istre.


Vozeći nećeš proliti previše znoja. Nisu ovdje svi usponi alpski, mada možeš pronaći i takve, ako želiš. Cijeli kraj je vrlo razigran, a takve su i ceste. A kada se popneš na vrh vidjeti ćeš i i stočnu i zapadnu obalu koje su naizgled nadohvat ruke. A zatim uživaj u dugom spustu koji traje i traje…

Na cestama u ovo doba godine nema puno prometa, pogotovu u manje naseljenim predjelima, tamo ćeš vrlo rijetko naići na automobil. Zima je u Istri znatno blaža u odnosu na najveći dio Europe, što daje idealne uvjete za zimsko biciklističko lutanje.

Povijesno gledano

Svugdje gdje pogledaš vidjeti ćeš povijest. Na svakoj turi potrebno je stati nekoliko puta kako bi mogao upiti sve što ti okolina pruža. Gospodske kuće, obrambeni zidovi, slikovite crkve na vrhovima brežuljaka… Istra je živi muzej. Od prapovijesti,  preko Rimljana i Austro-Ugarske monarhije, baš svatko je ostavio svoj povijesni pečat. A ti se čitavo vrijeme pitaš – hoće li i ovo biti u ispitu?

Još je jedan dobar razlog za obilazak Istre na biciklu. Istra je gastronomski raj. Svaki njen dio odlikuje se vlastitim specijalitetima, od one jače hrane na sjeveru, do lakše na jugu. Sve uz domaće maslinovo ulje, po želji i s tartufima po kojima je poznata u cijelom svijetu.

Većina biciklista voli dobro pojesti i u slikovitim mjestima lako će pronaći konobu koja će ih „nagovoriti“ na ručak. Skoro svakoga vikenda tu se održavaju lokalni sajmovi koji nude lokalne poslastice.

Zima je idealno razdoblje za bicikliranje, baš na lokacijama koje ljeti vrve od autobusa i turista. Možeš stati nasred ceste ili na panoramskoj točki zbog fotografiranja ili naprosto uživanja u pogledu na Kvarnerski zalljev i njegove otoke. I oni imaju svoj čar, ali o tome ćemo drugom prilikom.

Krajem dana čeka te još i duuugi spust natrag u Rabac, večera i odmor u jednom od gostoljubivih Valamarovih hotela. Istra nudi toliko toga i ovdje smo tek zagrebli površinu. Zima je idealno razdoblje za obilazak Istre pri ugodnim temperaturama, iz izvansezonske cijene i svim ljepotama koje ona inače nudi. I jedva ćeš čekati ponovni susret.

Foto: Matej Hartman

Keindl sport HR 2023
Bike park Sljeme Human Fish Gravel SloEnduro OglasivaciHR
Prati nas