26. veljače 2019

Nabavka novog sjedala najjednostavnija je i najpovoljnija nadogradnja bicikla. I ne samo to. Sjedalo presudno utječe na iskustvo i učinkovitost vožnje bicikla te dobar oblik i pozicija mogu donijeti prevagu u tome koliko brzo i dobro voziš

Sjedalo je sastavni i nezamjenjivi dio bicikla kojega se sjetimo tek kada nakon dulje vožnje počinjemo osjećati žuljanje i bol u predjelu sjednih kostiju. Prečesto ga zaboravimo, sustavno ga zanemarujemo. Ipak, sjedalo može donijeti prevagu u tome jesu li naše vožnje učinkovite ili su pak bolne i neudobne što može rezultirati ozljedom.

K tome, sjedalo je dio koji među prvima treba uzeti u obzir pri nadogradnji bicikla, novog ili rabljenog. Proizvođači bicikala vrlo često štede upravo na sjedalima jer će kupac novog modela u trgovini prvo pogledati okvir, mjenjače, kočnice i suspenziju, a sjedalo će gotovo sigurno zanemariti. No iz vlastitog iskustva znam da i sa skupljim biciklima dolaze sjedala od 300 grama, koja su za trećinu i više teža u odnosu na zamjenska sjedala srednjeg cjenovnog razreda koja možete pronaći u maloprodaji.

Giantova sjedala stanu u jedan “čarobni” kofer; Lijevo je sjedalo s posebnim gelom za “snimanje” kontakta stražnjice i sjedala

Zamjena sjedala na biciklu sasvim je sigurno jedan od prvih koraka koji treba razmotriti nakon nabavke novog bicikla. Korak koji nije težak, neće odvesti u bankrot, a može bitno poboljšati doživljaj i učinkovitost vožnje. 

 
Selle Italia kupcima nudi svoja testna sjedala kao pomoć pri odabiru novog sjedala

Trgovci danas nude alate i postupke za pomoć pri odabiru pravog sjedala za tvoju… hm…. Stražnjicu. Dostupna su i testna sjedala koje kupci mogu posuditi i isprobati kako bi donijeli pravu odluku prilikom kupnje novog sjedala. Jer, najbolji način testiranja sjedala ipak je višesatna vožnja na vlastitom biciklu, u realnim uvjetima treninga ili utrke.

San Marco Short Fit Supercomfort Racing Wide, Keindl sport, 899 kn

Talijanski proizvođač Selle San Marco u ponudi ima novu generaciju kratkih sjedala Shortfit. Razlikuju se od standardnih sjedala po tome što su kraća i šira, te nude udobniju vožnju, a namijenjena su prvenstveno vožnji na kraćim distancama. Obzirom da je nešto kraće, ne očekuj da ćeš moći mijenjati svoju poziciju na strmom usponu, no u slučaju stabilne vožnje po relativno ravnom terenu, koja ne iziskuje promjene položaja, sjedalo će ispuniti svoju ulogu.

Sjedala San Marco u ponudi Keindl sporta pogledaj OVDJE

 Giant Contact SL Forward, giant.hr, 599,99 kn

Giant, najveći proizvođač bicikala u svijetu, standardno nudi tvornička sjedala na svojim novim biciklima, a u aftermarket maloprodaji možeš potražiti sjedalo jednakih karakteristika, ali lakše za sedamdesetak grama već u nižem cjenovnom rangu. Giant poznaje tri vrste pozicije sjedenja: Forward, Neutral i Upright (naprijed, neutralno i uzdignuto) te prema tome razvrstava svoje modele sjedala. Za sportsku vožnju primjerena su sjedala s oznakom Forward. U pravilu su prilično uska i dugačka i na prvi pogled odaju dojam pravog trkaćeg sjedala.

Ponudu sjedala Giant pogledaj OVDJE.

Selle Italia X-LR TM Air Cross SF, Keindl sport, 749 kn

Selle Italia jedna je od onih marki kod kojih možete biti sigurni da vas neće razočarati. Modeli sjedala kao što je Flite zlatni su standard i provjeren oblik koji se dokazao tijekom brojnih godina. Talijanski proizvođač odnedavno nudi specijaliziranu seriju MTB sjedala XLR. Sjedala u sredini imaju standardni oblik, uz naglašene kutove, bez oblina, no izdvajaju se po vrhu sjedala zaobljenom prema gore, što treba olakšati vožnju na strmim usponima. Serija XLR odlikuje se i vrlo malom težinom jer najskuplji model ima svega 130 grama u veličini S.

 

Sjedala Selle Italia u ponudi Keindl sporta pogledaj OVDJE.

Giant Swage Lock-On, giant.hr, 149,99 kn

Sjedala dakako nisu jedina točka kontakta bicikla i vozača. Ručice upravljača ili gripovi izuzetno su važni jer preko njih upravljamo biciklom, a nakon dulje vožnje mogu zadati puno problema. Giant je nedavno predstavio ručice Swage koje smo imali priliku testirati tokom posljednjih mjeseci. Dojmovi su više nego dobri jer je površina ručica izrađena od dvije vrste gume, a baza je šuplja u određenim dijelovima, pa ručice imaju različitu tvrdoću u svom stražnjem i prednjem dijelu. Mekše su tamo gdje ćete primijeniti najviše sile svojim dlanovima.  Ručice su zbog toga komforne i krute u isto vrijeme te doista doprinose udobnosti i učinkovitosti vožnje. Namijenjene su prvenstveno za enduro i spust, no mogu poslužiti i prilikom krosa.

Ponudu ručki i traka za upravljač marke Giant pogledaj OVDJE.

Prati nas