“Ciklocentar” Bike park Tršće Human Fish Gravel SloEnduro
9. veljače 2020

Jedni obožavaju povijest, drugi malo manje. No prije tri desetljeća u Durangu su službeno postavljeni temelji modernog natjecateljskog brdskog biciklizma

Prvo službeno Svjetsko prvenstvo u brdskom biciklizmu održano je 1990. godine u Durangu, Colorado, SAD, pod pokroviteljstvom Međunarodne biciklističke federacije UCI. Iako brdski biciklisti poznaju svjetska prvenstva još od 1986. godine, ta nisu bila službena jer su pod istim imenom bila održavana u Sjedinjenim Državama i u Europi. 

 

Tako smo svake godine imali svjetske prvake okrunjene na dva kontinenta. Tek kada su službenici iz UCI uzeli stvari u svoje ruke, brdski biciklisti mogli su se natjecati za prestižne majice duginih boja.    

U Durangu su se natjecali u usponu, krosuspustu, paralelnom slalomu i trialu. Donosimo reportažu s tog legendarnog događaja. 


Prvi službeni prvak u cross countryju postao je brkati Amerikanac Ned Overend, koji je u to vrijeme već bio gotovo veteran. Čovjek koji je gotovo čitavu vozio za Specialized kojemu je vjeran dan danas … Na drugo mjesto plasirao se Švicarac Thomas Frischknecht, danas šef ekipe Scott MTB Team SRAM, a tada i odličan ciklokrosist. Treće mjesto osvojio je Tim Gould, također natjecatelj u ciklokrosu te svjetski prvak u usponu! 

 

Među djevojkama svjetska prvakinja krosu postala je domaća Juli Furtado, Amerikanka koji je nekoliko narednih sezona krojila vrh, a danas je povezana s markom Juliana. Srebro je tada osvojila njena sunarodnjakinja Sara Ballantyne (pobjednica Svjetskog kupa 1991. godine), a treće mjesto pripalo je još jednoj Amerikanki, Ruthie Matthes. Dvije godine kasnije ona je osvojila ukupnu krunu Svjetskog kupa. 

 

Prvi svjetski prvak u spustu bio je Amerikanac Greg Herbold, najživopisniji MTB vozač svog vremena, koji je nastupao za ekipu Koga Miyata. Danas je povezan s markom Sram. Srebro je osvojio njegov zemljak Mike Kloser. Kloser je bio jedan od prvih američkih brdskih biciklista koji se natjecao u europskim utrkama 1980-ih. Kasnije je sudjelovao u duljim, atapnim i avanturističkim pothvatima. Bronca je također pripala Amerikancu,  Paulu Thomasbergu (bio je i četvrti u cross countryju). Paul je tijekom trkačke karijere surađivao sa Shimanom, bio je i “otac” ručica mjenjača smještenih ispod upravljača, a natjecao se u Durangu s karbonskim prototipom marke Giant.

 

Među ženama, titula najbrže pripala je Kanađanki Cindy Devine (nakon pet naslova prvakinje Kanade u MTB spustu otišla je u sportsku mirovinu 1994.). Drugo mjesto pripalo je njezinoj zemljakinji Elladee Brown (bila je kanadska prvakinja u spustu i krosu te je i danas uključena u brdski biciklizam, povremeno se natječe u enduru ). Broncu je osvojila Amerikanka Penny Davidson. Penny se također uspješno natjecala u spustu svih spustova – Mammoth Kamikaze u 1990-ima.

“On-off
“Ciklocentar” Bike park Tršće Human Fish Gravel SloEnduro
Prati nas