26. travnja 2020

U sezoni 2000. vidjeli smo trostruki trijumf malog Francuza, dvaput dvostruku krunu kraljice spusta, Olimpijske igre u Sydneyu, dual (dvoboj) prvi put službenona Svjetskom prvenstvu i još mnogo toga

Te su godine održane druge Olimpijske igre na kojima su mogli sudjelovati brdski biciklisti. Godina 2000 bila je prekretnica za mnoge odlične natjecatelje. Slovenci su po drugi put domaćini Utrka Svjetskog kupa u spustu i dvoboju. Miguel Martinez postao je prvi brdski biciklist koji je u istoj godini osvojio tri naslova, Anne-Caroline Chausson postala je kraljica spusta i dvoboja.

Svjetsko prvenstvo

Svjetsko prvenstvo ugostila je Sierra Nevada, visoko iznad Granade u Andaluziji. U olimpijskom krosu konkurenciju je sebi podredio Francuz Miguel Martinez, drugi na SP 1999. Drugo mjesto osvojio je Kanađanin Roland Green, a broncu je osvojio vječni Nizozemac Bart Brentjens. U konkurenciji dama, slavila je domaća Margarita Fullana. Srebro je završilo oko vrata Kanađanke Alison Sydor, a broncu je osvojila Talijanka Paola Pezzo.

U kategoriji U23 slavio je Španjolac Jose Antonio Hermida, drugo je mjesto osvojio njegov zemljak Marti Gispert Labarta, a bronca je otišla na Novi Zeland, uzeo ju je Kashi Leuchs.

 

U juniorskoj kategoriji slavili su Amerikanac Walker Ferguson i Švicarka Sonja Traxel. Srebrne medalje osvojili su Španjolac Inaki Lejarreta Errasti i Poljakinja Maja Włoszczowska (kasnije jedna od najboljih brdskih biciklistica nove ere), a broncu Švicarac Florian Vogel (još jedno ime koje je kasnije obilježilo kros utrke) i Britanka Nicole Cooke.


Krunu u spustu prvi i jedini put osvojio je Amerikanac Myles Rockwell, bio je bolji od Britanca Stevea Peata i Francuza Mickaela Pascala. U konkurenciji dama, još jednu majicu duginih boja odjenula je AnneCaroline Chausson. Srebro je odnjela Finkinja Katja Repo, a broncu Amerikanka Marla Sterb.

 

U konkurenciji juniorki, Amerikanka Kathy Pruitt bil je brža od dviju Britanki, Helen Gaskell i Fionn Griffiths. U konkurenciji juniora slavio je Francuz Julien Poomans. Srebro je osvojio Australac Michael Hannah (Sik Mick još uvijek nastupa na najvišoj razini), a broncu još jedan Francuz, Jean-Paul Labosier.

Dvoboj (dual)

Ne radi se više o paralelnom slalomu (dual slalomu) već o dvoboju (dual), dva natjecatelja u isto vrijeme na istoj stazi. Prvi puta je bio uključen u Svjetsko prvenstvo. Međutim, dvoboj se na velikoj sceni zadržao samo još jednu sezonu, 2001., a kasnije ga je zamijenio četveroboj (four cross). Prvi službeni svjetski prvak bio je Australac Wade Bootes, doprvak Amerikanac Brian Lopes, a Francuz Mickael Deldycke osvojio je broncu. Najuspješniji sportaš (spoerrtašica) u Sierra Nevadi svakako je  bila AC Chausson koja je postala svjetska prvakinja i u ovoj disciplini. Srebro je osvojila Amerikanka Tara Llanes, a broncu Francuskinja Sabrina Jonnier.

Svjetski kup

Video: Svjetski kup te je godine posjetio i Meksiko:

U 2000. godini odvio se raznolik i prenatrpan program utrka Svjetskog kupa, djelomično zbog OI u Sydneyu. Maribor je bio domaćin dvoboja i spusta drugu godinu zaredom. Najkonstantniju formu tijekom sezone pokazao je Miguel Martinez, koji je ponovio svoju ukupnu pobjedu iz 1997. Iza njega plasirali su se Nizozemac Bas van Dooren i Francuz Christophe Dupouey. U ženskoj konkurenciji, Švicarka Barbara Blatter (tada novo ime na mountain bike sceni) osvojila je ukupnu pobjedu. Druga je bila Alison Dunlap, a treće mjesto osvojila je trostruka (1996., 1998., 1999.) pobjednica, Kanađanka Alison Sydor.

