9. svibnja 2018

Stiglo je. Konačno. Rješenje za unutarnju zaštitu tubless guma koje je Vitoria razvila u suradnji s tvrtkom Deaneasy

Tvrtka Vittoria je predstavila vrlo zanimljivo rješenje za poboljšanje voznih osobina tubeless guma za brdske bicikle. Uložak napravljen od pjene, nazvan Air-liner, štiti od proboja gume i čuva obruč  od oštećenja. Istodobno poboljšava prianjanje gume. Zaštitna pjena konstruirana je s dva utora, postavljena nasuprot jedan drugomu, u koje se smještaju zrak pod tlakom te tekućina za brtvljenje, što omogućava najbolju moguću zaštitu za gumu.

Rješenje Air-Liner razvijeno je u suradnji s poduzećem Deaneasy, poznatim po pionirskim rješenjima za zaštitu tubeless guma. Air-Liner je ustvari cijev načinjena od tehničke pjene, koju izrađuju u posebnom postupku nazvanom “coring”. Za razliko od jeftinijih metoda prešanja ili izlijevanja koje stoje iza nekih jeftinijih rješenja, ovdje se ne mijenja kemijski sastav pjenei.

Dimenzije i preporučene vrijednosti tlaka

Odgovarajuća vrijednost tlaka u gumama ovisi o o više čimbenika: širina gume, težina vozača, tehnika vožnje. Zbog toga je priložena tablica samo informativna i odnosi se na pretpostavku da je vozač težak 80 kg. 
– veličina S: sprijeda 1,1 bar, straga 1,3 bara
– veličina M: sprijeda 1,2 bara, straga 1,4 bare
– veličina L : sprijeda 0,8 bara, straga 0,9 bara
– veličina XL: sprijeda 0,8 bara, straga 0,9 bara


Montaža je vrlo jednostavna.

Rješenje Air-Liner dostupno je za sve dimenzije guma za brdske bicikle.
– veličina S – XC / Maraton, za gume širine između 1.9” i 2.2”
– veličina M je  primjerena za AM / enduro sa širinom gume između 2.25” i 2.5”
– veličina L je namijenjena za enduro / plus. Širina  gume od 2.5” do 2.7”
– veličina XL je  primjerena za plus / fat, za gume širine između 2.7” i 4.0”

Težina proizvoda se kreće između 160g i 220g (ovisno od dimenziji). Radni vijek iznosi 2000 h – za vozača teškog 80 kg, u normalnim uvjetima vožnje. Set sadržava dvije zaštitne cijevi i dvije vezice za pričvršćivanje.

Opća primjena

Air-Liner se može koristiti na svim vrstama obruča (standard i tubeless-ready), s tubeless ready ili tubeless gumama, i sa svim vrstama „mlijeka“ za brtvljenje u kombinaciji sa svim vrstama tubeless ventila

Info: Keindl sport.

Foto: proizvođač

Prati nas