Mah nas razvaja
12. prosinca 2023

Opet smo skoknuli do mora. Ali ovaj put u drugom smjeru. Umjesto prema Jadranu, skrenuli smo prema Zagrebu, a od tamo još dalje prema istoku…

Sva je voda odavno nestala iz područja gdje je  prije deset milijuna godina postojalo Panonsko more. Ostala su brda, koja su tada bila otoci.

Poziv kojemu nismo mogli odoljeti

Dođite pogledati koliko se uspona skupi po našim brdima i ravnicama, rekao je Senad. Iskusni brdski biciklist ima servis bicikala u Bjelovaru, kao i dobar vozni park bicikala za iznajmljivanje. Pa, Živa i ja smo ponijeli bicikle sa sobom, ali smo sva očekivanja ostavili kod kuće. Neka nas domaćini iznenade. O Bjelovaru sam znao samo da tamo postoji velika tvrtka Tvornica keksa Koestlin. Sve ostalo bila je bilo nepoznato.

Pravac Bjelovar

Do tamo ima dobrih 200 kilometara. Pred sam cilj, kada smo s auto ceste skrenuli na regionalnu, krenuo je niz zapaljenih svijeća uz cestu kroz selo. Bilo je to uoči hrvatskog obilježavanja žetve Domovinskog rata. Rekao nam je to Igor, koji u centru grada drži simpatičan hotel ARTearia. Za doručkom je također rekao da je Bjelovar je jedan od mlađih hrvatskih gradova, osnovan po nalogu carice Marice (Marije Terezije) kao vojna ispostava krajem 18. stoljeća i da je etnički vrlo šarolik i danas.

Gora samo po imenu

Već smo trebali uzjahati bicikle, no zaustavili su nas na jednoj od brojnih bilogorskih destinacija seoskog turizma. Nismo odoljeli, ljudi su ovdje vrlo ljubazni, a jutro je još bilo hladno. Stigli su i Ines i Dražen, vani je postalo toplije, više se nismo bojali gladi i konačno smo se uzjahali bicikle. Bilogora je gora samo po imenu,ali u stvarnosti je slatki mali brežuljak s najvišim vrhom Rajčevicom visokom 309 metara.

BILOgravel

Drugi je najveći hrvatski planinski masiv po površini, odmah iza Velebita, ali za razliku od jadranskog prvaka bez ijedne stijene ili kamena i sve je prekriveno šumom. One su gusto ispresijecane glatkim makadamskim cestama i kolnicima, asfalta ima samo za uzorak. Labirint staza je dobro označen s jasno vidljivim putokazima BILOgravel, koji vode prema zacrtanim turama, ali istovremeno dopuštaju i nude brojne varijante. Umjesto na MTB-u, bijelim cestama treba ići na gravel bajku. Tamo gdje su brežuljci bili okrenuti prema suncu, prekriveni su vinogradima, a Živa je spomenula da je krajolik podsjeća na Toskanu. Panonski valovi su stvarno dali na kraju čitavih 1000 visinskih metara. Senad i Igor su dobro znali kuda nas vode.

Moslavina

U nedjelju smo Bilogoru zamijenili Moslavinom. Bilo je manje sunca i. Više oblaka, što je bilo još bolje za fotografije. Temperature su bile ugodno niske, boje kičaste jesenske, staze Moslovačke gore ponovno su nevjerojatno “makadamske”. Ali moslavački predjel je manje urban, primitivniji je i ozbiljnije. Bilogora je pogodna i za turistički orijentirane bicikliste, Moslavina je više za takve,koji se ne boje samoće (ili je žele). Šuma se mijenja iza svakog zavoja. Bukvu smjenjuje hrast, zatim brijest, a na kraju se pojavljuju breze. Nedjeljna runda bila je kraća, propustili smo neke lokalne znamenitosti, a okrenuli smo se tajanstvenim granitnim kuglama. Visinci su se skupljali brže nego u subotu.

Za sljedeći posjet ostao nam je još uvijek veliki dio Mosalvine i cijeli Papuk. Ovaj put to nismo ni taknuli. Ali Senad kaže da ima još jedno iznenađenje. Kad mještani skrenu s makadamskih staza, u šumi se otvara novi svijet staza za trčanje. Ovo je (bit će) prava Billogora za brdski biciklizam.

Prostrane šume, idealne za sve vrste bicikala i biciklista

Sa Živom smo prvi put bili u ovim krajevima. U dobrom društvu Senada i Igora, Ines i Dražena smo biciklirali uz staze i terene koji nude opuštajuće ture brdskim biciklistima, oduševljavaju vozače gravela i također pozivaju bicikliste na trekking. Svatko tko radi u turizmu u vom području svjestan je da teško konkuriraju jadranskoj obali. Ali ako se fokusiraju na ono što imaju, mogu uspjeti. Prostrane šume s mrežom prekrasnih makadama, asfaltnim sporednim cestama i glatkim singlicama ono su što danas traže mnogi ljubitelji gravela (također se može naći na internetu).

Također i za one koji bi se htjeli natjecati

A sve to Bjelovarčani već nude. Mnoštvo označenih makadamskih staza po Bilogori, Moslavini i Papuku za one koji vole biciklirati sami ili s prijateljima. Možeš na internetu potražiti gpx staze.  Za one koji se radije natječu ili bicikliraju na organiziranim događanjima, pripremaju vrlo posjećenu seriju Bilogravel Challenge: tri gore, tri izazova – tri puta na tri rute. Datumi za 2024. već su poznati. BILOgravel na Bilogori 19. svibnja, moslavački NATURAgravel će biti 7. srpnja, Treći DAgravel Papuk je na rasporedu 15. rujna. U međuvremenu, 16. lipnja 2024. održat će se brdski biciklistički maraton s tri različite staze od 17 do 70 km. Na najdužem će se skupiti čak 1700 visinskih metara. Ne vjeruješ?

Organizatori su vrijedni i imaju dobre ideje. U sva događanja uključuju lokalne ponuđače. Ali znaju da je njihov posao trčanje (ili vožnja bicikla) ​​na duge staze. Zasad su na dobrom putu. Zima je jedino godišnje doba koje obično nije najugodnije za vožnju biciklom po Panonskom moru i njegovim otocima. Ali na proljeće ćemo pokriti ono što smo sada izostavili. Tada ćemo i mi imati očekivanja s nama… a možda i još netko.

Fotografije Matej Hartman @matej.mahmtb

Pročitaj i
Reportaža: Dnevnik iz Kanade
Reportaža: Dnevnik iz Kanade, drugi dio

Prati nas