19. ožujka 2019

Pod vodstvom iz ekipe Tanca Coaching polaznici vodičkog bike kampa otišli su iz Vodica kao bolji biciklisti. Nije dovoljno samo sjesti na bicikl i voziti, važno je i ono što radiš prije i nakon toga

MTB kamp, održan tijekom proteklog vikenda u Vodicama, u organizaciji hotela Olympia, trajao je dva i pol dana i polaznicima je otkrio brojne tajne pripreme i treninga, tehnike vožnje, prehrane i održavanja bicikala i opreme. Petnaestak polaznika, prvenstveno iz Vodica, Šibenika i Dubrovnika, imali su priliku naučiti nešto novo i otići doma kao bolji biciklisti.

 

Najzahtjevniji dio programa bile su vožnje po stazi Orlov krug, poznatoj kao jednoj od tehnički najzahtjevnijih, ako ne i najzahtjevnijoj XCO stazi u Hrvatskoj. U subotu i nedjelju polaznici nisu tamo nakupili previše kilometara, no svladavanje kamenih dionica, kako na usponu tako i na spustu, zahtijevalo je puno snage i koncentracije.

 
Pod vodstvom kineziologa Šime Šunjerge polaznici su analizirali na čemu trebaju raditi kada je riječ o razgibanosti i snazi pojedinih dijelova tijela, važnih za kvalitetnu vožnju bicikla – foto: MTB.hr

Pod vodstvom ekipe iz Tanca Coaching, slovenskih  trenera i natjecatelja Mitje Tancika i Gregora Dimica, polaznici su u modu jedan-na-jedan svladavali svaku pojedinu prepreku dok nisu bili u stanju proći čitav krug bez silaska s bicikla. Ovakve detalje naprosto nije moguće svladati nasamo, jer jedino uz vodstvo stručnog trenera možeš naučiti kako pristupiti svakoj pojedinoj prepreci na strmom usponu ili strmom spustu. Za vrijeme transfera između hotela Olympia i staze usput smo brusili svoju tehniku pedaliranja vozeći po asfaltnoj cesti, opet pod budnim analitičkim okom trenera.

 
Konferencijska dvorana vodičkog hotela Olympia bila je popunjena za vrijeme predavanja nutricionista Nenada Bratkovića – foto: MTB.hr

Uz pomoć Marka Fržopa pronašli smo i dosta kilometara nakon tehničkog dijela treninga, na makadamima u zaleđu Vodica i Tribunja, te smo tako kvalitetno nadopunili iskustvo bike kampa.

 

Tehniku vožnje svakog pojedinog polaznika treneri su snimali video kamerom i potom, u hotelu, analizirali svakog pojedinog polaznika na video platnu. Svi su polaznici otišli s bike kampa s boljim pedaliranjem i boljim držanjem na biciklu.

 
Gregor Dimic i Mitja Tancik – foto: MTB.hr

Većina nas došla je na bike kamp s uvjerenjem da znamo voziti bicikl jer to radimo već godinama. No, kao što to obično biva, ustanovili smo da puno toga ne znamo. Zbog toga ovakvi bike kampovi itekako imaju smisla. Plan organizatora Olympia Bike Campa je održavati ovakve radionice u predsezoni i posezoni, kada Vodice nisu krcate turistima, a vremenski uvjeti su idealni za vožnju bicikla. Slijedeći bike kamp trebao bi biti održan u studenome, no vjerujemo da bi se ovakve radionice mogle održavati i češće nego dva puta godišnje.

Vjerujemo da će lokalna bike zajednica (a vodički BBK Orlov krug ima više nego dovoljno znanja i iskustva), uz podršku turističkih organizacija nastaviti s čišćenjem i pripremanjem svojih staza, ali i širenjem ponude jednostavnijim trasama prilagođenima većem broju polaznika.

 

U svakom slučaju, na mtb.hr i mtb.si dobiti ćete sve informacije i najave o slijedećim bike kampovima u Vodicama.

Naslovna fotografija: Gregor, Mitja i Marko (u prvom planu slijeva) za vrijeme praktičnog rada na stazi Orlov krug – foto: MTB.hr

Prati nas