12. travnja 2020

Posljednja godina Svjetskog kupa pod imenom tvrtke Grundig. Prvi put u sklopu Svjetskog kupa održavaju se natjecanja u paralel slalomu. Bicikl godine 1998. definitivno je Cannondale Fulcrum, a film godine je Sprung 2

Nova disciplina, paralel slalom, ulazi u Svjetski kup i postaje jedno od najatraktivnijih natjecanja u brdskom biciklizmu. Atraktivna disciplina koja je odmah zakačila većinu spustaša, a profilirali su se i specijalisti koji su na takvim natjecanjima isprobavali granice mogućeg. Glavni sponzor nove discipline  postao je švicarski proizvođač satova Swatch.

 

Godina 1998 je bila posljednja s glavnim sponzorom Svjetskog kupa, tada njemačkom tvrtkom Grundig. Na vrata Svjetskog kupa kucali su novi sponzori: Diesel i Tissot. Tada popularna jeans marka pojavljivala se na plakatima tijekom cijele sezone pod motom: „Grundig World Cup presented by Diesel”.

 

No 1998. je bila i godina novih lica: Brian Lopes, Sari Jörgensen, Katrina Miller, Fabien Barel, Nathan Rennie, Ryder Hesjedal, Julien Absalon  …

Video: Presjek cijele sezone 1998.

Svjetsko prvenstvo

Svjetsko prvenstvo održano je u kanadskom Mont Sainte Anne, danas poznatom prije svega kao mjestu s najviše održanih utrka Svjetskog kupa, uključujući prošlogodišnje trideseto po redu Svjetsko prvenstvo – ukupno tri puta su se tamo borili za majice duginih boja. .

 

U spustu je još jednu takvu majicu osvojio Francuz Nicolas Vouilloz, a drugo i treće mjesto su bila iznenađenja. Srebro je otišlo u ruke Nizozemca Gerwina Petersa, a treći je bio Vouillozov sunarodnjak Mickael Pascal. 

 

U juniorskoj konkurenciji naslov svjetskog prvaka osvaja Francuz Fabien Barel, onaj koji je kakvih pet godina kasnije krojio utrke Svjetskog kupa i osvojio dva seniorska naslova. Drugo mjesto pripalo je njegovom sunarodnjaku Francku Paolinu, treći je bio Australac Nathan Rennie.

 

U ženskoj konkurenciji najvišu stepenicu zauzima Francuskinja Anne-Caroline Chausson. Drugo mjesto pripalo je zemljakinji Nolvenne LeCaer, treće mjesto pripalo bivšoj BMX natjecateljici, Amerikanki Cheri Elliott.

 

Zlatna Švicarka Sari Jörgensen postaje nova zvijezda juniorskog spusta, Francuskinja Sabrina Jonnier poboljšala je svoj rezultat iz 1997. za jedno mjesto i bila je druga, a bronca odlazi u Njemačku, k Johanni Rubel-Todt.

 

U olimpijskom krosu seniorskoj kategoriji zlato osvaja Francuz Cristophe Dupouey, srebro ide još jednom Francuzu, Jeromeu Chiottiju. Bronca odlazi u Belgiju, osvaja je Philip Merhaeghe. Dupouey se kasnije natjecao na olimpijskim igrama u Sydneyu, a zatim je nastavio s utrkama još nekoliko godina, ali kad je 2006. osuđen na tri mjeseca zatvora zbog uporabe droga, njegova burna biciklistička karijera bila je gotova. 2009. godine počinio je samoubojstvo. 

 

U kategoriji ispod 23 godine drugi uzastopni naslov uzima Francuz Miguel Martinez. Švicarac Christoph Sauser bio je drugi, a bronca je otišla u Belgiju k Roelu Paulissenu.

 

Nova zvijezda iz Francuske zablistala je u juniorskoj konkurenciji. To je Julien Absalon, Francuz koji do danas ima najviše pobjeda u olimpijskom krosu u seniorskoj kategoriji. Srebro odlazi u ruke još jednoj zvijezdi u usponu, Kanađaninu Ryderu Hesjedalu (kasnije je ostvario cestovnu karijeru). Broncu je uzeo Šveđanin Fredrik Modin.

