23. veljače 2020

Svjetsko prvenstvo te je godine bilo održano u Kanadi, Grundig Svjetski kup je dobivao na popularnosti, iskovane su prve zvijezde kovale spusta i krosa

Na biciklima za spust sjedalo je još uvijek bilo uzdignuto do neba, upravljač nije bio širi od 580 milimetara, a rogovi su još uvijek služili za pomoć i slučajne susrete s drvećem. Bicikli s punom suspenzijom imali su stražnji hod između tri i šest centimetara, no prevladavali su tvrdići (hard tail)

 

Utrke u krosu trajale su više od dva sata, staze su postale nešto više tehničke, nije se sve svodilo na uspone po vatrogasnim cestama i brze spustove po rasutom šljunku. Bilo je još toga. Pedale s klikom postale su standard. Svjetsko prvenstvo održano je na kanadskom terenu, a Svjetski kup Grundig je postao još više prepoznatljiv

 

Video: Bromont 1992, najbržih tri u spustu 

Video: Bromont 1992., muški kros

Najbrži u spustu 1992. godine bili su:

 Muškarci : dominirali su Amerikanci Dave Cullinan i Jimmy Deaton, a treći je bio Francuz Christian Taillefer, koji je već naznačio smjer i razvoj Francuske biciklističke škole. Potencijal biciklističke zvijezde prvi je put pokazao Nicolas Vouilloz, koji je osvojio prvu juniorsku svjetsku titulu.

– Žene: Cross Country zvijezda postala je svjetska prvakinja u spustu. Amerikanka Juli Furtado prva, sunarodnjakinja Kim Sonier druga, Kanađanka Cindy Devine uspjela je osvojiti treće mjesto. 

 

Svjetski prvaci u krosu:

– Muškarci: Danac Henrik Djernis majstorski je osvojio svoj prvi naslov u krosu. Na postolju su mu se pridružili Švicarac Thomas Frischknecht i Britanac David Baker. 

– Žene: Zlato u Švicarsku k Siliviji Fürst , srebro u Kanadu k Alison Sydor (ona je svoju zemlju kasnije odvela na svjetsku kartu s najvećim imenima cross countrya), treće mjesto pripalo je Amerikanki Ruthie Matthes.

Pobjednici Svjetskog kupa Grundig 1992.:

Thomas Frischknecht

bio je najkonzistentniji na svim utrkama, a iako je John Tomac pobijedio u posljednjoj utrci sezone, Švicarac je uspio ostvariti svoju prviu ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu, Amerikanac je završio na drugom mjestu, njegov sunarodnjak i prvi službeni svjetski prvak Ned Overend bio je treći. 

 

U konkurenciji žena sezonu su krojile Amerikanke Ruthie Matthes i Juli Furtado. Švicarka Chantal Daucourt plasirala se na treće mjesto.

Video: Belgijski Houffalize kao jedno od stalnih odredišta utrka Svjetskog kupa

Legenda MTB triala Hans “No Way” Rey je snimio je zanimljiv video te godine. Hans je još uvijek aktivan brdski biciklist, a njegove vještine gotovo su jednako dobro kao i nekada, a istoj je marki vjeran više od tri desetljeća:

Gee Milner, popularni “video bike builder” koji nas uvijek iznenadi pokojim ludim sastavljanjem bicikala, ovaj put se bacio na YETI ARC projekt iz 1992. godine! Jup, bicikli su u to vrijeme bili šareni:

Pročitaj i
MTB prvoborci: Gdje si bio ’91.?
MTB prvoborci: Ovako je to izgledalo 1990…

Prati nas