Keindl sport HR 2023
Bike park Sljeme Human Fish Gravel SloEnduro OglasivaciHR
29. ožujka 2020

Olimpijske igre, sezona snova Nicolasa Vouilloza i Alison Sydor, Svjetsko prvenstvo u Australiji i mega show u Francuskoj. I da, po prvi put u brdskom biciklizmu pojavljuje se snowboarder, zasjenjuje konkurenciju i kleše nove trendove u ovom sportu

Brdski biciklizam dosegao je te godine još jednu prekretnicu! Disciplina kros našla je svoje mjesto na Olimpijskim igrama (zato je danas i zovemo olimpijski kros). Prvi put u Atlanti 1996. godine i prvi put pod novom oznakom – XCO! I ne samo to. Godina 1996. bila je puna novih lica, ona su obilježila kasniju eru brdskog biciklizma. Čak i nakon 2000., pa čak i nakon 2010.!

Olimpijske igre

Krenimo od najvećeg događaja u godini. Nakon dva sata, sedamnaest minuta i 38 sekundi patnje, prvi olimpijski pobjednik u muškoj kategoriji postao je svjetski prvak iz 1995. Nizozemac Bart Brentjens! Švicarac Thomas Frischknecht stigao je na drugo mjesto sa dvije i pol minute zaostatka. Na trećem mjestu s gotovo tri minute zaostatka bio je Francuz Miguel Martinez. 

 

Video isječak muške utrke u Atlanti i ulazak cilj prvog olimpijskog pobjednika:Pobjednički bicikl u Atlanti. Bart Brentjensov American Eagle, model Atlanta. Dvadeset godina kasnije Brentjens je kao poduzetnik oživio ime American Eagle. Posljednje tri sezone bicikl koriste i članovi (pogotovu članice) njegove ekipe CST PostNL Bafang MTB Racing Team.

Svjetsko prvenstvo

Najbolje MTB biciklist(ic)e na svijetu drugi put je ugostila Australija, a poprište utrkivanja bio je Cairns, koji je godinu dana ranije već bio domaćin utrke Svjetskog kupa. Prvi put u muškoj kros kategoriji dodijeljene su i majice najboljih u kategoriji U23. Australci su tamo imali svog aduta, to je bio Cadel Evans! 

 

U kategoriji elite naslov je proslavio Švicarac Thomas Frischknecht, nakon više od dva i pol sata utrkivanja, Rune Hoydahl zauzeo je drugo mjesto, a treće Tirolac Hubert Pallhuber iz Italije. Branitelj naslova iz Kirchzartena Bart Brentjens završio je na petom mjestu. Ali nije sve bilo tako ružičasto. Naime tada je nadmoćno bio pobijedio Francuz Jerome Chiotti, ali nakon četiri godine na konferenciji za novinare priznao je da je u to vrijeme bio na dopingu te je predao Frischknechtu titulu svjetskog prvaka.

 

U ženskoj konkurenciji, nakon više od dva sata napornog natjecanja titulu je osvojila Kanađanka Alison Sydor te je tako obranila majicu duginih boja iz Kirchzartena i proslavila treći uzastopni svjetski naslov! Bila je brža dvije minute od Amerikanke Ruthie Matthes. Potonja je nakon dvije bronce (1992. i 1993.), tada proslavila i srebrnu medalju. Treće mjesto pripalo je do tada malo poznatoj Talijanki Mariji Paoli Turcutto.

 

U kategoriji do 23 godine slavio je jedan od najboljih mladih brdskih biciklista iz Italije, Dario Aquaroli. On je iznenadio dva velika favorita za pobjedu, mladog Francuza Miguela Martineza (koji je osvojio srebro u elite kategoriji godinu dana ranije dok nije bilo kategorije U23) i australijskog asa Cadela Evansa. 

 

To je bilo prvo Svjetsko prvenstvo s neregularnim konačnim rezultatom. No, istina je došla na vidjelo nakon četiri godine.

U konkurenciji juniora svoju je prvu sjajnu pobjedu i, naravno, priznanje postigao Španjolac Jose Antonio Hermida, pravi zabavljač koji je gotovo dva desetljeća bio dijelom elite brdskog biciklizma.

 

U spustu je drugi uzastopni elitni naslov osvojio Francuz Nicolas Vouilloz, drugo mjesto je osvojio novak u  MTB svijetu Shaun Palmer, treći je bio Nizozemac Bas de Bever, koji je bio u osamdesetih i ranih devedesetih bio poznato ime u svijetu BMX utrka,

 

U kategoriji juniora, branitelj naslova Francuz Cedric Gracia morao je u svojoj posljednjoj sezoni bio među “klincima” priznati nadmoć Švicarca Andyja Bühlera. Na trećem mjestu je još jedan pripadnik iz vrhunske francuske škole – Maxime Gardella.