 

Francuz Nicolas Vouilloz peti i posljednji je put osvojio naslov i Svjetskom kupu, drugo mjesto je drugu godinu za redom osvojio Britanac Steve Peat, a treće Španjolac David Vazquez. U konkurenciji dama, Anne-Caroline Chausson osvojila je treći uzastopni naslov i za sobom ostavila Amerikanku Missy Giove, treću godinu zaredom. Još jedna Amerikanka, Leigh Donovan, otišla je na treće mjesto.

 

Video: Svjetski kup došao je i u Arai, Japan. Spust i dvoboj:


Amerikanac Brian Lopes osvojio je najviše bodova u dvoboju, a nakon 1998. osvojio je naslov Svjetskog kupa po drugi put. Francuz Cedric Gracia je bio drugi, a Australac Wade Bootes treći. Ukonkurenciji dama damama, još jednom uvjerljivo je pobijedila AC Chausson, drugo mjesto osvojila je Tara Llanes, a treća je bila njena zemljakinja Leigh Donovan.

Olimpijske igre

Ženski kros fenomen – to je bila Talijanka Paola Pezzo. Bila je svjetska prvakinja, pobjednica Svjetskog kupa i Olimpijska prvakinja iz Atlante 1996. Ne najuspješnija u broju pobjeda, ali do danas, jedina koja je okusila olimpijsko zlato dva puta! U Sydneyu nije dozvolila konkurenticama da joj se približe i na najljepši način završila je šest sezona utrkivanja na najvišoj razini. Srebto je osvojila Barbara Blatter, koja je potvrdila svoju izvrsnu sezonu u Svjetskom kupu, a broncu je osvojila Španjolka Margarita Fullana, koja je tako nadogradila svoj uspjeh sa Svjetskog prvenstva.

 

Video: OI u Sydneyju debi malog Miga, brdskog biciklista desetljeća:


Mali Mig, Francuz Miguel Martinez, imao je svega 20 godina kada je osvojio broncu u Atlanti! Martinez se još uvijek smatra jednim od najboljih olimpijskog krosa svih vremena, Iako se njegova superiornost nakon uspjeha u Sydneyu postupno počela topiti. Srebro je osvojio Belgijanac Filip Meirhaeghe, bronca je otišla u Švicarsku, Christophu Sauseru.

Bajkerski film godine 2000.

Kranked 3 (Ride Against the Machine), redatelja Bjørna Enge, producirao je Radical Films. Glavna imena u filmu: Eric Carter, Mark Davis, Brian Lopes, Steve Peat, Myles Rockwell, Richie Schley, Andew Shandro, Lisa Sher, Wade Simmons, Marla Streb, Brett Tippie …

Bicikl iz iste godine (model svjetskog prvaka u spustu i olimpijske pobjednice)


Model svjetskog prvaka Mylesa Rockwella. Giant ATX One DH, s vrlo kratkim cijevima duž lanca i mjenjač s drvenim kućištem.


Paola Pezzo i njen Gary Fisher softail s OI u Sydneyju. Zlatni ležaj upravljača Chris King, kompletna oprema Shimano XTR, vilica RS SIDney.

Na naslovnoj fotografiji Miguel i Paola u Sydneyu.

Pročitaj i
MTB prvoborci: Svjetski kup prvi put na Pohorju 1999.
MTB prvoborci: Grundigova posljednja godina 1998.

MTB prvoborci: Europljani preuzeli kontrolu u sezoni 1997.
MTB prvoborci: Godina 1996. i prve OI
MTB prvoborci: Ovako je to bilo 1995. godine

MTB prvoborci: Klinci koji su 1994. ispisali povijest
MTB prvoborci: 1993. i imena koja će obilježiti budućnost
MTB prvoborci: 1992. – godina uspona brdskog biciklizma
MTB prvoborci: Gdje si bio ’91.?
MTB prvoborci: Ovako je to izgledalo 1990…

Prati nas