8. svibnja 2020

Većina biciklista, ne samo onih brdskih, koristi Garminove sprave za snimanje i praćenje svojih vožnji, pa je zanimljivo pogledati njihove podatke o tome kako su se posljednjih tjedana Europljani nosili s pandemijom…

 

Garmin je danas objavio zanimljive podatke prikupljene iz informacija koji biciklisti, ali i ostali sportaši, šalju na uslugu Garmin Connect. Ključan datum u analizi je 9. ožujka, kada su u Italiji stupile na snagu mjere izolacije. Garmin je uzeo podatke iz razdoblja od pet tjedana prije i pet tjedana poslije tog datuma.

 

Ukratko, zabilježena je prava eksplozija indoor biciklizma nakon 9. ožujka, uključujući i porast prosječne „udaljenosti“ vožnji u pojedinim zemljama. No i bicikliranje na otvorenom bilježi višestruko veći porast u odnosu na 2109., kao da na taj način prkosimo pandemiji.

 

 

Garmin podaci: Eksplozija indoor i outdoor biciklizma u vrijeme anti-pandemijskih mjera

 

„Počnimo s indoor biciklizmom. Naš hipotetski scenarij… izgleda iznenađujuće realan u Francuskoj, Italiji i Španjolskoj, gdje su na snazi stroge smjernice za boravak kod kuće. Uspoređujući faze prije i poslije zatvaranja u Francuskoj, vidimo izvanredan porast (indoor) aktivnosti od 157 %. Španjolska i Italija Također izvještavaju o rekordnim usponima biciklizma u zatvorenom prostoru, s porastom od 273 % odnosno 309 %. Značaj ovog pomaka ne smijemo podcijeniti jer svjedočimo neviđeno naglom porastu aktivnosti koja se obično smanjuje u proljeće. Ovo se nikada prije nije dogodilo.

izvor: Garmin, 2020.

 

Važno je napomenuti: Veliki dio biciklista virtualno se vozi u zatvorenom prostoru na pametnim trenažerima. To znači da sinkroniziraju svoju aktivnost s platformama treće strane kao što je Zwift, koje korisnicima i njihovim kontaktima omogućavaju zajedničke vožnje diljem svijeta. Dakle, fraza “i kada smo odvojeni ostajemo skupa ” za bicikliste je itekako stvarna.

 

Povrh toga, kako se sve više korisnika prijavljuje na servise za indoor biciklističke aktivnosti, vidimo kako se povećava prosječna udaljenost po vožnji, što bi moglo ukazivati na novostečenu motivaciju za „nadvladavanje“ pandemije. U Španjolskoj je prosječna udaljenost po vožnji povećana za nevjerojatnih 41 %. Istovremeno, Nijemci, unatoč blagom padu ukupnog trenda aktivnosti, još uvijek imaju dulje vožnje s prosječnim povećanjem razdaljine od 12 % po vožnji…

 

izvor: Garmin, 2020.

Kada analiziramo bicikliranje na otvorenom u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Švedskoj, trendovi jasno ukazuju a korisnici izlaze van. Samo u Njemačkoj, vidimo povećanje od 153 % u „vanjskom biciklizmu“. U istom vremenskom razdoblju 2019. godine Njemačka je zabilježila samo 36 % porasta. Zbog toga je sasvim moguće da psihološki faktori, kao što je želja da za aktivnijim suočavanjem s nedaćama, mogu ovdje igrati ulogu…“

 

Mali nedostatak ove analize je to što se ona odnosi samo na najveće europske zemlje, no i dalje pruža zanimljiv uvid u trendove. Originalni tekst (na engleskom) pročitaj ovdje.

Foto: TACX

Pročitaj i:
Pametni sat pomaže ti pratiti zdravlje u vrijeme pandemije
Ne možeš trenirati vani? Preuzmi unaprijed pripremljene vježbe na servisu Garmin Connect
Garmin preuzima Tacx

Prati nas