12. lipnja 2017

Sramov najnoviji pogon 1×12 GX Eagle riješava probleme slično kao XX1 ili X01, samo jeftinije.

Stiže Sramova najnovija grupa 1×12 GX Eagle. Najbolje od svega je da su različite komponente kompatibilne sa sistemima XX1 i X01 Eagle.

S obzirom na povijest razvoja Sramovih grupa X1, SRAM GX Eagle je stigao vrlo brzo. Obično bi, naime, Sramu trebalo oko tri godine da ponudi jeftinije grupe naprednijih pogonskih komponenti.

Specifikacije

– kompatibilnost s postojećim kotačima s XD nabom.
– 12-redna kazeta 10-50 zuba s 500% omjerom brzina (10-12-14-16-18-21-24-28-32-36-42-50 zob)
– aluminijski pogon od 7000 slitine 
– poboljšano zadržavanje lanca i manja potrošnja s profilom zuba X-SYNC2
– direktna montaža prednjeg zupčanika
– kvačilo kaveza mjenjača type-3
– promijenjen položaj blokade kaveza
– kompatibilnost sa sistemom Matchmaker X 
– novi, kromirani lanac  za manje buke, trenja i potrošnje
– težina grupe je između 1742 i 1816 grama
– dostupan će biti u kolovozu 2017

Jeftiniji proizvodi zahtijevaju najviše truda. Lakše je uzeti komad čelika ili aluminija i procesom CNC ga pretvoriti u detaljnu komponentu. To naravno zahtijeva vrijeme, a satnica takvog stroja je poprilično skupa. Prebaciti jednaku eleganciju i funkcionalnost u niži cijenovni razred, ponekad je dosta teško. SRAM na tom području ima dosta iskustva, jer je već preradio grupu XX1 sve do GX (i čak NX). 

Materijali

Korišteni su naravno drugi materijali i proizvodni procesi. Tu nećete pronaći titan ili karbon. Pronaći ćete jedino pouzdan aluminij i čelik. Kaljenje, lijevanje i prešanje su postupci za proizvodnju većine novih dijelova pogona GX. Isto kao i kod 11-redne kazete upotrijebili su zakovice iz nehrđajučeg čelika, da spoje 11 čeličnih zupčanika i jedan aluminijski s 50 zubi. Otvoren oblik je sličan kao kod kazeta X-DOME, da bolje sprječava zadržavanje nečistoće.

To naravno znači malo veću težinu, ali ništa prestrašno. Kreće se oko 115 do 167 grama kod pogona i 95 grama kod kazete (u usporedbi z XX1 Eagle). Sve ostale komponente su približno iste težine, kao što ju imaju grupe višeg ranga.

Time GX ne gubi ništa na čvrstoći, izdržljivosti i tehnologiji.

Najvažnije je da grupa nudi ista svojstva kao i grupe XX1 i X01 Eagle. Pri prijelazu s 11-redne na 12-rednu grupu pridobiti ćete skok iz 420 na 500% u rasponu brzina, poboljšanu izdržljivost komponenti, bolje zadržavanje lanca i okretanje pedala unatrag, bez da lanac preskoči na niži zupčanik.

Najbolje od svega je da su sve komponente kompatibilne s ostalim grupama Eagle. To znači da ih možete mješati po želji i dobiti kombinaciju koja vam odgovara.

Uz sve to GX Eagle je dosta jeftiniji nego X01 Eagle.

sram.com

Prati nas