1. studenoga 2017

Kickstarter je bogatiji za još jedan brdskobiciklistički izum. Biciklisti također.

Bicikli, iako brdski, stvoreni su za vožnju, a ne za nošenje na leđima. Upravo zbog toga iznenađuje činjenica, da sve češće možemo vidjeti upravo takve prizore. Glasne jecaje takvih ”nosača” slučajno je čula grupa mladih Nijemaca i pomislila: “Ako već ne žele biciklirati, neka barem udobno nose!”

Njihova ideja je jednostavno sjajna. Izradili su teleskopsku palicu, koju biciklist jednostavno stavi u ruksak. Kako ne bi oštetila dno, palica na donjem dijelu ima široko plastično podnožje. Većina ruksaka ima na vrhu otvor, kroz koji se provlači cijev camelbacka. Kroz isti taj otvor viri vrh palice, kao periskop iz ruksaka.

Teleskopska palica s podnožjem je prvi dio Peak Ridera. Drugi dio je čvrsta kapica od tekstila – tuljac, koji se pomoću čička pričvrsti na donju (downtube) cijev okvira, tamo gdje se obično nalaze vijci za držač bidona. I to je sve. 

Na putu uzbrdo bicikl podignete iza glave, i uz malo prakse tuljac brzo nataknete na vrh palice. Tuljac drži bicikl nad ruksakomkako ga ne bi zgužvao. S druge strane se težina bicikla preko ruksaka lijepo rasporedi na naramenice i lumbalni pojas. Ruksak od 20 kilograma zaista ne predstavlja nikakav problem. 

{loadposition inside}

Uz to imate slobodne ruke kako bi se mogli penjati, micati grane ili pak svirati usnu harmoniku. S obzirom da bicikl visi na jednoj točki, puno je okretljiviji, u slučaju da se morate probijati kroz grmlje ili uske kamenite prolaze. Bez problema se zaljulja lijevo, desno, malo gore ili dolje. 

Jedan od osnivača i promotora PeakRidera je i naš poznanik s kranjskogorskih Trail Days, Max Schumann. Dosta smo razgovarali o tome i prije nekoliko dana me ponovno nazvao i predstavio mi njihov proizvod. Ta novost će vjerojatno biti zanimiljiva za gomilu brdskih biciklista, koji tvrde da je prava tura samo ona na kojoj moraš bar malo (ili malo više) nositi bicikl. 


Video prezentacija novog proizvoda.

Više o PeakRideru možete saznati na Kickstarteru. Možda se i vi odlučite podržati projekt.

Fotografije smo posudili od proizvođača.

Prati nas