24. veljače 2017

Japanci su se primili renovacije nižih razreda brdsko biciklističkih komponenata.

Na prodajnim policama će se između travnja i svibnja naći obnovljene komponente nižeg ranga Shimanovih brdsko biciklističkih komponenata. Deore, Alivio, Acera i Altus u novom ruhu.

Shimano Deore

Deore ostaje pri 10-brzinakoj kazeti iza, dok naprijed nudi pogon s dva ili tri zupčanika.

Odnos prednjih zupčanika je 28-38, 26-36 i 24-34. To znači, da su sa dva zupčanika naprijed pokrili razred bicikala za XC i trail. Novost je također 3 milimetara šira osovina za standard Boost. Troredni zupčanik naprijed će nuditi samo jednu kombinaciju, već provjeren sistem 22, 30 i 40 zubi. 

Nova je 10-brzinska kazeta s rasponom 11 do 42 zuba, u ponudi i dalje ostaju one s odnosom 11-36, 11-34 i 11-32.

Zadnji mjenjač je Shadow RD+, sa sklopkom, koja je u prošloj verziji bila dostupna samo na mjenjaču sa srednjim kavezom. Prednji mjenjači su dostupni u tri verzije i s pet mogućnosti pričvršćivanja (tome se vesele i trgovci i serviseri). Ručice mjenjača ostaju na sistemu Rapidfire Plus.


Kočnice su poboljšane Servo wave sistemom i funkcionalno su se približile kočnicama iz višeg razreda, osim toga, čeljusti su dizajnirane tako, da prihvaćaju pakne s tehnologijom Ice.

Za nabe se još ne zna, da li će biti dostupne za standard Boost. Dobra vijest je, da će ih i Deore imati u ponudi s šupljom osovinom – Naprijed i iza (uvodna slika).

Alivio, Acera i Altus

Alivio, razred ispod Deore, ostaje pri 9-brzinskoj kazeti, koja dobiva novi omjer prijenosa. Do sada je kod Alivia najveći raspon bio 11-34, a od sada ima dva zuba više. Pogon je također nov i od sada će imati isto samo dva zupčanika s omjerom 22-36.

Prednjem mjenjaču su dodali još jednu verziju, takozvani “side swing”, koji će dobro doći prije svega kod primjene širih guma iza,jer će bo dopuštati više prostora.

{gallery}2017/170223_Shimano_Alivio_Acera_Altus{/gallery}
Kod Acere su također prešli na samo dva zupčanika naprijed. S jednakim omjerom kao kod Alivia. Stara je ostala jedino osovina, koja još uvijek ima četverokutne nastavke. Na ručicama mjenjača su također promjenili neke sitnice.

Kod Altusa su na kazetu dodali dodatni zupčanik. Tako će i najniža u rekreativnoj grupi japanskog proizvođača biti opremljena s 9-brzinakoj kazetom. Pogon su isto tako ponovno dizajnirali i na njemu ostavili tri zupčanika. Zadnji mjenjač je dobio verziju Shadow.

Na naslovnoj slici novi Shimano Deore. Sve slike Shimano

bike.shimano.com

Prati nas