“Hervis”
“Ciklocentar” Bike park Tršće Human Fish Gravel SloEnduro
21. kolovoza 2017

Bili smo u Sloveniji i Austriji. I oduševili se. Dva dana čiste uživancije.


Naš dragi prijatelj S.T. otputovao je u susjednu Sloveniju i Italiju, obišao dva bike parka i poslao nam kratku reportažu.

U potrazi za dobrom vožnjom zaputili smo se u slovenski bike park Krvavec koji je udaljen od Zagreba niti dva sata vožnje autom. S parkiranjem nemamo problema. Parking je prostran, a vrlo blizu, odmah uz potok, primjećujemo kampere. Imamo rezervirani smještaj na gornjoj stanici gondole, pa uzimamo stvari i nastavljamo pješke.

Dnevna karta za bike park je 25€, što uključuje neograničeni broj uspinjanja gondolom od 9 do 19 sati.  Mislim da je ovo najduže radno vrijeme neke žičare koju sam posjetio po bike parkovima. U parku su trenutno četiri uređene staze. Bambino i Panorama koje se nalaze na gornjem dijelu skijališta na koju vas diže sjedežnica. Staze su idealne za laganiju vožnju, početnike i djecu. Baš smo vidjeli talijanske obitelji koji su sa djecom (desetogodišnjaci) uživali na spomenutim stazama. Gornji dio bike parka je turistički uređen, nasipane su pješačke staze (za neometano planinarenje u slučaju kiše), tri hotela, apartmani, terase, ležaljke…

Pussycat trail

Nas je najviše zainteresirala Muci (Pussycat trail) 9km dužine s 850m visinske razlike. Staza je srednje zahtjevna, s laganim konstantnim padom između nebrojeno zavoja, rolera, kompresija, ponekim korijenjem i kojim kamenom više u donjem dijelu staze. Staza je idealna za vožnju i užitak te nakon cjelodnevne vožnje nije nam dosadila. Četvrta staza je crna staza Rock and flow. Flow ima, ali ima i kamenja i korijenja. Staza je stvarno crna i preporuča se za DH bicikl ili za iskusne vozače na Enduro biciklima. Sve staze su odlično pripremljene, sigurne, čiste te tokom dana smo primijetili da su popravljali i nasipavali stazu gdje su se pojavile rupe i slično. Na kraju dana otišli smo u Hotel Rozga s kojim smo bili i više nego zadovoljni.


Petzen Flow

 

Savršen Petzen

Sljedeće jutro smo se spakirali i preko Jezerskog vrha uputili u Austriju te za dva sata stigli u bike park Petzen.  Malo skijalište koje u podnožju ima jedan manji restoran, rent a bike te gondola koja vas vrlo brzo podigne za 1050m do starta staza. Dnevna karta je 28 eura. Famozna Flow staza je stvarno flow, stvarno ispeglana i s jako, jako puno zavoja (bentova), malih skokova (nema dvoskoka ni skokova s rupom). Staza je savršeno napravljena, padovi, zavoji, roleri, skokovi, signalizacija… Staza je idealna za učenje i uživanje u vožnji. Na stazi smo sreli puno vozača na XC biciklima, djece, žena… Mjesto je kao stvoreno za prvi dejt u bike parku 😉

Upravo jer je tako napravljena, ako se ide juriti po njoj može biti vrlo opasna, jer je napravljena od tvrdog materijala koji podsjeća na beton (mekši je, isprobano) te se lagano runi i ostaje sitan pijesak, ali zato je idealna za vježbati i pumpati zavoje. Na stazi nema rupa od kočenja, nema rupa u zavojima, ako se slučajno pojavi odmah se krpa. Vidjeli smo da su taj dan obnovili par zavoja te nakon obnove doslovno izgleda da su izgletali zavoje. Uz flow u izradi je Thriller staza koja je dosta teža od Flowa, svrstao bi ju u crvenu stazu. Nije zahtjevna kao Rock and Flow na Krvavcu, ali se vozi po stazici uz strmine (na opasnim mjestima su postavljene zaštitne mreže) te se mora biti siguran u sebe. Staza je sporija, tehnička i zabavna. Na žalost nije završena cijela, nego se spaja na polovicu Flow staze. Na kraju staze uz gondolu nalazi se i skil poligon s nekoliko bentova, rolera (kao mali pump track), vožnja po gredi i tri klackalice.  Paket za cijelu obitelj.

Svakako preporuka za posjetiti oba parka, a mi nastavljamo s posjećivanjem bike parkova koji su više orijentirani na flow/enduro staze kojih je sve više u Alpama.

Na uvodnoj fotografiji Pussycat trail na Krvavecu

“Hervis”
Bike park Tršće “Ciklocentar” Human Fish Gravel SloEnduro
Prati nas