22. prosinca 2020

Godina na isteku na prvi pogled nije ponudila puno, ali ipak je bilo više nego dovoljno materijala za naš Top 5 „naj“ događaja u 2020…

1) MTB.HR je živ

Da, to što nas možeš pronaći na adresi mtb.hr sâmo je po sebi postignuće jer, kao što možeš zamisliti, nije lagano preživjeti, pogotovo u kriznoj 2020. Ovaj projekt za svoj život treba određena minimalna sredstva i trudimo se ta sredstva osigurati, kako bismo mogli nastaviti prema boljoj, svjetlijoj budućnosti.

Dapače, ljetos smo „iza kulisa“ poduzeli i prelazak na novu CMS platformu uz lagani facelift, pa sada brže i učinkovitije donosimo nove sadržaje.

Posebno zahvaljujemo partnerima i oglašivačima (sadašnjim, bivšim i budućim), jer prihod od oglašavanja daje životnu nit našem projektu. Nećemo ih spominjati, ali prepoznati ćete ih po oglasima (bannerima) i drugim sadržajima (mada ne pišemo isključivo o sponzorima, naprotiv). Shvaćamo da niti njima nije lako u ovoj godini (unatoč pravom proljetnom boomu prodaje) i tim više cijenimo njihovu podršku.

Iza našeg projekta stoje i suradnici u Zagrebu, Rijeci, Čakovcu, Ljubljani…: Andrej, Uroš, Marko, Aleš, Matej, David, Marin, Lucija, Nenad, Siniša, Jan… i Robert.

2) Otkrivanje gravela

Foto: Siniša Štambuk

U nas je u 2020. zaživio gravel, ili vožnja po makadamu, koja je sve popularnija u cijelom svijetu. Jasno nam je kako biciklistička industrija nastoji svake godine uvesti barem jedan novitet, a gravel je doista vrlo praktičan i pristupačan. Za njega ne treba puno. Najjeftiniji bicikl, niska razina kondicije… Sve to prolazi. Važna je samo volja.

K tome, i sâm sam u ovoj kriznoj godini uspio doći do izvrsnog gravel bajka kojega stalno vozim, a uspio sam i istražiti i područja na kojima nisam ranije vozio. Među njima je i Međimurje.

Naime Međimurje je prava gravel destinacija i nudi stotine kilometara urednih, održavanih makadamskih cesta, uz ponudu smještaja i gastro – eno užitaka. I nije skupo.

U rujnu smo s Nenadom Ciglarom napravili krug po Međimurju, duljine od oko 100 km, a više o tome pročitaj ovdje: Međimurska gravel bajka.

Ništa manje važno nije i to da gravel nije suprotan doktrini brdskog biciklizma. Drugim riječima, i najvećim vjernicima je dopuštena off-road vožnja na užim gumama i bez suspenzije (s MTB sprintericama, baggy hlačama, havajskim košuljama i svime ostalim…). Neće zbog toga završiti u paklu.

3) Gravelman

Foto: Segment21

Ostajemo na gravelu, jer jedan od vrhunaca sezone bio je Gravelman koji je u rujnu održan na prostoru između Zagreba i Vukomeričkih gorica. Riječ je o krugu od okruglo 100 km (manje, više) u koji se u uvjetima koronakrize upustilo više od 200 biciklist(ic)a.

Iza Gravelmana stoji organizacijska ekipa Segment 21, koja se potvrdila globalno uspješnim projektom 4 Islands, a i drugim utrkama ili vožnjama u posljednjih pet – šest godina. U 2020 su uveli još jednu novu utrku na području Zagreba – The Capital.

4) Najvažnije utrke su ipak održane

XC NP Sv. Martin na Muri, foto: Predrag Trstenjak

U prvoj polovici godine, u jednom je trenutku bio posve neizvjesno hoće li se uopće održati najvažnije utrke u našem kalendaru. Nacionalna prvenstva obično se održavaju polovicom srpnja, a naša su se ove godine odvijala u srpnju, kolovozu i rujnu:

Kros: XCO Halicanum Report: Meštrić i Škiljić izborili zlatne medalje
Spust: DH Tršće report: Smolić i Kišak novi DH prvaci RH!
Enduro: Enduro Orahovica Report: Zlato za Smolića, Liovića i Ružičku

Planirana runda Svjetskog kupa koja je trebala biti održana iznad Velog Lošinja nažalost nije održana jer su glavni sponzori odreda ušli u prazan hod radi koronakrize. No ipak, nama obližnji i dragi Maribor ugostio je čak dvije svjetske runde u istom tjednu: WC Maribor 2020 Report: Cabirou, Hoffman i Vergier slavili u neobičnom DH vikendu.

Nastavljene su i druge serije i utrke / vožnje, one lokalnog / regionalnog karaktera. Doduše u smanjenom obimu. Održani su Krk’nRoll, Occupy Samobor… A dobro je krenula i XC Zimska liga Dalmacije.

No puno je toga nažalost moralo biti otkazano.

5) Novi trailovi, nove generacije

Enduro Perun 2020., foto: Ivan Miljak

U posljednje dvije do tri godine sve je više službenih i neslužbenih, prvenstveno enduro trailova, od sjevera do juga Hrvatske. Našu gravity scenu preuzimaju novi ljudi, među kojima je sve više onih koji se ne libe uzeti lopatu, motiku, kramp… u ruke i urediti svoje lokane trailove. Sve se više toga bilježi i na video.

Enduro Perun i staze iznad Omiša i Dugog Rata primjer su kako to rade u Dalmaciji. Za svaku pohvalu: Enduro Perun 2020 Report: Rezultati i foto galerija!

5.1) Naši tekstovi su… čitani!

Za kraj, osvrnuo sam se unazad, sve do početka ove godine. Koji su tekstovi bili najčitaniji?

1 – Best buy bicikli: Najskuplje nije uvijek najbolje
2 – Jesu li potres i koronavirus bacili trgovinu biciklima na koljena?
3 – Sveta Nedelja ima prvi asfaltirani pumptrack u HR
4 – Predstavljamo: Kona hardtail 2021
5 – Garaža: Kristinin Scott Spark RC 900 World Nino LTD 2020

Vidimo se u 2021.!

Naslovna slika: Nenad Ciglar, Matija Šimunić i Robert Gelo na međimurskom šljunku, rujan 2021. (foto: Siniša Štambuk)

Prati nas