 

U ženskoj elitnoj kategoriji MTB zvijezde je iznenadila dvostruka svjetska prvakinja u ciklokrosu, Francuskinja Laurence Leboucher. Drugo mjesto pripalo je Norvežanki Gunn Riti Dahle, a broncu je uzela svjetska prvakinja iz 1994., 1995. i 1996., Kanađanka Alison Sydor.

 

U konkurenciji juniorki sva tri odličja odlaze u Francusku: Cecile Rode, Severine Hanson i Sandrine Guironnet.

 

Video: Paralelni slalom u Kaprunu. Od 43:40, pogledaj borbu na nož između Erica Cartera i Briana Lopesa:

Svjetski kup

U olimpijskom krosu za titulu najboljeg u muškoj kategoriji tijekom cijele sezone borili su se Miguel Martinez, Cadel Evans i Rune Hoydahl. Nakon tri pobjede te sezone, Australac Cadel Evans raduje se pobjedi u ukupnom poretku.

 

U ženskoj konkurenciji primat je potvrdila ukupna  pobjednica sezone 1996. Alison Sydor. Na drugom mjestu je Laurence Leboucher, treća je pobjednica sezone 1997., Talijanka Paola Pezzo.

 

U spustu je Nicolas Vouilloz postigao svoju treću pobjedu u Svjetskom kupu. Drugo mjesto pripalo je svjetskom juniorskom doprvaku, Španjolcu Davidu Vazquezu, treći je Vouillozov sunarodnjak Cedric Gracia.

 

Anne-Caroline Chausson je prvi put osvojila ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu. Drugo mjesto pripalo je pobjednici ukupnog poretka 1996. i 1997., Amerikanki Missy Giove, a treće mjesto pripalo je aktualnoj svjetskoj doprvakinji Nolvenn Le Caer.

Paralelni slalom prvi puta službena disciplina

Video: Treća postaja Svjetskog kupa u spustu i paralelnom slalomu bio je Les Gets.


P
rvi put je paralelni slalom dospio pod okrilje Svjetskog kupa. Atraktivan žanr koji je sjedinio specijalističke discipline ranije svojstvene Sjedinjenim Državama te privukla tipične spustaše. Brian Lopes po prvi je puta osvojio ukupni plasman na Svjetskom kupu i postao neizostavni dio elite brdskog biciklizma. Drugo i treće mjesto pripalo je njegovim sunarodnjacima Daveu Cullinanu (svjetski prvak u spustu 1992.) i Ericu Carteru. 

 

 

U ženskoj konkurenciji, prvoje mjesto osvojila Australka Katrina Miller, a druga je bila Švicarka Sari Jorgensen (domaći mediji su je nazvali spustaškom Pepeljugom), a treće mjesto zauzela je Francuskinja Sabrina Jonnier.

Film godine 1998.

Sprung 2 je svjetlo dana ugledao u jesen te godine. Producenti su bili Milan Spasić i Alex Rankin. Akcija britanskih vozača u spustu i dirtu te presjek sezone, sve u nešto više od pedeset minuta.

Bicikl iz te godine

Video: Cannondale Fulcrum. Prava poslastica za ljubitelje spusta. Vozili su ga Missy Giove, Myles Rockwell, David Vazquez i Kim Sonier.


Naslovna fotografija: Jerome Chiotti, Rune Hoydahl i Cadel Evans na startnoj crti utrke Svjetskog kupa u Budimpešti. Foto cyclephotos.co.uk.

Pročitaj i
MTB prvoborci: Europljani preuzeli kontrolu u sezoni 1997.
MTB prvoborci: Godina 1996. i prve OI
MTB prvoborci: Ovako je to bilo 1995. godine

MTB prvoborci: Klinci koji su 1994. ispisali povijest
MTB prvoborci: 1993. i imena koja će obilježiti budućnost
MTB prvoborci: 1992. – godina uspona brdskog biciklizma
MTB prvoborci: Gdje si bio ’91.?
MTB prvoborci: Ovako je to izgledalo 1990…

Prati nas