8. ožujka 2020

Hod suspenzije još uvijek se dijelio na kapaljku, a na spustaškim bajkovima sjedala su bila postavljena nešto niže. Natjecanja su već bila u domeni Europljana. Imena poput Vouilloz, Chausson, Peat, Lopes dolaze u prvi plan …

Godina 1993. bila je prva službena sezona Svjetskog kupa u MTB spustu. Kao i u slučaju svjetskog kupa u MTB krosu, spustaše je podržao glavni sponzor Grundig. Sjedala na spustaškim bajkovima već su bila postavljena nešto niže, a hod suspenzije bio je centimetar – dva dulji u odnosu na bicikle za kros. Umjesto zaštitnih maski polako su u uporabu dolazile integralne kacige. U odsjeku zaštite tijela došlo je do poplave žutih, ružičastih i sivih body armour kompleta talijanskog proizvođača Dainese. Utrke spusta i dalje su trajale između sedam i devet minuta.         

Europljani su u krosu polako zasjenili Amerikance, a u spustu odnos je bio još uvijek bio oko 50:50. Počeli su i producirati filmove širu publiku biciklista. Jedan od prvih dugometražnih filmova je Tread The Movie, sat i pol bajkanja, uključujući i komične scene. Službeno je film premijerno prikazan godinu dana kasnije.


Među imenima koja su obilježila kasnije godine brdskog biciklizma će se pored već etabliranih imena Johna Tomaca, Thomasa Frischknechta, Neda Overenda, Missy Giove, Milesa Rockwella, Ruthie Mathes …… početi pojavljivati klinci Nicolas Vouilloz, Marcus Klausman, Thomas Misser, Ann-Caroline Chausson, Steve Peat koji se od anonimnog britanskog natjecatelja lansirao na Svjetski kup, Jason McCroy smatra se jednim od najluđih predstavnika Britanske biciklističke škole, a Francois Gachet postavlja temelje za francusku spustašku dominaciju  koja slijedi u sljedećim sezonama. Kanađanka Alison Sydor se iz pozadine priprema preuzeti dominaciju u krosu. Brian Lopes iz svijeta BMX-a napada s leđa.

Video: Kaprun

Legendarna europska destinacija za MTB spust prvi put na Svjetskom kupu Grundig.

Pobjednici Svjetskog kupa Grundig 1993. godine

U krosu, na kraju sezone slavi, zahvaljujući dominaciji na  većini utrka, Amerikanka Juli Furtado te otvara vrata za još dvije svoje krune. Njena zemljakinja Ruthie Matthes zadovoljna je drugim mjestom. Kanađanka Alison Sydor plasira se na treće mjesto u ukupnom poretku.

 

Muška sezona Svjetskog kupa odlučena je u posljednjoj utrci, na finalu u Berlinu. Tamo slavi Danac Henrik Djernis, Švicarac Thomas Frischknecht još jednom pobjeđuje Amerikanca Johna Tomaca i osigurava drugi Grundigov kristalni globus. Treće mjesto, nakon uspješnog europskog dijela Svjetskog kupa, osigurao je Slovak Peter Hric.


Prvi pobjednici u ukupnom poretku Svjetskog kupa u MTB spustu su Nijemac Jürgen Beneke i njegova zemljakinja Regina Stiefel. Drugo mjesto pripalo je Johnu Tomacu i Talijanki Giovanni Bonazzi, a treće Talijanu Stefanu Miglioriniju i Amerikanki Missy Giove.

Svjetsko prvenstvo

Najveću utrku u sezoni ugošćuje francuski Metabief, godinu kasnije poprište Europskog prvenstva. Henrik Djernis iz Danske osvojio je drugu uzastopnu titulu, Marcel Gerritsen drugo mjesto, a treći je bio Djernisov zemljak Erik Ostergaard.

 

Amerikanac Mike King, odličan natjecatelj u dual slalomu, odjenuo je duginu majicu za najboljeg spustaša. Drugo mjesto pripalo je Talijanu Paolu Caramellinu, a treće Amerikancu Mylesu Rockwellu. Svoju druga juniorsku titulu osvojio je Francuz Nicolas Vouilloz, koji za sobom ostavlja Nijemca Markusa Klausmana i svog zemljaka Karima Amoura.

 

U ženskom spustu i krosu, Svjetsko prvenstvo odlazi Talijankama. Paola Pezzo prestigla je legendarnu cestovnu biciklisticu Jeannie Longo i Amerikanku Ruthie Matthes, a Giovanna Bonazzi prestigla je Amerikanke Kim Sonier i Missy Giove. Kod juniorki, Francuskinja Anne-Caroline Chausson, deklasira konkurenciju. Na drugoo mjesto plasira se nena zemljakinja Nolvenn le Caer, a treće mjesto pripada Britanski Helen Mortimer.

 

Reebok Eliminator bio je vrlo popularan i izuzetno atraktivan za ta vremena. Dvojica natjecatelja su se spustili niz brdo i jurili do cilja. Naravno, brzine su u to vrijeme bile i do 90 km/h. Ulogu stručnog komentatora često je preuzimao Ned Overend:

Proflex 853, nešto što se 1993. smatralo egzotičnim. U ekipu Proflex je 1994. preselio i Henrik Djernis. Ovako je izgledala raketa iz tog vremena:


Pročitaj i
MTB prvoborci: 1992. – godina uspona brdskog biciklizma
MTB prvoborci: Gdje si bio ’91.?
MTB prvoborci: Ovako je to izgledalo 1990…

Prati nas