12. studenoga 2019

Jaka Hartman piše kako je u Whistleru u zasjedi s fotografom čekao vlak i na kraju ga preskočio ravno preko lokomotive

Jaka Hartman preskočio je ljetos vlak u Kanadi. Smatrali smo kako ova jedna ali vrijedna fotografija zaslužuje članak.

Jaka je ovih dana doma u Škofjoj Loki i traži načina da se vrati u svoju „drugu domovinu“ Kanadu, gdje ga čekaju posao i sponzori. Fotografija je snimljena još ljetos. Ovako piše Jaka :

Kampirao sam na parkiralištu na Crankworxu u Whistleru. Pored mene je bila jedna bejba s VW kombijem. Čavrljali smo i rekao sam da bih to želio skočiti. Ona je pak rekla je da poznaje lokalnog fotografa koji bi to želio fotografirati u subotu ujutro.

Riječ je o skoku preko željezničke pruge, kakvih 20 minuta vožnje iz Whistlera. Izgradili su ga još prije nekoliko godina, ali je više puta srušen pa obnovljen. Na slici izgleda veliko, ali u stvari je mnogo manji – visok oko tri metra i dugačak 9 ili 10 metara. Skok nije tehnički težak, ali prvi je put teže procijeniti brzinu.

Fotograf, njegovo ime je Shane Roy, i ja brzo smo se dogovorili. Znao je kada će naići jedan putnički vlak. Svi su dosad preskočili teretni vlak koji češće prolazi, a on je doznao kada stiže ovaj turistički. Naravno da u petak žurimo kako bismo stigli tamo u tri, a fotograf i ja smo se upoznali u pola osam ujutro.

Tamo smo se pripremili i dva puta sam skočio. Snimali smo kamerom GoPro pa smo približno znali koliko treba vremena za skok, a potom smo čekali.

Otišao sam do vrha zaletišta i oboje smo vikali da vidimo možemo li čuti. Za nekoliko minuta čujem vlak iza zavoja. Čujem ga dobrih pet minuta prije nego što stigne do mjesta za skok. Polako sam postajao sve nervozniji, vlak se približavao i pomalo sam se zabrinuo da ćemo propustiti snimku. Potom sam pomislio da smo se prije loše čuli, jer sada se gotovo ništa ne događa.

Tada je Shane tri puta zaurlao, posljednji put toliko da mu je glas zadrhtao. I akcija! Vozim se po zaletištu i preskačem vlak. Radost, adrenalin!

Kad sam ugledao sliku na fotoaparatu bio am potpuno “mindblown”.

Sam vlak nije bio tako strašan, unatoč tutnjavi. Kad skačeš, ni na to ne obraćaš pažnju. Znaš da je tamo, ali to ne mijenja puno. Bilo je više nervoze dok smo čekali vlak.

Nismo objavljivali slike dok sam bio u Kanadi, jer je zimi skijaš preletio vlak i dobio poziv policije i ne znam što još. Međutim, budući da smo imali dobru fotografiju za koju smo znali da će biti vatrena, radije sam čekao povratak u Sloveniju.

Foto Shane Roy @_shaneroy_

Portret na naslovnoj fotografiji foto Jakob Remar @jakobremarphotography

VIDEO: Ovako je Kyle Norbraten skočio na istom mjestu 2011. godine za film From the Inside Out. Morate priznati da je naš Jaka imao bolji tajming! A i više stila …

Prati nas