2. studenoga 2017

Od trenutka montiranja uređaja na bicikl, svako novo otkriće u mnoštvu funkcija kojima Garmin Edge 820 raspolaže ugodno nas je iznenadilo.

Model koji smo dobili na testiranje je u osnovnom paketu, samo uređaj bez senzora za puls i kadencu. U paketu su priloženi microUSB kabel i dva tipa nosača za volan (jedan je predviđen za cestovne bicikle, drugi za brdske uz nekoliko rezervnih gumica za fiksiranje). Mi smo se odlučili za cestovni nosač jer nam je bolje pozicioniran na volanu obzirom na svjetla i kameru (makar je kao dodatna oprema dostupan i adapter za prihvat GARMIN VIRB kamere, koji je kompatibilan i s GoPro kamerama). U kutiji je priložena i vezica za ruku tako da se uređaj može koristiti i za aktivnosti koje nisu nužno vezane za bicikl. I da, slika na kutiji je u stvarnoj dimenziji uređaja kako i piše.

Nosači se bez problema montiraju na volan, a sam uređaj se jednostavno fiksira na nosač i na njemu je sigurno pričvršćen bez straha da će se odvojiti.

Nakon montaže idući korak koji svakako preporučamo je instaliranje GARMIN EXPRESS i GARMIN CONNECT aplikacija na računalo. GARMIN CONNECT aplikacija je dostupna i u verziji za pametne telefone, koju svakako preporučamo jer putem nje se otvara pristup nizu korisnih funkcija tijekom vožnje, ali o tome nešto kasnije u tekstu. Na GARMIN CONNECTU kreirate svoj profil i spremni ste. Moramo napomenuti da je EDGE 820 kompatibilan sa Stravom, te ovisno kako podesite uređaj, automatski uploada vožnje i na Stravu.


U paketu su priloženi microUSB kabel i dva tipa nosača za volan.

Postavke uređaja

Postavke ekrana su vrlo jednostavne i obuhvaćaju sve one elemente koje imaju i klasični ekrani na mobitelima, tako da tu nije bilo nikakvih problema.

Postavke ekrana tijekom vožnje namještaju se zasebno za svaku vrstu aktivnosti, bilo vožnja biciklom ili na primjer planinarenje, a mi smo se odlučili za tip aktivnosti bicikl trening i bicikl utrka. Svaki naziv aktivnosti možete birati prema želji. Unutar svake aktivnosti sami određujete broj ekrana koji će se prikazivati (max 11) i broj parametara koji će se prikazivati (max 10) na svakom pojedinačnom ekranu. Između ekrana se kreće klizanjem prsta po ekranu ili postavkom slide showa koji u određenim intervalima prikazuje odabrane podatke.

Uređaj ima mogućnost Bluetooth i WiFi povezivanja čime se povezuje s većinom Garmin ANT+ uređaja, pametnim telefonima i ostvaruje komunikaciju sa Shimano Di2 sistemom. Preko WiFi veze omogućena je nadogradnja softwarea uređaja bez upotrebe USB kabla. Uređaj automatski obavještava o dostupnosti novih nadogradnji sofwarea, a moguća je i automatizirana nadogradnja. Ukratko, većinu poslova Edge 820 odrađuje sam, na Vama je samo odabir kojom rutom se danas voziti.

Na samoj vožnji uređaj odlično funkcionira uz GPS i GLONASS vezu sa satelitima, brzo nalazi poziciju i održava stabilnu vezu, tako da nema gubitka signala među zgradama ili u šumi i vrlo je precizan. Uređaj dolazi opremljen cestovnom kartom, a moguća je ugradnja i garmin topo pro karte. Obje karte su rutabilne i navigacija funkcionira besprijekorno.

