7. lipnja 2018

Aluminijski XC hardtail iz srednjeg cjenovnog razreda koji teži 11,4 kg – a to je prilično lagano

Superior je (češka) marka za koju mnogi (još) nisu čuli, no oni koji jesu, najvjerojatnije će reći – oni proizvode odlične XC bicikle. I to ne samo one najskuplje, karbonske, već i modele iz srednjeg cjenovnog razreda. Superior XP 939 u vrhu je ovogodišnje game aluminijskih HT modela u ponudi ovog proizvođača. Na aluminijski okvir montirani su dijelovi provjerenih proizvođača, uglavnom iz početnih cjenovnih razreda – primjerice vilica RS Recon RL s lockoutom (čelične, a ne aluminijske gornje cijevi), hidraulične disk kočnice Shimano BR-M425 (jednu stepenicu iznad početnog razreda BR-M3xx). Obruči, upravljač, cijev sjedala, sjedalo i lulica dolaze iz tvorničke ergele pod nazivom One Race i više su nego solidni. Ostale komponente još su bolje: Prijenos snage Shimano SLX/XT (2×11), gume Schwalbe u kombinaciji Rocket Ron / Racing Ralph te glavčine DT Swiss 370 Straightpull (Thru-Axle osovina i industrijski ležaj).

Aluminij ili karbon?

Prednosti aluminijskog bicikla s prednjom suspenzijom, kada govorimo o rekreativnim vozačima, dakle svim onima koji ne zarađuju kruh sudjelujući na MTB utrkama, ima nekoliko. Prije svega, želite li voziti po kamenitim terenima, poput onih na kvarnerskim otocima, s karbonskim biciklom uvijek ćete imati zadršku. Svaki udarac kamena po okviru, pa makar to bio i mali kamenčić, razlog je za dobivanje srčanog udara (zbog poznate krhkosti tog materijala). S poliranim aluminijskim okvirom uglavnom nema tih briga. Ne samo zbog toga što je okvir jeftiniji, već i zato što aluminij bolje trpi takve direktne udarce i u najgorem slučaju proći ćete s udubinom koja se s dva metra neće niti primijetiti. Polirani aluminij otporan je i na ogrebotine koje se na njemu gotovo ne vide. Toliko o vizualno – konstrukcijskom aspektu.

 

Ukoliko nabavite doista dobar aluminijski okvir, a ovaj je načinjen od X6 Ultralite slitine i hidro formiran, dobiti ćete vrlo lagan i krut bicikl. Superior XP 939 ima deklariranu masu od 11,4 kg (bez pedala) što obzirom na cijenu i na komponente koje ne spadaju među najlakše (kotači, vilica, kočnice…) doista ne zvuči loše. Drugi proizvođači u tom razredu nude bicikle koji su kilogram i više teži od ovog modela.

 

Tu je, naravno i povoljnija cijena. Za cijenu podjednaku onoj karbonskog bicikla opremljenog najlošijim komponentama dobiti ćete odličan aluminijski okvir opremljen komponentama iz otprilike srednjeg razreda. Kao što ste pročitali u uvodu, ta je sredina fleksibilna. Neke su komponente iz donjeg srednjeg razreda, a neke iz gornjeg.  

 

Superior: Geometrija i filozofija

 

Prije nekoliko godina, kada je nastojao utvrditi reputaciju na međunarodnom tržištu, Superior je ušao u partnerstvo s Bartom Brentjensom koji im je pomogao u postavljanju konstrukcijske filozofije njihovih modela. Uvjereni smo da svi koji čitate mtb.hr znate tko je Brentjens, no ukoliko niste sigurni, samo ćemo spomenuti da je on prvi olimpijski pobjednik u disciplini – olimpijskog krosa (Atlanta ’96.).

Uglavnom, tada je bio nastao Superior Brentjens MTB Racing Team u kojem je svoje prve svjetske pobjede ostvarila Jana Belomojna, a naprezanja materijala na treninzima i utrkama Svjetskog kupa iskorištena su za poboljšanja konstrukcije Superiorovih okvira. Brentjens više ne surađuje sa Superiorom, no tu je ostavština njegovog lika i djela koja se još uvijek vidi na privlačnoj geometriji i koncepciji svih modela.

Važno je također napomenuti da su čelni ljudi Superiora također i aktivni biciklisti, te da od tuda dolazi njihova konstrukcijska filozofija. Oni danas svoj pristup nazivaju #alwaysrace, a to znači a su geometrija okvira te komponente u pojedinim cjenovnim razredima prilagođeni pravoj XC vožnji. U načelu, kada kupite novi Superior, ne morate ništa oduzimati ili dodavati. Možete iz trgovine izravno na stazu ili utrku.

Superior XP 939 u ponudi je tvrtke Ciklo centar, po maloprodajnoj cijeni od 8799 kn (popust uključen).

Onima kojima aluminijski hardtail iz srednjeg cjenovnog razreda ipak nije dovoljan Superior nudi karbonske HT i FS modele. Više o tome potražite na stranicama Ciklo centra.

 

Foto: mtb.hr

 

Video: Bart Brentjens ukratko o razvoju karbonskog FS okvira Superior

Prati nas