fizik terra
11. veljače 2024

Kad već ne dobivamo bicikle na testiranje, možemo testirati i nešto drugo – recimo sprinterice. Talijani znaju napraviti cipele, a marka fi’zi:k je dobar primjer – čak i za (naj)lošije vremenske uvjete…

Cipele 1: fi’zi:k Terra Nanuq GTX

Cipele 2: fi’zi:k Terra Ergolace GTX

Karakteristike

Ova dva modela sprinterica su srodnice slične su i služe u različitim situacijama, pa ih opisujem u isto vrijeme. Isti je materijal potplata i gornjeg dijela, također dijele i ciljnu skupinu korisnika.

Oba modela pripadaju obitelji Terra u okrilju talijanske marke fi’zi:k (Fizík). Pokrivaju “all-mountain” i gravel i, ha, eMTB. Modeli nisu striktno orijentirani na utrke, više za one koji voze trail i ture. Što se tiče tvrdoće, ipak su na strani performansi. Dakle više za bicikliste koji vole čvrst kontakt s pedalama i koji vole što više snage prenijeti na lanac i pogon.

Romantična veza

I sam radije biram sprinterice koje ne podsjećaju ni na cipele za skejtbord (uglavnom su premekane) ni na cestovne sprinterice s dodanim potplatom (znaju biti pretvrde, pogotovo za hodanje, a i ružne su). Ako ih ima u civilnim bojama, još bolje. U slučaju oba modela koja smo ovdje testirali nakon vožnje doista možeš otići na večeru – bez preobuvanja.

Već sam naziv fi’zi:k govori da je riječ o brendu novije škole, osnovanom 1996. godine. Prvo su proizvodili samo sjedala, što je ujedno i core business matične tvrtke Selle Royal, a potom su se  i odvažili za tržište obuće. Danas pod ovim brendom možeš pronaći i odjeću, pa čak i ručice i nosače za upravljač i sjedala. Grupacija također uključuje brendove Brooks i Crankbrothers, između ostalih.

Prilika za furanje

Ergolace sam koristio jesenas, obuo sam ih prvi put na horuk baš za 6-satnu Supersnurfovu Martinovu furu kroz Polhograjce – i preživio. Nanuq, međutim, cijele zime, čak i po blatu, vodi i snijegu uz Savu, kad puno hoda i stoji u kakvoj vodi s motorom u ruci.

Dojmovi

Pa počnimo s potplatom X2, koji je isti na oba modela. Napravili su ga u suradnji s prijateljima iz Vibrama, također Talijanmai, koji o gumi za potplate razmišljaju tek oko 85 godina, pa su već malo proučili tematiku. Prianjanje pri spuštanju po nekim kamenjima je stvarno uvjerljivo, a habanje pri hodu također bi trebalo biti minimalno, iako u njima stvarno nisam napravio puno kilometara pješice. Ali barem su dovoljno novi da se po njima može hodati.

Vozim ukopčan u pedale. Oba modela također su dostupna po istoj cijeni u “flat” inačicama, kod kojeg je i prednji dio Vibram potplata sasvim drugačije oblikovan, prilagođen kontaktu s pedalom, dakako. Ergolace je također dostupan u svjetlijoj kombinaciji boja.

Još je nešto bitno kod ovog potplata. Otvor za fiksiranje pločice (bloka) za stezanje u pedalu je potpuno zatvoren prema gore, tako da nema bojazni da će na taj način doći do bilo kakvog probijanja i namakanja sokni. Neće biti potrebno lijepljenje ljepljivom trakom kao kod nekih drugih marki.

Idemo prema gore. Kod oba modela školjka je presvučena tkaninom GoreTex (oznaka GTX u nazivu), membrana koja ne propušta vodu, ali propušta vlagu. Vanjski sloj je izdržljiva “rip stop” tkanina.

