16. veljače 2020

Drugo službeno Svjetsko prvenstvo, prva godina Svjetskog kupa, a susjedi Slovenci prvi put su nastupili pod svojim nacionalnim grbom na najvećoj utrci u svijetu. Za to su se i borili!

Il Ciocco

Čast organiziranja Drugog svjetskog prvenstva pripala je Talijanima. Svjetsko prvenstvo u krosu i spustu održano je u mjestu je Il Ciocco Svjetski seniorski prvak u disciplini kros postao je Amerikanac John Tomac, srebro je osvojio švicarski vozač Thomas Frischknechtu, koja je bio drugi i godinu dana ranije u Durangu, a broncu je zaslužio svjetski prvak iz Duranga, Amerikanac Ned Overend. 

U ženskoj kategoriji, Amerikanka Ruthie Mattes osvojila je zlato i dodala ga godinu dana osvojenoj bronci iz Duranga. Srebro je osvojila Slovakinja Eva Orvosova (predstavljala je svoju zemlju na Olimpijskim igrama 1996. u Atlanti, u cestovnom i brdskom biciklizmu). Treće mjesto pripalo je Švicarki Silviji Fürst.

U spustu je slavio Švicarac Albert Iten koji je iza sebe ostavio prvog favorita utrke Tomaca, a treći je Tomacov sunarodnjak Glen Adams. U ženskoj kategoriji svjetska prvakinja postala je talijanska nacionalna prvakinja Giovanna Bonazzi, srebro je pripalo Francuskinji Nathalie Fiat, a bronca pak zlatnoj iz Duranga, Kanađanki Cindy Devine. 

 

Ovo je snimka muške gotovo maratonske utrke, uz malo japanskog štiha:

SP 1991. na slovenskoj televiziji

Na Svjetsko prvenstvo u Italiji po prvi put je otputovala slovenska reprezentacijaPod vodstvom Milana Šinka a u prvom planu bili su junior Blaž Budja i senior Marjan Jauk.

Prilog Kanala A:

Svjetski kup pod okriljem svjetske federacije UCI!

Godina 1991. obilježila je prvu sezonu Svjetskog MTB kupa. Njemački audio-TV gigant Grundig bio je glavni sponzor. Sezona je uključivala devet utrka održanih u sedam zemalja. Sveukupno su slavili američki predstavnici . U muškoj kategoriji slavio je John Tomac (najveća zvijezda devedesetih), a u ženskoj konkurenciji najbolje je bila Sara Ballantyne. Austrijanac Gerhard Zadrobilek i Amerikanka Juli Furtado zeli su druga mjesta, a Njemica Regina Stiefl i Amerikanac David Wiens bili su treći u ukupnom poretku. 

 

Posljednja utrka prve sezone Svjetskog kupa održana je u Berlinu:


Pogledaj i
MTB prvoborci: Ovako je to izgledalo 1990…

Prati nas