30. siječnja 2023

Zanimljivo rješenje za povoljnu elektrifikaciju na 27,5-inčnim kotačima. Aluminijski okvir i zanimljive komponente koje ne uključuju niti Shimano niti SRAM…

Nedavno smo doznali kako Decathlon za proljeće priprema čitavi niz novih e-MTB modela za koje se nadamo da će se moći pronaći i u njihovim hrvatskim trgovinama. Prva Decathlonova „lasta koja čini proljeće“ doletjela je i do nas prije nekoliko tjedana, pa smo imali priliko dobro isprobati ova model s prednjom suspenzijom iz početnog cjenovnog razreda.

Riječ je o modelu Decathlon Rockrider E-ST 500 27,5″. To je električni MTB bicikl sa 27,5-inčnim kotačima, aluminijskim okvirom, suspenzijskom vilicom Suntour te vrlo zanimljivom odabirom motora: njemački Brose. Baterija je litij-ionska (proizvode ih Samsung i LG), kapaciteta 420 Wh i do 60 km autonomije (samo u idealnim uvjetima bez vjetra i uzbrdice, no pri jačoj vožnji ona će se kretati između 40 i 50 km). Prijenos snage odvija se preko sustava 1×8, no zanimljivo je da ovaj bicikl nema niti jedan šarafić koji potječe od dvojke Shimano / SRAM. Mjenjač je naime Microshift i to je vrlo zanimljiva alternativa najpopularnijim dobavljačima mehaničkih komponenti.

Dojmovi iz vožnje

Geometrija okvira orijentirana je prvenstveno ka rekreativnoj vožnji. Bicikl je nešto kraći i viši u odnosu na dugačke i položene XC ili trail bicikle. To se odražava i u doživljaju vožnje. Najbolje ćete se osjećati na terenima bez ekstremnih izmjena, to jest vrlo strmih uspona ili spustova. Decathlon Rockrider E-ST 500 najbolje će funkcionirati na šumskim putovima ili makadamima, no to ne znači da ne možete povremeno prijeći na neki tehnički zahtjevniji detalj.

Motor s aluminijskim kućištem kojega je isporučila njemačka tvrtka Brose vrhunski je. Nije među najtišima, ali senzor pedaliranja i sustav asistencije rade odlično i gotovo neprimjetno. Osjećaj pedaliranja na uzbrdici usporediv je i s najskupljim električni biciklima, a kontrolna jedinica smještena kod lijeve ručice upravljača nije prevelika, ali brojke su čitljive i vidljive i pri jarkom suncu.

Sustav prijenosa snage s mjenjačima Microshift radi solidno i vozač(ic)a neće primijetiti veće probleme pri vožnji. Stražnji mjenjač radi uredno i pri većem opterećenju. Općenito, okvir i komponente su solidni i sasvim dostatni za predviđenu namjenu ovog modela.

Ozbiljniji vozači(ce) možda će željeti napraviti par nadogradnji za agresivniju vožnju. U slučaju većih ambicija preporučano nadogradnju vilice i kočnica. No i s takvim dodatnim troškovima ovaj će bicikl biti vrlo povoljno rješenje – kada pogledamo odnos uloženog i dobivenog.

Video: Decathlon Rockrider E-ST 500

Specifikacija

  • Motor: Aluminijski motor BROSE C, 50 Nm; Maksimalna asistencija: 280%
  • Baterija: Samsung SDI ili LG, 420 Wh
  • Upravljačka jedinica: ERGO 500, Eco / Standard / Boost, plus „režim hodanja“
  • Okvir: Rockrider Comfort alu 6061 s hidroformiranim cijevima
  • Vilica: Suntour XCM 120 mm
  • Mjenjač: Microshift Acolyte 1×8
  • Kočnice: Tektro M276, 160 mm
  • Gume: Michelin Force XC 27,5″ x 2,25″
  • Težina: 23,1 kg (vel. L)
  • Cijena: 1749,99 €

Više informacija i kupovina:

www.decathlon.hr.

Pročitaj i
Drobiona: Decathlon Rockrider XC 500

Foto: MTB.HR

Prati nas