31. siječnja 2017

Što je tehnička zona, što se u njoj događa i kakva su pravila. Prije svega važno za natjecatelje u XC-u.

Izrazi okrepna stanica i tehnička zona odnosno “feed / tehnical zone” su dobro poznati natjecateljima u XC-u. Radi se o određenom ograđenom području na stazi, gdje je dozvoljena dodatna pomoć vanjskog osoblja. Prostori su obično jedan pored drugog.

Natjecatelji mogu na tom području ukloniti probleme na biciklu ili uzeti bidon i hranu. Bez obzira na to, da je takva pomoć na natjecanju vrlo važna i poželjna, morate paziti, da tamo ne izvodite popravke i ostale postupke, zbog kojih bi vas sudac mogao kazniti.

Što ponijeti u tehničku zonu?

Najvažnije je, da si unaprijed pripremite sve potrebno, što vam može poslužiti za vrijeme utrke. Obavezno si osigurajte dovoljno tekućine, koja će vam trebati, pripremite i  hranu (najčešće su to gelovi), koja će vam osigurati dovoljno energije tokom cijele utrke.

Ako si u bidone za različite krugove pripremite različite napitke, jasno ih označite s brojem i na to upozorite svojeg dodavača. Ako svoje bidone nakon utrke želite još upotrebljavati, jasno ih označite  svojim imenom, jer se u suprotnom mogu vrlo brzo izgubiti.

Osim hrane i pića vam preporučam, da imate sa sobom i komplet rezervnih kotača, kompletan alat za popravke, rezervni lanac – čija dužina mora biti obavezno ista, kao što imate na biciklu – te sic i sic štangu, koja neka bude točno označena i namještena. Ponekad se dogodi, da popusti ili sic ili čak sic štanga. Sjetite se, što se desilo Marcu Fontani na olimpijskim igrama u Londonu.

Koga odrediti za pomoć

Preporučljivo je, da je osoba koja vam pomaže u tehničkoj zoni, to već radila. Tako će biti najlakše  uskladiti se za pomoč za vrijeme utrke. Prije utrke se dogovorite, što i kada želite za okrepu, kako odreagirati u slučaju kvara na biciklu, te da li želite primati podatke sa staze – vremenske zaostatke/prednosti i druge informacije. 

Nekome to može biti velika motivacija, da iz sebe istisne najviše. Na nekog drugog, informacije s terena mogu imati upravo suprotan učinak. Ako vam je u tehničkoj zoni pomagao netko, s kime ste se za pomoć dogovorili na mjestu događaja, ne zaboravite se zahvaliti nakon utrke. Možda ćete ju još nekad zatrebati.

Nedozvoljeno u tehničkoj zoni

Kod pomoći najviše morate paziti na to, da se izvodi na posebno označenem mjestu staze. Osoba, koja vam pomaže, obično mora imati odgovarajuću akreditaciju, koju preuzmete na prijavama kod organizatora. Mijenjanje bicikala na utrkama u krosu nije dozvoljeno (za razliku od ciklokrosa), zato ne morate sa sobom uzimati dva.

U primjeru popravka na biciklu se umaknite na kraj staze, da ne ometate druge vozače. Ostanite mirni, jer se problem neće riješiti ništa brže ako ste živčani, uz to ćete najvjerojatnije galamiti i na svog pomočnika. Ukoliko se ne držite gore navedenih preporuka, prijeti vam diskvalifikacija od strane sudca, koji za vrijeme cijele utrke  opazuje događanja u tehničkoj zoni.

Još nedugo su natjecatelji sa sobom vozili rezervni alat te razan pribor za popravke. U današnje vrijeme, kad su krugovi i utrke kraći, je takav popravak često prespor.

Zato izkoristite prednosti, koje vam pruža pomoč iz okrepne zone, da iz svojeg nastupa odnesete najviše.

Naslovna slika Grega Stopar, ostale slike Peter Zupančič

Petra na njegovom sportskom putu podržavaju

Prati nas