10. travnja 2020

Kao što već znaš, proizvođači vole preskakati godine. Fox Racing Shox nije samo preskočio godinu modela, već je i podigao letvicu. Vrlo visoko. Tu je nova vilica 38, obnovljeni modeli 36 i 40 te još puno toga

Kao što već znaš, proizvođači vole preskakati godine. Fox Racing Shox nije samo preskočio godinu modela, već je i podigao letvicu. Vrlo visoko. Tu je nova vilica 38, obnovljeni modeli 36 i 40 te još puno toga. Glavna zvijezda je definitivno enduro vilica Fox 38, a neke izmjene doživjele su i vilice ta All-Mountain te spust. Novosti donose i stražnji amortizeri DH X2 te Float X2.

FOX 38

Može li potopna cijev promjera većeg za 2 mm napraviti veliku razliku u performansama? Može. Pogotovo ako su to vilice koje nude 160 ili 180 milimetara hosa. Eliptični oblik cijevi upravljača povećava krutost bez velikog povećanja težine. Zasad je ova novost dostupna samo u varijanti 38, najvjerojatnije uskoro dolazi i na ostale vilice. Ovaj model ima iste tipke za podešavanje kao modeli 36 i 40. Kartuša GRIP2 je obnovljena, naravno, sa sustavom VVC (Variable Valve Control). Fox 38 dostupan je za kotače od 27,5 i 29 inča u inačicama Factory, Performance Elite, Performance i E-bike. Najlakša verzija teži 2180 grama. 

 

Da bi vilice glatko klizile u radu, noge bi trebale biti u savršenom položaju. Ako potopne cijevi nisu savršeno paralelne, neće raditi glatko i savršeno, jer i noge i potopne cijevi moraju biti što poravnane. Zbog toga je Fox razvio sustav s pokretnom osovinom koja eliminira trenje i poboljšava performanse.

FOX 36 i 40

Nove noge, četiri verzije amortizera, uključujući obnovljeni uložak GRIT2, prigušivač FIT4, koji nudi trostupanjski sustav po sistemu “on the fly”. Također će biti dostupan s Live Valveom. Hod od 150 ili 160 milimetara, na raspolaganju su kotači od 27,5 ili 29 inča, zračna opruga EVOL, Kao što je spomenuto, četiri su amortizera: GRIP2 / VVC. GRIP2, FIT4 ili Live Valve, 36 mm potopne cijevi, težine 1965 grama u najlakšoj verziji, u modelnim paletama Factory, Performance Elite, Performance i E-Bike.
{gallery}2020/200409_36_40_fox{/gallery}Broj 49 poslali su u mirovinu, sada je aktualan Fox 40 za obje veličine obruča: 27,5 i 29 inča. Nove su i „noge“, koje uključuju novu plutajuću osovinu za učvršćenje obruča. Uložak GRIP2 ima jednako ažuriranje u podešavanju kompresije, to jest VVC, zračna opruga EVOL je nadograđena, a hod se zaustavlja na 203 milimetra. Težina je 2816 grama.

DHX2 i Float X2

{gallery}2020/200409_fox_dh/{/gallery}
Oba amortizera su više enduro / spustaški usmjerena. Oba za brzo vraćanje (High Speed Rebound) koriste sustav za prigušivanje VVC-a. Prednost VVC-a je u tome što je sila kojom ulje prolazi kroz ventil veća. To čini rad bržim, bez oštrih i brzih prelijevanja ulja. 

 

I amortizer s oprugom i zračni amortizer koriste progresivni MCU bottom-out sustav s manjim spremnicima nego ikad prije. Svako podešavanje prigušivanja ima 8 klikova, što je isto kao i 8 podešavanja prigušivanja s Gripom 2. 

 

DH X2 dobio je potpuno novo kućište, više od čelika. Jači je i čvršći, a sve radi podrhtavanja, iako mikroskopskog, ali u tim trenucima sile u prigušivanju udaraca su najjače. U ovoj verziji dolaze bez premaza Kashima, već s kromiranim premazom. Kod amortizera Float X2, glavnu ulogu ovdje još uvijek ima premaz Kashima.
{gallery}2020/200409_fox_x2{/gallery}

Dodatne informacije i cijene potraži na ridefox.com.    

Fotografije proizvođač

Prati nas