 

U ženskoj konkurenciji svoj je prvi svjetski naslov osvojila Francuskinja Anne-Caroline Chausson, pobijedivši američku braniteljicu Leigh Donovan za manje od dvije desetine sekunde. Treće mjesto osvojila je djevojka ss sušenom piranom oko vrata. Amerikanka Missy Giove osvojila je broncu nakon što je 1994. godine bila na prvom mjestu. 

 

U konkurenciji juniorki, Chausson  je naslijedila zemljakinja Nolvenn Le Caer, srebro je otišlo u Švicarsku k Sari Jörgensen, a broncu je osvojila Sabrina Jonnier, djevojka koje je kasnije temeljito obilježila spustaški svijet!

Svjetski kup

Missy Giove

radovala se pobjedi u ukupnom poretku Svjetskog kupa u spustu. Tako je nakon dva treća mjesta napokon dobila bijelu majicu vodeće. Drugo mjesto pripalo je svjetskoj prvakinji Anne-Caroline Chausson, treće mjesto pripalo je Leigh Donovan. 

 

Svjetski kup u Nevegalu (ITA). U sezoni 1996. Missy je već bila članica ekipe iz snova Volvo Cannondale. Anne-Caroline još je vozila na Sunnu, a voditelj ekipe bio je … nitko drugi do Max Commencal. Pobjeda u Nevegalu pripala je Chausson.


U muškoj konkurenciji, na kraju sezone, prva tri mjesta zauzeli su najmlađi. Nicolas Vouilloz ponovio je sezonu 1995. godine i još jednom postao najbolji u spustu, drugo mjesto je zauzeo Nijemac Marcus Klausmann (srebrni junior iz Kirchzartena 1995.), a treći je bio Španjolac Tomas Misser (da, onaj s 4 otoka).

 

U ukupnom poretku olimpijskog krosa,nakon konstantnih nastupa u svim utrkama, na kraju je slavio Francuz Christophe Dupouey. Švicarac Thomas Frischknecht bio je drugi, Miguel Martinez treći. 

 

Norvežani su također imali utrku Svjetskog kupa u krosu. Stazu u Kristiansandu da nam je bio pokazao lokalni matador Hoydahl kroji Miguel Martinez kroji Miguel Martinez. Gunn-Rita Dahle osvaja prvu pobjedu u Svjetskom kupu. Prava sportska romantika!


Odličnu sezonu je prvim mjestom u ukupnom poretku zaključila aktualna svjetska prvakinja Alison Sydor, drugo mjesto osvaja novakinja Norvežanka Gunn-Rita Dahle, a treće mjesto pripalo je trostrukoj osvajačici Svjetskog kupa Juli Furtado. Bila je to ujedno i njena posljednja sezona na najvišoj natjecateljskoj razini.

Spektakl U Bercyju

Po uzoru na motokrosiste i automobiliste (Rally of Champions), brdski biciklisti također došli su na sovje u zatvorenom prostoru pred nekoliko desetaka tisuća navijača. Veliki eliminator, start s visoke rampe, što danas možemo usporediti s onom u disciplini BMX Supercross, a zatim vožnja preko umjetnih prepreka, skokovi preko stepenica, kratak i vrlo strm uspon i još toga. Pobijedio je Brian Lopes!

“Pila” iz 1996


Ovaj put predstavljamo Intense M1, pravua spustašku raketu i filigranski proizvoda Jeff Steberja. Bicikl kojim je upravljao jedan od najboljih snowboardera koji se došao malo zabaviti u svijetu brdskog biciklizma. Amerikanac Shaun Palmer iznenadio je sve na Svjetskom kupu i došao do srebrne medalje! Palmer i brdski biciklizam ostali su povezani cijelo desetljeće. I da, Palmer je, osim Mylesa Rockwella, bio jedan od stvarnih partijanera tog vremena. I još jedna stvar: Shaun Palmer je se pobrinuo da spustaši ne izgledaju poput umjetničkih klizača, već poput vozača motokrosa.

Naslovna fotografija: Prvi olimpijski pobjednici Bart Brentjens i Paola Pezzo. Foto AFP.

Pročitaj i
MTB prvoborci: Ovako je to bilo 1995. godine
MTB prvoborci: Klinci koji su 1994. ispisali povijest
MTB prvoborci: 1993. i imena koja će obilježiti budućnost
MTB prvoborci: 1992. – godina uspona brdskog biciklizma
MTB prvoborci: Gdje si bio ’91.?
MTB prvoborci: Ovako je to izgledalo 1990…

Keindl sport HR 2023
Bike park Sljeme Human Fish Gravel SloEnduro OglasivaciHR
Prati nas