27. kolovoza 2020

Iz dana u dan sve je više svijesti o dobrobitima i o brojnim razlozima za vožnju bicikla, pa je shodno tome i sve više biciklist(ic)a na našim stazama i cestama. Pitanje stoga više ne glasi zašto, već – kako najbolje početi voziti bicikl?

Koronakriza je uz brojne negativne novosti donijela i jednu pozitivnu. Uslijed smanjenja javnog prijevoza velik je broj građana odlučio nabaviti novi bicikl i mnogi su se nakon dugog vremena počeli voziti na dva kotača. Više je bicikala na gradskim ulicama, ali i na stazama, makadamima i cestama. Mi „stari biciklisti“ sada susrećemo i pozdravljamo sve više „novih“.

Kakav bicikl doista trebaš?

Danas kada industrija nudi doista ogroman izbor modela, a iz godine u godinu dobivamo sve više novih pravaca i trendova u biciklizmu, doista nije lako odlučiti se koji ćeš novi (ili rabljeni) bicikl nabaviti. Treba, naravno, krenuti od sebe i zapitati se koliko ćeš često i na koji način koristiti bicikl. Samo za vožnju na posao ili do trgovine? Kombinirati gradsku vožnju s pokojim izletom na makadam ili u šumu? Koristiti bicikl za ozbiljne treninge i utrke? Sve pomalo?

Vožnja MTB bicikla može biti vrlo zahtjevna, ali i zabavna (foto: Giant)

Naravno, treba uzeti u obzir i dubinu novčanika, fizičku i mentalnu kondiciju, vrijeme koje uopće imaš na raspolaganju za vožnju biciklom, konfiguraciju terena u neposrednoj blizini mjesta tvog stanovanja ili rada… Puno je toga u igri.

Najvažnije vrste bicikala

Gradski – trekking – kros – lifestyle

Ovi su bicikli u pravilu cjenovno povoljniji jer se od njih ne zahtijeva veliko naprezanje i ne moraju biti lagani. Dolaze u različitim oblicima – od „holandeza“ s prtljažnikom i blatobranima, preko ogoljenog treking ili kros bicikla, do raznih lifestyle varijanti kao što je singlespeed s retro štihom.

Najpogodniji su za svakodnevnu vožnju na posao, u školu ili do trgovine. Nije potrebna visoka fizička kondicija.

Giant Roam EX 2021 (cijena: 5.999,99 kn)

MTB

Brdski bicikli su trenutno najpopularnija vrsta bicikala u čitavom svijetu. Mada su prvobitno dizajnirani za vožnju po grubljim terenima, vrlo su svestrani i može ih se voziti bilo gdje. Mogu biti cjenovno povoljni, ali i izuzetni skupi, što ovisi o materijalima i komponentama.

Ovisno o vrsti terena, možeš ih voziti bez posebno visoke tjelesne spreme, ali mogu poslužiti i za natjecanje na Olimpijskim igrama, to jest tip vožnje koji iziskuje vrhunsku tjelesnu, mentalnu i tehničku spremu. Vrlo su svestrani i najčešći su izbor pri kupnji prvog ili novog bicikla.

Giant Stance 29 2 2021 (cijena: 13.749,99 kn)

U slijedećem nastavku: Cestovni, gravel, avanturistički, ciklokros i električni bicikli…

Pročitaj i
Najkorisnije mobilne aplikacije za brdske bicikliste
Kako spasiti život tubelessu
Bicikli se sve više kradu, sigurnost je važnija no ikad

Foto: Giant Bicycles

Prati nas