“On-off
“Ciklocentar” Bike park Tršće Human Fish Gravel SloEnduro
5. listopada 2017

Mah je odvozio najdužu trasu zadnje utrke u seriji pod pokroviteljstvom Adriabike. Onu najnoviju, na otoku Krku.

Nedostajao mi je Krk. Zadnji put sam vozio po njegovim kamenitim stazama u rano proljeće. Na otok sam ponovno stigao prije nekoliko dana, da vidim koliko se trasa maratona Krk ‘n’ Roll razlikuje od prve etape 4 Islands

Onako kako je skakač motkom Sergej Bubka centimetar za centimetrom podizao letvicu svjetskog rekorda (i za svaki centimetar dobio lijepu financijsku nagradu), tako i Adria Bike brdskim biciklistima polako otkriva ljepote Krka. Započeli su s uvodnom etapom utrke 4 Islands, ove godine su tamo organizirali i zamjensku utrku za vjetroviti Rab, a za završetak sezone pripremili još i maraton Krk ‘n’Roll.

“It’s a long way to the top”

… je najduža trasa K’N’R. Iako ne vodi preko Velog vrha, na 76 km dugoj trasi se bez problema nakupi skoro 1.700 m uspona. Istina je da je slična trasi 4 Islands, ali njen karakter je drugačiji. Maraton je zahtjevan, ali te ne “ubije”. Taman za lijep završetak sezone. Start je naravno u Baškoj. Strmi asfaltni uspon do crkve Svetog Ivana, kamenit nastavak kroz borovu šumu i prelazak preko Mjesečeve pokrajine poznaju već mnogi. Nakon toga sličnost s 4i završava. Kameni put skreće desno, spušta se prema Vrbniku, i prije grada skreće u vinograde. Moru se približi kod rta Svetog Marka, gdje se ponovno okrene prema unutrašnjosti otoka. 

Zatim slijedi najljepši dio maratona, kojeg će doživjeti samo natjecatelji na najdužoj udaljenosti. Malo prije Risiko trasa s asfalta skreće u šumu i pretvora se u usku stazicu, stisnutu između kamenite ograde. Zbog zahtjevnog kamenog terena je dosta spora. Gore prema Šilu i dalje kroz Dobrinj većinom slijedi označenu turu br. 23Dobrinj je jedini grad, kroz koji prolazi utrka. To naravno nije velegrad, nego stari, simpatični primorski gradić. Taj dio trase je dobro zapamtiti, jer se definitivno isplati ponoviti ga. 

{loadposition inside}

Na 44. kilometru se staza vraća natrag, a cilj je još daleko 

Za vama je već konkretan broj visinskih metara i polako se osjeća umor. Na makadamskoj stazi se kotači ponovno brže okreću. Nakon što još jednom odozgo pogledate na Vrbnik (koji u sebi skriva najužu ulicu na svijetu), kreće zadnji duži uspon, koji vas pod Treskavcem dovede nad izvor Vele Rike. Ponovno ste na trasi 4 Islands i pred vama je dug, lijep spust prema Žancu. 

10 kilometara pred ciljem, naći ćete se na asfaltu. Do Baške morate izgubiti još 200 metara visine. Vrijeme je, da u noge pustite zadnje atome snage. Pazite da u Baščanskoj Dragi ne budete prebrzi. Tamo iza jedne od kuća morate skrenuti oštro desno na makadam. Nešto cikcakanja preko mostića, kratak uspon, svijetla šuma, dug travnjak i drvored uz suho korito rijeke, dijele vas do slavoluka pobjede. 

{gallery}2017/171005_krknroll{/gallery}

Za kraj

Maraton nema dugih i napornih uspona ni tehnički jako zahtjevnih spusteva. Morate dobro kontrolirati svoju brzinu, jer makadamski zavoji vrlo lako postanu prebrzi. Jaki pljuskovi su proteklih tjedana razorili mnoge staze i u njima urezali duboke jarke. Pazite, jer ih je mnogo! Ako ciljate na pobjedu, izaberite hardtail, a za udobnost radije fullsuspension. Bicikl s + gumama je odličan izbor. Tubeless nije obavezan, ali ga toplo preporučujem. Trnje i oštro kamenje nema milosti do zračnica. 

Zone osvježenja na Adria Bike događanjima, uvijek su dobro opskrbljene, zato ne morate nositi previše hrane sa sobom. Vrijeme, kakvo bude, bude.. Na prognozi ne gledajte samo temperature, obratite pozornost i na vjetar. U subotu je na trasi bilo još dosta grmlja i granja, ali uvjeren sam da će Igor, oba Tomislava i ostali dečki s Husqvarnama napraviti red. 

Na utrku, koja će se održati 14. listopada možete se prijaviti na adriabike.hr.

Fotografije Matej Hartman

Bike park Tršće “Ciklocentar” Human Fish Gravel SloEnduro
Prati nas