Ekran, makar je manjih dimenzija, vrlo je pregledan i čitljiv u svim svjetlosnim uvjetima. Automatsko podešavanje snage pozadinskog osvijetljenja isto funkcionira odlično. Ekran reagira na dodir bez zamijerki, ponekad ne reagira iz prve kad ga koristite u rukavicama, ali je tu problem u rukavicama, ne u ekranu. Ako povežete uređaj s mobitelom putem Garmin Connect aplikacije, u slučaju poziva ili sms-a, na ekranu vam se automatski prikazuje ime pozivatelja tako da možete bez zaustavljanja odlučiti, da li je poziv bitan ili ne.

Live Track

Idući korisni feature je Live Track koji pruža nekoliko dodatnih korisnih opcija. Osnovna je funkcija Live Tracka, da imate mogućnost vidjeti na karti gdje se nalaze svi vaši Garmin Connect prijatelji u radijusu od 16km. Ovo je vrlo zgodna stvar na grupnim vožnjama, jer vidite gdje se nalaze kolege, da li je tko negdje zapeo, pao ili ima tehničkih problema. Putem Live Tracka vaši bitni kontakti mogu u bilo kojem trenutku vidjeti gdje se nalazite i odvija li se vožnja bez komplikacija. Edge 820 je kompatibilan i sa Strava aplikacijom i njezinom Beacon funkcijom. Uglavnom, ovo je vrlo korisna funkcija za vožnje na koje idete sami, naročito po nepoznatim stazama i nepovoljnim uvjetima npr. visoke temperature. Ako se bilo što ružno dogodi, vaša lokacija je poznata.

Još jedna vrlo korisna funkcija Live Tracka je Accident Detector koji putem senzora pokreta detektira naglu promjenu kretanja bicikla koja se interpretira kao pad uslijed sudara s vozilom, te automatski javlja odabranim kontaktima da ste u nevolji. Za ovu funkciju Garmin ipak napominje da nije upotrebljiva u brdskom biciklizmu zbog uvjeta vožnje na drugačijoj podlozi koja uzrokuje previše vibracija na senzoru.


Ekran je pregledan i čitljiv u svim svjetlosnim uvjetima.

 

Bez oštećenja

Završna faza testiranja je provedena na Hvaru tijekom možda najtoplijeg tjedna ove godine. Edge 820 je tvrd orah, 5-6 sati pod direktnim udarom sunčanih zraka na temperaturama od 45 stupnjeva nisu predstavljale nikakav problem za njega, a i baterija je uredno izdržala vožnje duže od 7 sati.

Kvaliteta izrade kućišta samog uređaja je na visokoj razini. Tijekom čitavog perioda testiranja uređaj je bio izložen niskim i visokim temperaturama, kiši, snijegu, pod izravnim udarom ljetnog sunca tijekom nekoliko sati, našim padovima na biciklu, ispadanju samog uređaja iz ruke. Nakon sve te torture nismo uočili nikakva oštećenja.

Mali nedostatak koji smo uočili pri spajanju sa Strava aplikacijom, je taj da visinomjer tijekom vožnje pokazuje neobične vrijednosti, ali kad se vožnja na kraju snimi, vrijednosti su ispravne. Svi ostali senzori rade bez ikakvih problema.

 Konačni dojam. Edge 820 je pravi opaki stroj. U takvoj maloj dimenziji, količina funkcija i podataka koje uređaj bilježi zadovoljit će potrebe biciklista svih razina. U kombinaciji s Garmin Connect aplikacijom stvorena je platforma za vrhunsko praćenje svojeg napretka i uz stručnu pratnju, kvalitetno treniranje. Edge 820 možda ima previše funkcija za brdske bicikliste u rekreacijskom rangu, ali za ozbiljne natjecatelje, kojima su treninzi na cestovnom biciklu isto neizbježni dio aktivnosti, Edge 820 svakako će biti vjerni prijatelj u svakom pogledu. 

Test dogovorili s prijateljima iz Garmina Hrvatska
Cijena: 399 Euro

Više o Garmin Edge 820 na https://buy.garmin.com/hr-HR/HR/p/543199

Prati nas