“On-off
Bike park Tršće “Ciklocentar” Human Fish Gravel SloEnduro
16. siječnja 2018

Otok s najviše sunčanih sati, četvrti otok po veličini u Hrvatskoj, kao stvoren za dane provedene na biciklu, i prije svega, slikovit.

Hvar je otok s najviše sunčanih sati u Europi. Usprkos lošoj vremenskoj prognozi, svoj ugled je obranio i zadnji tjedan prošle godine. Sve je započelo skoro kičasto. Na božični ponedjeljak, splitska riva kupala se u suncu. Trajekt je mirno prevozio tjesnac između Šolte i Brača te pristao u Starom Gradu. Nakon toga se zakompliciralo.

Početni problemi i sretan rasplet

Rezerviran apartman u Jelsi bio je zaključan i mračan. Bookingpikacom je ovog puta zakazao. Problemi su zato da se riješe, i što ne ubija, jača. Zato smo pozvonili na susjedna vrata i ljubazni gospodin nam je pronašao novu sobicu udaljenu svega nekoliko ulica. Ubrzo je stigla gospođa Gabi i naši praznici su bili spašeni.

{loadposition inside}

Hvar je po veličini četvrti najveći otok u Hrvatskoj (prvo mjesto dijele Cres i Krk). Od grada Hvar na jednom, do Sućuraja na drugom kraju, preko cijelog se otoka proteže visoki planinski lanac. Otok dijeli na dva dijela. Jedan gleda prema kopnu, a drugi preko otoka Ščedro, Korčule i Visa, na otvoreno more. Za automobile postoje dva prečaca – dva tunela, koji povezuju obje strane otoka. Za bicikliste su na sreću zabranjeni. 

Labirintna ograda

Svaka prava tura, koja vodi od jedne obale do druge, ima dvije konkretne uzbrdice. U brijegove su urezane kamene staze, koje vas vode kroz labirint kamenih ograda i terasa. Svrha im je da čuvaju zemlju i stabla maslina. Ujedno i bicikliste vode u više katove. Tamo se, izložena suncu, prostiru velika polja lavande. U prosincu je lavanda naravno siva, ali naša ju je mašta obojala ljubičastom bojom.

Nikola …

Dok tako okrećete pedale po Hvaru, morate potražiti stepenice do dva stara sela. Humac je na vrhu grebena, a Malo Grablje smješteno je u samoj kamenoj klisuri. Šetnja između kuća je kao sat povijesti dalmatinske kamene arhitekture. Oba sela su prazna, ali ne i zapuštena ili zanemarena. Obnavljaju kuću za kućom i život se polako vraća. 

Nikola je bio stari ribič u Jelsi. Nikola je bio i lovac na Napoleoniki. Ali Sveti Nikola je samo jedan. Dok stojite na grebenu, sasvim ste mu blizu. Sa svojih 628 metara je najviši vrh otoka Hvara. Sa sjenovite strane do njega vodi  dosta puteva, ali za spust je pravi samo jedan. I to onaj planinski, koji prolazi pored špilje i strmo se spušta u Svetu Nedjelju. U srednjem vijeku je ogromna špilja domaćinima nudila sklonište od Turaka, a danas je s ostacima crkvice, fontanom i hrpom kamenih možicev još jedno mistično mjesto na otoku. 

Te male uvale

Obala Hvara je nevjerojatno fragmentirana, i male uvale nanizane su jedna za drugom. Samo do nekih je moguće doći s kopna, druge su dostupne samo s mora. Još je manje takvih koje su međusobno povezane putem. Između Gdinja i Bogomolja, tik uz more, u trinaest vijugavih kilometara obiđete čak petnaest uvala. Panoramski put je malo ravniji, i dobrih 100 metara nad morem vodi od Svete Nedjelje u Dubovicu. Nad vama se uzdižu oštre vapnenaste stijene, ispod vas je more, a ispred se ocrtavaju Pakleni otoci. Ako tamo biciklirate tik prije zalaska sunca, onda je to naljepše mjesto na svijetu. 

Prvi dan nove godine bio je kišovit. Obično sve što je lijepo, kratko traje. Ali ne i Hvar. Nešto smo zaboravili u apartmanu i za istražiti su nam ostala dva spusta. Možda završe u grmlju kao još neki, ali ne znamo dok ne probamo. Da, definitivno ćemo se morati vratiti. 

Fotografije Matej Hartman

“On-off
Bike park Tršće “Ciklocentar” Human Fish Gravel SloEnduro
Prati nas