5. travnja 2020

Danas pišemo godinu 1997. Kros kao disciplina doživljava globalni porast. Spust je sve atraktivniji, a tehnologija se razvijala svjetlosnom brzinom

Godine 1997. u Svjetskom kupu Europljani su svrgnuli Amerikance na gotovo svim vodećim pozicijama. Mladi australski as Cadel Evans utro je svoje put među najbolje. Mali Mig je nadišao je konkurenciju u kategoriji olimpijskog krosa. Nicolas Vouilloz već nekoliko godina nije skinuo majicu duginih boja , a bilo je još toga!

Svjetsko prvenstvo

Te godine Svjetsko prvenstvo je održano je u Švicarskoj, u mjestu Château-d’ŒxU seniorskoj kategoriji olimpijskog krosa zemlja domaćin ostala je bez medalja, a naslov svjetskog prvaka otišao je u Italiju. Hubert Pallhuber postao je tada najbolji XCO natjecatelj na svijetu. Drugo mjesto pripalo je trostrukom danskom svjetskom prvaku Henriku Djernisu a bronca je pripadala još jednom Talijanu, Luci Bramattiju.

U ženskoj kategoriji slavila je Talijanka Paola Pezzo, olimpijska prvakinja iz Atlante. Njezina sunarodnjakinja Nadia De Negri (europska prvakinja 1996.) završila je na drugom mjestu, a Margarita Fullana iz Španjolske bila je treća. 

 

U kategoriji ispod 23 godine Francuz Miguel Martinez osvojio je svoj prvi svjetski naslov, Australac Cadel Evans bio je drugi, Talijan Dario Acquaroli treći. Zapravo su prva trojica zamijenila pozicije na pobjedničkom odru jer je Acquaroli slavio godinu dana ranije, Martinez je bio drugi, a Evans treći. 

 

U juniorskoj kategoriji naslov je otišao u Švicarsku. Osvojio ga je Franz Kehl. Godinu dana kasnije osvojio je još jednom naslov najboljega, a potom je objesio sprinterice o klin. Slovnenac Rok Drašler završio je na fantastičnom 5. mjestu; nakon gotovo dva sata utrkivanja tek ga je jedna minuta dijelila od osvajanja bronce! 

 

U MTB spustu, Francuz Nicolas Vouillo stigao je do svog trećeg uzastopnog naslova. Svjetskog Legendarni Amerikanac John Tomac postao je svjetski doprvak i ponovno se popeo na postolje nakon Svjetskog prvenstva 1991. godine. Broncu je osvojio Francuz Cedric Gracia, toje bila njegova prva svjetska medalja u seniorskoj konkurenciji.

 

Naslov juniorskog prvaka otišao je u Francusku. Prvo mjesto pripalo je Mickaelu Pascalu. Na drugom mjestu je bio Španjolac David Vazquez , danas tehnički delegat na Svjetske biciklističke federacije UCI, a broncu je u Švedsku odnio Tobias Westman.

 

U ženskoj kategoriji nije bilo iznenađenja. Još jedan naslov za Francuskinju Anne-Caroline Chausson. Srebro je osvojila Švicarka Marielle Saner, broncu je osvojila Finkinja Katja Repo. 

 

U kategoriji juniorki zlatnu je medalju osvojila Švicarka Sara Stieger,  srebrnu medalju osvojila je Britanka Tracy Moseley, a treće mjesto pripalo je Francuskinji Sabrini Jonnier. Sve tri će kasnije pisati povijest u seniorskoj konkurenciji.

Svjetski MTB kup Grundig

U kategoriji seniora, iako samo s 21 godinom, do ukupne pobjede u Svjetskom kupu došao Miguel Martinez. Na drugom mjestu bio je njegov sunarodnjak Cristophe Dupouey , a treći je bio Cadel Evans. 

 

U ženskoj konkurenciji svoju je sezonu snova odradila Paola Pezzo , osvajačica Grundig kupa 1996., Kanađanka Alison Sydor osvojila je ukupno drugo mjesto, a Švicarka Chantal Daucourt je završila na trećem mjestu.

 

Video: Mladi Cadel Evans došao je do svoje prve pobjede u Svjetskom kupu, u novozelandskom Wellingtonu.

Spustašku krunu na glavu je stavio (nažalost pokojni) Talijan Corrado Herin, drugo mjesto pripalo je Nijemcu Jürgenu Benekeu koji je tako ponovio svoj uspjeh iz 1994. Treći na postolju, kao i 1996. godine, bio je Španjolac Tomi Misser.

 

U ženskoj konkurenciji ponovljen je poredak iz prethodne 1996. godine: Amerikanka Missy Giove, Amerikanka, Francuskinja Anne-Caroline Chausson i još jedna Amerikanka, Leigh Donovan.

 

Video: Budimpešta je već neko vrijeme bila jedna od europskih destinacija za olimpijski kros. U Mađarskoj je 1997. pobjedu slavio Cristoph Dopouey .

Video: “D” bajk film iz 1997.

Bio je to Chainspotting. U glavnim ulogama Rob Warner, Will Longden, Steve Peat, Matyn Ashton i mnoge druge britanske MTB face.

Video: “The” bicikl iz 1997.


Scott Endorphin. Ultimativno XC oružje tog vremena. 

Na naslovnoj fotografiji je francuski čarobnjak Miguel Martinez koji je vozio za ekipu Sunn Nike. Mali Mig dugo je vozio s tvrdom vilicom (zbog manje težine bicikla) i na Spinergy kotačima, koji su u to vrijeme bili nešto najskuplje što ste si mogli priuštiti! Foto cyclephotos.co.uk. 

Pročitaj i
MTB prvoborci: Godina 1996. i prve OI
MTB prvoborci: Ovako je to bilo 1995. godine

MTB prvoborci: Klinci koji su 1994. ispisali povijest
MTB prvoborci: 1993. i imena koja će obilježiti budućnost
MTB prvoborci: 1992. – godina uspona brdskog biciklizma
MTB prvoborci: Gdje si bio ’91.?
MTB prvoborci: Ovako je to izgledalo 1990…

Prati nas