1. listopada 2020

Ženski i muški bicikl ponajviše se razlikuju po geometriji i ergonomiji. Danas su ženski bicikli jednaki biciklima namijenjenim muškarcima, ali ipak malo različiti, i malo ljepši…  


Ženski bicikl. Ono što Vam je sigurno prvo “palo na pamet” je gradski bicikl tipa Pony, u Barbie roza boji. Slobodno sklonite tu misao. Danas su ženski bicikli jednaki onim biciklima namijenjenim muškarcima, ali ipak malo različiti, i malo ljepši.

Ženski bicikl možete pronaći u svim standardnim kategorijama – cestovni, gradski, trekking, gravel, brdski, fitness i električni bicikli.

Geometrija i ergonomija

Ono u čemu se ženski i muški bicikl uvelike razlikuju jesu geometrija i ergonomija. Biomehanika i anatomija ženskog i muškog tijela nisu jednaki, stoga je vrlo logično prilagoditi bicikl obilježjima tijela.

Vrlo često će ženama muški bicikl biti “predugačak” bez obzira što će isti taj bicikl odgovarati muškarcu iste visine. Bicikli namijenjeni ženama imaju “nižu” i “kraću” gornju cijev okvira, tako će ruke biti bliže volanu te je manja vjerojatnost od bolova u vratu. Na volanu ženskog bicikla nalazit će se i “gripovi” koji su ergonomski prilagođeniji ženama. Samim time je i upravljivost puno efikasnija.

Žensko sjedalo

Sjedalo na biciklu nikako nije univerzalna stavka, bez obzira na spol vozača. Većina žena se žali na neudobnost tijekom vožnji, što ih u konačnici i “odvuče” od vožnji biciklom. Kod žena je u pravilu potrebno šire sjedalo zbog anatomski širih kukova, u usporedbi s muškarcima. Najsigurnija metoda odabira sjedala je otisak sjednih kostiju zdjelice, tu uslugu možete isprobati u svakom malo opremljenijem biciklističkom dućanu. Gotovo svaki od tih dućana će imati i testna sjedala koja možete isprobati te se nakon toga odlučiti za kupovinu. Kod isprobavanja sjedala vrlo je važno probati ga u realnim uvjetima.

Zašto ženska odjeća?

Zato što želite dobro izgledati?! Ne, nije samo to u pitanju. Iako je i to vrlo važan faktor.

Prioritet prilikom kupovine odjeće treba biti funkcionalnost i udobnost, a zatim izgled. Sva tri faktora su na neki način i povezana. Ono čime se trebate voditi prilikom kupovine odjeće je kvaliteta preko kvantiteta.

Ako kupujete biciklističku odjeću na muškom odjelu, vrlo vjerojatno će Vam svaki komad odjeće biti nekako predugačak ili preširok. Biciklistička odjeća mora biti pripijena uz tijelo, inače neće “odraditi” svoju ulogu.
Kod hlača s podstavom to je još naglašenije, ako nisu uz tijelo postoji velika mogućnost da ćete se nažuljati. Ženske hlače imat će i ergonomski oblikovanu podstavu koja će pomoći da se, u ovom slučaju, NE nažuljate!

Zašto ženska obuća?

Žensko stopalo je u pravilu nešto uže od muškog stopala stoga nije loše odabrati biciklističku obuću ženskog kalupa. Neodgovarajući kalup ili veličina biciklističke cipele mogu voditi do žuljeva, loše cirkulacije pa tako i osjećaja “trnjenja” stopala.

Zašto ženska kaciga?

Kaciga glavu čuva. O kojem god tipu vožnje se radilo, bez kacige nema smisla sjedati na bicikl. Ono što je izrazito važno kod odabira kacige je odgovarajući kalup i veličina, u protivnom ona neće iskoristiti svoj puni potencijal apsorpcije udaraca prilikom pada.

Vrlo je vjerojatno da ćete kupovinom ženske kacige doći do one koja Vam savršeno stoji na glavi.

Zbog porasta ženskih korisnica, danas su se mnogi brendovi posvetili i ženskoj publici, a neki u potpunosti; poput marke Liv ,100 % posvećene ženskom biciklizmu.

Pročitaj i
Kako, a ne zašto početi voziti bicikl (3)
Kako, a ne zašto početi voziti bicikl (2)
Kako, a ne zašto početi voziti bicikl (1)
Najkorisnije mobilne aplikacije za brdske bicikliste
Kako spasiti život tubelessu
Bicikli se sve više kradu, sigurnost je važnija no ikad


Foto: Giant / On-off d.o.o.

Prati nas