6. kolovoza 2017

Izvještaj Pavla Roseta, izbornika hrvatske MTB reprezentacije, s Europskog XCO/XCE prvenstva.

Nedavno održano Europsko XCO/XCE prvenstvo u Italiji, bio je vrhunac prvog dijela sezone za hrvatske reprezentativce, Matiju Meštrića, Marka Vujevića i Aniu Žufić. Njih troje dobili su poziv u reprezentaciju kao nagradu za trud i rad koji su pokazali kroz sezonu.

Po prvi put imali smo priliku sudjelovati u mtb kampu, od 21. do 30. srpnja. Poziv iz UEC-a stigao je za dvoje natjecatelja i jednu pratnju koje smo izabrali na temelju rezultata i konstantnosti na međunarodnim utrkama od početka sezone.

Prvi put u kampu

Cilj kampa pod pokroviteljstvom Svjetskog biciklističkog centra bio je omogućiti natjecateljima pripreme za utrku, baš kao da su profesionalci, uz edukaciju o treninzima, psihologiji, fiziologiji, planiranju, prehrani i drugim segmentima vezanim uz natjecanje i trening. Jedina preokupacija vozača bio je trening, prehrana i odmor. Svakog se dana znao točan raspored kojeg se trebalo pridržavati: od ustajanja, obroka, treninga, odmora i radionica.

Treninge natjecatelja vodio je Charlie Evans akreditiran od strane UCI-a. Istovremeno, izbornici su bili na cjelodnevnoj edukaciji za mtb trenere 2. razine (od mogućih tri). Predavači su bili Belinda Tarling – UCI performancemanager i David Eggertswyler – UCIexpert.

Za bicikle natjecatelja se svakodnevno brinuo Jean-Louis Huihard-Thebault, službeni serviser UCI-a s iskustvom mehaničara profesionalnih momčadi. Prisustvovao je i treninzima zbog eventualnih kvarova, te opskrbljivao vozače vodom i hranom.

Štafetno natjecanje

S obzirom da se osim XCO utrka održavalo štafetno natjecanje i eliminator, u planu kampa bilo je sudjelovanje u njima kao priprema za glavnu utrku. Svaki natjecatelj birao je u čemu se želi okušati, a sve u dogovoru s trenerom kampa. Dobili smo dozvolu za nastup u štafeti kao ekipa CMC (Centre Mondial du Cyclisme), po prvi put na velikim natjecanjima ali izvan konkurencije. Svo troje naših natjecatelja odlučilo se tako za štafetu koja od ove godine sadrži pet članova, a pridružili su im se reprezentativci Crne Gore.

Staza duljine oko 4 km sa 150 m penjanja tehnički je bila zahtjevna sa strmim usponima i dropovima koji su zahtijevali maksimalnu koncentraciju i vrhunsku spremnost. Dio staze sadržavao je i pumptrack, te ravni dio po asfaltu i travi. Da će biti potreban oprez  vidjelo se već na treningu kada je nekoliko vozača nakon pada bilo odneseno sa staze u nosilima.

Večer prije utrke  precizno je napravljen plan aktivnosti do starta i u samoj utrci. Vozači su mogli reći koje informacije i kada im trebaju, te raspored dodavanja bidona. Unaprijed se znalo tko će i gdje biti na stazi. Moja odluka bila je prisustvo na najopasnijem dijelu staze gdje se događao najveći broj teških padova, a mogao sam vidjeti vozače pet puta u prolazu. U feed zoni bili su prije spomenuti mehaničar Jean-Louis i mag.kin. David, izbornici i treneri BiH A. Njemčević i Makedonije Lj. Kondev. Osim mene, a u službi vozača na stazi su se  nalazili trener Charlie te trener i izbornik San Marina M. Tura. 

Motivacija za napredak

Ania je utrku odvozila u skladu s očekivanjima prema ovogodišnjim rezultatima na međunarodnim utrkama. Tehnički je dobro i sigurno vozila nizbrdo, no teške uzbrdice donijele su većinu zaostatka. Utrku je završila kao 32. od 36 uvrštenih s krugom manje (vozila su se tri kruga + uvodni). Nakon uvodnog kruga (polovica velikog) i prvog velikog kruga, zaostatak za pobjednicom Austrijankom Stigger  iznosio je 7:05 na 23:04 minute (oko 31 %). Zbog primjene pravila 80 posto, isključena je u sljedećem krugu.

Josip i Marko u velikoj su se grupi od 88 vozača na startu dosta dobro snašli, iako je bila vidljiva nervoza i uzbuđenje prije utrke.  Obojica su iskoristila svoje jake strane, Marko na usponima i ravnim dijelovima, dok je Josip bio sigurniji na spustovima. Po vlastitom priznanju, na vrh uspona su dolazili prilično iscrpljeni, pa je bilo teško kontrolirati bicikl na zahtjevnim tehničkim dionicama. To je rezultiralo i Markovim padom na mjestu gdje sam stajao, u četvrtom krugu, na sreću bez posljedica. Josipov zaostatak za pobjednikom Španjolcem Cullell Estapeom nakon uvodnog + dva kruga bio je 8:32 na 33:05 (oko 25 %), a Markov 6:55 (oko 21 %). Obojica su isključena u trećem, predzadnjem krugu (vozila su se četiri kruga + uvodni). Završili su kao 62. i 66. od 77  uvrštenih. S obzirom na rezultate kroz sezonu očekivao sam nešto bolji plasman, ali vjerujem da će iskoristiti iskustvo velikog natjecanja i naći motivaciju za napredak, što su i sami zaključili u analizi utrke.

 

 

Prati nas