Parenzana gravel Race
Bike park Sljeme Ride Murska Sobota SloEnduro OglasivaciHR
22. prosinca 2020

Godina na isteku na prvi pogled nije ponudila puno, ali ipak je bilo više nego dovoljno materijala za naš Top 5 „naj“ događaja u 2020…

1) MTB.HR je živ

Da, to što nas možeš pronaći na adresi mtb.hr sâmo je po sebi postignuće jer, kao što možeš zamisliti, nije lagano preživjeti, pogotovo u kriznoj 2020. Ovaj projekt za svoj život treba određena minimalna sredstva i trudimo se ta sredstva osigurati, kako bismo mogli nastaviti prema boljoj, svjetlijoj budućnosti.

Dapače, ljetos smo „iza kulisa“ poduzeli i prelazak na novu CMS platformu uz lagani facelift, pa sada brže i učinkovitije donosimo nove sadržaje.

Posebno zahvaljujemo partnerima i oglašivačima (sadašnjim, bivšim i budućim), jer prihod od oglašavanja daje životnu nit našem projektu. Nećemo ih spominjati, ali prepoznati ćete ih po oglasima (bannerima) i drugim sadržajima (mada ne pišemo isključivo o sponzorima, naprotiv). Shvaćamo da niti njima nije lako u ovoj godini (unatoč pravom proljetnom boomu prodaje) i tim više cijenimo njihovu podršku.

Iza našeg projekta stoje i suradnici u Zagrebu, Rijeci, Čakovcu, Ljubljani…: Andrej, Uroš, Marko, Aleš, Matej, David, Marin, Lucija, Nenad, Siniša, Jan… i Robert.

2) Otkrivanje gravela

Foto: Siniša Štambuk

U nas je u 2020. zaživio gravel, ili vožnja po makadamu, koja je sve popularnija u cijelom svijetu. Jasno nam je kako biciklistička industrija nastoji svake godine uvesti barem jedan novitet, a gravel je doista vrlo praktičan i pristupačan. Za njega ne treba puno. Najjeftiniji bicikl, niska razina kondicije… Sve to prolazi. Važna je samo volja.

K tome, i sâm sam u ovoj kriznoj godini uspio doći do izvrsnog gravel bajka kojega stalno vozim, a uspio sam i istražiti i područja na kojima nisam ranije vozio. Među njima je i Međimurje.

Naime Međimurje je prava gravel destinacija i nudi stotine kilometara urednih, održavanih makadamskih cesta, uz ponudu smještaja i gastro – eno užitaka. I nije skupo.

U rujnu smo s Nenadom Ciglarom napravili krug po Međimurju, duljine od oko 100 km, a više o tome pročitaj ovdje: Međimurska gravel bajka.

Ništa manje važno nije i to da gravel nije suprotan doktrini brdskog biciklizma. Drugim riječima, i najvećim vjernicima je dopuštena off-road vožnja na užim gumama i bez suspenzije (s MTB sprintericama, baggy hlačama, havajskim košuljama i svime ostalim…). Neće zbog toga završiti u paklu.

3) Gravelman

Foto: Segment21

Ostajemo na gravelu, jer jedan od vrhunaca sezone bio je Gravelman koji je u rujnu održan na prostoru između Zagreba i Vukomeričkih gorica. Riječ je o krugu od okruglo 100 km (manje, više) u koji se u uvjetima koronakrize upustilo više od 200 biciklist(ic)a.

Iza Gravelmana stoji organizacijska ekipa Segment 21, koja se potvrdila globalno uspješnim projektom 4 Islands, a i drugim utrkama ili vožnjama u posljednjih pet – šest godina. U 2020 su uveli još jednu novu utrku na području Zagreba – The Capital.

4) Najvažnije utrke su ipak održane

XC NP Sv. Martin na Muri, foto: Predrag Trstenjak

U prvoj polovici godine, u jednom je trenutku bio posve neizvjesno hoće li se uopće održati najvažnije utrke u našem kalendaru. Nacionalna prvenstva obično se održavaju polovicom srpnja, a naša su se ove godine odvijala u srpnju, kolovozu i rujnu:

Kros: XCO Halicanum Report: Meštrić i Škiljić izborili zlatne medalje
Spust: DH Tršće report: Smolić i Kišak novi DH prvaci RH!
Enduro: Enduro Orahovica Report: Zlato za Smolića, Liovića i Ružičku

Planirana runda Svjetskog kupa koja je trebala biti održana iznad Velog Lošinja nažalost nije održana jer su glavni sponzori odreda ušli u prazan hod radi koronakrize. No ipak, nama obližnji i dragi Maribor ugostio je čak dvije svjetske runde u istom tjednu: WC Maribor 2020 Report: Cabirou, Hoffman i Vergier slavili u neobičnom DH vikendu.

Nastavljene su i druge serije i utrke / vožnje, one lokalnog / regionalnog karaktera. Doduše u smanjenom obimu. Održani su Krk’nRoll, Occupy Samobor… A dobro je krenula i XC Zimska liga Dalmacije.

No puno je toga nažalost moralo biti otkazano.

5) Novi trailovi, nove generacije

Enduro Perun 2020., foto: Ivan Miljak

U posljednje dvije do tri godine sve je više službenih i neslužbenih, prvenstveno enduro trailova, od sjevera do juga Hrvatske. Našu gravity scenu preuzimaju novi ljudi, među kojima je sve više onih koji se ne libe uzeti lopatu, motiku, kramp… u ruke i urediti svoje lokane trailove. Sve se više toga bilježi i na video.

Enduro Perun i staze iznad Omiša i Dugog Rata primjer su kako to rade u Dalmaciji. Za svaku pohvalu: Enduro Perun 2020 Report: Rezultati i foto galerija!

5.1) Naši tekstovi su… čitani!

Za kraj, osvrnuo sam se unazad, sve do početka ove godine. Koji su tekstovi bili najčitaniji?

1 – Best buy bicikli: Najskuplje nije uvijek najbolje
2 – Jesu li potres i koronavirus bacili trgovinu biciklima na koljena?
3 – Sveta Nedelja ima prvi asfaltirani pumptrack u HR
4 – Predstavljamo: Kona hardtail 2021
5 – Garaža: Kristinin Scott Spark RC 900 World Nino LTD 2020

Vidimo se u 2021.!

Naslovna slika: Nenad Ciglar, Matija Šimunić i Robert Gelo na međimurskom šljunku, rujan 2021. (foto: Siniša Štambuk)

Parenzana gravel Race
Bike park Sljeme Ride Murska Sobota SloEnduro OglasivaciHR
Prati nas