13. prosinca 2019

Znaš li što znači naziv Levarg? Objašnjenje značenja ove riječi jednostavnije je no što misliš…

Britanska marka Saracen za 2020. godinu je pripremila vrlo zanimljiv gravel (makadamski) model. Levarg, robusni bicikl s aluminijskim okvirom, dolazi u dvije cjenovne opcije koje se razlikuju po montiranim komponentama. Mi smo izbliza pregledali i opipali cjenovno povoljniji model.

I doista, što se krije iza imena Levarg? Jednostavno, riječ je o naopako okrenutoj riječ Gravel! To jest Levarg = Gravel. Ovaj naziv najbolje opisuje model koji dolazi s 27,5-inčnim kotačima, vrlo dugačkom geometrijom okvira i širokim dropbar volanom. Levarg je stvoren za makadam, ali odlično će proći na asfaltiranim cestama ili nešto blažem off-roadu.

WTB gume djeluju vrlo moćno. U sredini su glatke, a na rubovima imaju profil dovoljan za nošenje s izazovima makadama ili zemljane podloge. Okvir inače može primiti gume dimenzija do 650b x 50mm i 700c x 44mm što daje sasvim dovoljno opcija za razne tipove vožnje. Dovoljno je samo promijeniti gume ili kotače i Levarg će se iz makadamskog bicikla pretvoriti u cestovni stroj.

Na aluminijski okvir duge geometrije montirana je karbonska vilica s unutarnjim provođenjem sajle prednje kočnice. Lijepim detaljima ovdje nije kraj jer je su sajle mjenjača i stražnje kočnice provedene unutar cijevi okvira. Uglavnom, Levarg na prvi pogled izgleda moćno i elegantno.

Levarg je opremljen prijenosom snage 2×9 koji podsjeća na cestovnu ili CX primjenu te će biti dovoljan za sve scenarije koji uključuju makadam ili zemljanu podlogu s usponom nagiba do 10 %. Ovdje vrijedi napomenuti da skuplji model SL osim svojim okvirom, odaje MTB korijene i modernim 1×11 prijenosom, s velikom kazetom koja ide do 42 zuba na najvećem lančaniku. Na taj način za nešto veću cijenu dobivate doista svestran bicikl za sve moguće namjene, osim za najekstremnije MTB trailove 

Saracen Levarg: Ukratko

Okvir: Series 2 Custom Butted And Hydroformed 6061 Alloy Tubeset

Vilica: UD Carbon Fork

Mjenjači: Shimano Sora 2×9

Kočnice: TRP Spyre C 160mm/160mm

Obruči: Araya DW-650

Gume: WTB Byway / Dual DNA 650 x 47C

Upravljač: Saracen OS 6061 DB Alloy

Držač sjedala: 3D-Forged Alloy Micro-Adjust

Sjedalo: Saracen Custom Road

Cijena: 8774 kn

Info: ciklo-centar.hr

 

Foto: mtb.hr 

Prati nas