Nanuq

Visoki Nanuq (ime dolazi od inuitskog vjerovanja, iz legende o polarnom medvjedu) potpuno je novi model, predstavljen je prošlog studenog. Isključivo je namijenjena za zimsku vožnju, recimo ispod 10 stupnjeva i hrabro u minusu, pogotovo u kombinaciji s nekim toplim čarapama. Ovisi o osobi, njegovoj prokrvljenosti udova i znojenju. Unutrašnjost cipela je podstavljena flisom.

Iznad potplata je gumirani dio, pa je GoreTex manje izložen, a odozgor je postavljena manšeta od neoprena. Zato obuvanje zna biti prilično zamorno, ali stvar je jako stegnuta oko gležnja da vas drži da zagazite u dublju vodu. Možete pokušati, ali ne stajati u tome. 🙂

Druga razlika je zatezanje, kako se Nanuq hvali sustavom Boa, koji najlonskom sajlom (fleksom) lijepo steže rȋst.

Ergolace

Ime dolazi od položaja vezica – naime od sredine rȋsta one su postavljene prema van. Recimo da unutarnje petlje vezica mogu brzo biti preblizu pogonskoj poluzi u simetričnom postavljanju. Ili su možda samo željeli biti drugačiji od ostalih cipela s otkrivenim vezicama.

Stražnji dio cipele je ojačan tvrđim materijalom.

Ne funkcioniraju kao ljetna obuća, nisam još imao priliku voziti se u njima na temperaturama iznad 15 stupnjeva, ali GoreTex čini većinu cipela prozračnom, tako da bi vjerojatno mogli provesti ljeto u njima. Međutim, da imam cijeli niz cipela, odabrao bih ove cipele kao “prolazne”. Zbog GoreTexa, nekima bi sigurno mogla biti zima.

Usporedba tvrdoće

Uz to, osjećaj je prilično krut. Ako je, primjerice, biciklistička “tenisica” s kojom nitko ne bi izašao na start utrke označimo jedinicom, a trkaću sprinterica s karbonskim potplatom i brutalnim kopčanjem desetka, Nanuq i Ergolace su nekako sedmica.

Ali u konačnici Ergolace se čini nešto tvrđim, iako se Nanuq može “stisnuti” stezanjem Boe. Nanuq ima mekani flis iznutra, pa ću reći da je udobniji, dok je Ergolace i dalje relativno ugodan što se tiče tvrdoće i performansi.

Kao i sve cipele, ove moraju pristajati vašem stopalu. Nije sve za svakoga. Što se veličine tiče, brojke su taman za civilnu obuću.

Na jetrica

Hej, baš ništa. Nanuq više nije baš jeftin, ali ne kupujemo zimsku obuću za dvije sezone. A to je stvar koja uz dobre rukavice, kapu i donje rublje zimsku vožnju biciklom i više od toga pretvara u užitak.

fizik terra nanuq
Nanuq: nema zime, nikako

Za koga

Imate li sličan ukus za ono što nosite i želite tvrde cipele, a ne tražite najjeftinije na tržištu, svakako pogledajte fi’zi:k Terra Nanuq GTX i Terra Ergolace GTX.

Cijena

Nanuq GTX 279 €

Ergolace GTX 189 €

U Sloveniji su cipele dostupne u trgovini Velo. Trenutno na zalihi samo Ergolace X2 (bez GoreTexa) po sniženoj cijeni. Ostali modeli dostupni na zahtjev. www.velo.si

Saznaj više o oba modela

Terra Nanuq GTX na fizik.com

Terra Ergolace GTX na fizik.com

Inače, samo serija Terra ima čak 17 različitih modela. U obitelji enduro/DH Gravita još ih je šest.

Fotografije AD i proizvođač

Pročitaj i
Testirali smo: SQlab 614 ERGOWAVE active 2.1
Testirali smo: Sjedalo SQLab 6OX i pedale 5OX
Testirali smo: SQLab SQ-Pants ONE10

Prati nas