“Hervis”
“Ciklocentar” Bike park Tršće Human Fish Gravel SloEnduro
19. travnja 2020

Te je godine najviša razina brdskog biciklizma opet je došla u naše susjedstvo, ovaj put u Maribor gdje su prvi put održane utrke Svjetskog kupa u MTB spustu i dual slalomu

U podnožju mariborskog Pohorja 1999. godine prvi puta se zaustavio putujući cirkus: Svjetski kup u MTB spustu i dual slalomu.

Maribor

Došli, vidjeli … i iznenadili se. Pozitivno. Tako možemo opisati prvu utrku Svjetskog kupa na slovenskom teritoriju, kako za sudionike, tako i za lokalne navijače. Čak 25.000 gledatelja, nagrada za najbolju utrku u spustu u sezoni kao priznanje organizatorima s revolucionarnom stazom … MTB utrke, a posebno spust, više nisu bile egzotika za čudake u Sloveniji.

Video: Reportaža sa Svjetskog kupa na TV Pika uvrštena je i u youtube arhiv mtb.si. Pobjednici utrke u spustu bili su Nicolas Vouilloz i Anne-Caroline Chausson.

Svjetsko prvenstvo

Jubilarno 10. Svjetsko prvenstvo ugostio je švedski Åre. U krosu, u kategoriji elite, svjetski prvak je postao Danac Michael Rasmussen, srebro je završilo oko vrata Francuza Miguela Martineza, a bronca je pripadala Belgijancu Philipu Meirhaegeu. Talijan Marco Bui postao je svjetski prvak u kategoriji ispod 23 godine, Australac Cadel Evans osvojio je drugo mjesto, a Talijan Martino Fruet treće mjesto.

 

U kategoriji juniora  medalje su podijelili Francuz, Španjolac i Švicarac. Nicolas Filippi postao je svjetski prvak, Carlos Coloma osvojio je drugo mjesto (na Olimpijske igre u Riju došao je 17 godina kasnije i osvojio broncu) i Florian Vogel (kasniji dvostruki europski prvak u krosu: 2008. i 2017.). 

 

U kategoriji žene elite majicu duginih boja odjenula je Španjolka Margarita Fullana. Srebro je pripalo Kanađanki Alison Sydor, a bronca Talijanki Paoli Pezzo. U kategoriji juniorki zlato je otišlo u Poljsku – Anna Szafraniec postala je svjetska prvakinja. Srebro i bronca otišli su u Švicarsku: Leia Fluckiger i Sonja Traxel.


Kraljica spusta, Francuskinja Anne-Caroline Chausson, četvrti put zaredom postaje svjetska prvakinja u seniorskoj konkurenciji. Na postolju joj se pridružuju Finkinja Katja Repo i Švicarka Sari Jörgensen. U kategoriji juniorki  mladima zlato osvaja Francuskinja Sabrina Jonnier. Srebro ide Amerikanki Kathy Pruitt, a bronca Britanki Helen Gaskell. 

 

U muškoj kategoriji još jedan naslov osvaja Nicolas Vouilloz osvaja još jedan naslov. Njegov sunarodnjak Mickael Pascal završio je na drugom mjestu. Broncu osvaja Amerikanac Eric Carter. U kategoriji juniora najboljim se pokazao Australac Nathan Rennie te je najavio da će i “pomiješati karte” u seniorskoj konkurenciji. Srebro odlazi u Veliku Britaniju Davidu Wardellu, a bronca drugom Australcu, Jarrodu Randu.

Svjetski kup

Uzbudljiva je bila i sezona Svjetskog kupa, ovog puta pod drugim imenom, jer je dugogodišnjeg sponzora, tvrtku  Grundig, zamijenila marka Diesel. U olimpijskom krosu Australac igrač Cadel Evans osvojio je drugi uzastopni naslov u ukupnom poretku. Francuz Miguel Martinez bio je drugi, a Švicarac Cristoph Sauser treći.

 

U ženskoj kategoriji, Kanađanka Alison Sydor osvojila je svoj treći naslov (1996., 1998. i 1999.). Gunn Rita Dahle iz Norveške na drugom je mjestu, Annabella Stopparo iz Italije treća.

 

Video: Spust i paralelni slalom uLes Getsu:


U spustu je Francuz Nicolas Vouilloz četvrti puta osvojio naslov, nakon 1995., 1996. i 1998. godine. Drugo mjesto pripalo je Steveu Peatu iz Britanije, a treće Gerwinu Petersu iz Nizozemske. U ženskoj konkurenciji Francuskinja Anne-Caroline Chausson odnijela je drugu uzastopnu pobjedu u ukupnom poretku, Missy Giove iz Amerike i Nolvenn Le Caer iz Francuske osvojile su drugo i treće mjesto.

 

 

Eric Carter postao je kralj dual slaloma. Drugi je bio njegov sunarodnjak i pobjednik sezone 1998. Brian Lopes, a treće mjesto pripalo je Francuzu Cedricu Gracia. U ženskoj konkurenciji je drugi puta ukupnu pobjedu osvojila Amerikanka Katrina Miller, a drugo i treće mjesto otišla su Amerikankama Leigh Donovan i Tari Llanes. 

Film godine 1999.

Shift je bio jedan od najuspješnijih filmova 1999. Baš onakav kakav je trebao biti koncem devedesetih.

Bicikl iz 1999. 

Gotovo svemirska igračka, Schwinn Straight 8, sa sustavom mijenjanja brzina Shimano Airlines. sustav je uz pomoć zračnog pritiska, pneumatski, upravljao prednjim i stražnjim mjenjačem!


Naslovna fotografija: Najbržih pet seniora na spustu u Mariboru, s lijeva Voreis, Peat, Vouilloz, Peters i Saiz; foto Barbara Klemenc

Pročitaj i
MTB prvoborci: Grundigova posljednja godina 1998.
MTB prvoborci: Europljani preuzeli kontrolu u sezoni 1997.
MTB prvoborci: Godina 1996. i prve OI
MTB prvoborci: Ovako je to bilo 1995. godine

MTB prvoborci: Klinci koji su 1994. ispisali povijest
MTB prvoborci: 1993. i imena koja će obilježiti budućnost
MTB prvoborci: 1992. – godina uspona brdskog biciklizma
MTB prvoborci: Gdje si bio ’91.?
MTB prvoborci: Ovako je to izgledalo 1990…

“Hervis”
Bike park Tršće “Ciklocentar” Human Fish Gravel SloEnduro
Prati nas