1. lipnja 2019

Shimano sada nudi dvanaest brzina u grupama SLX i XT. U obje grupe predstavljene su i nove kočnice

Godine 2018. Shimano je uveo 12-brzinski prijenos s XTR grupom. Nakon manje od godinu dana, japanski je div također nadogradio XT. I ne samo to, tehnologiju su također uveli u jeftiniju SLX grupu. Rezultat su dva relativno jeftina i moćna paketa, uključujući kočnice.

Temeljeno na iskustvu nekih od najboljih svjetskih natjecatelja u brdskom biciklizmu, Shimanova se natjecateljska tehnologija prenosi na komponente za masovnu uporabu. Nova serija Deore XT M8100 , najnovija generacija Shimanove prve MTB grupe, nastavlja se primjenjivati na današnje zahtjevne i avanturističke brdske bicikliste. Bit će dostupan sredinom lipnja .Gotovo istodobno , serija SLX-M7100 će doći na tržište , također rezultat iste tehnologije kao XTR i XT.Bit će dostupan mjesec dana kasnije u odnosu na XT.

Deore XT – trajnost i performanse za današnje brdske bicikliste

Nova serija M8100 ima 12-brzinsku kazetu Micro-Spline s dvije konfiguracijske opcije – 10-45 ili 10-51zub. Također uključuje poluge pogona “Hollowtech II” 1×12 ili 2×12, podesive mjenjače iSpec-EV te precizne stražnje i prednje mjenjače. Novost su također disk kočnice s dva ili četiri klipa s hlađenim rotorima “Ice Technologies Freeza” te obručima za kros i enduro.


Novi Shimano XT

Poluge pogona

Novi XT i SLX imaju poluge pogona s integriranom osovinom “Hollowtech II”. Zupčanici su opremljeni profilom “Dynamic Chain Engagement +” , koji svojim uskim i širokim zubima osigurava bolje držanje lanca i glatku vožnju. Lančanici “directmount” pričvršćeni su izravno na pogon.

Deore XT nudi prednje veličine lančanika 28T, 30T, 32T, 32T, 34T i 36T. Oni u grupi SLX obuhvaćaju od 30T do 34T . Duljine poluga pogona SLX su 165, 170 i 175 milimetara, dok su XT polige također dostupne u duljoj varijanti 180 mm. Čak i za entuzijaste za sustave 2×12, XT i SLX dostupni su s 26 i 36 zuba u kombinaciji s kasetom od 10-45T.

Kazete

Kasete Shimano XT i SLX serije s 12 lančanika spremne su za spojku Micro-Spline. Dostupne su izvedbe s 10-45 i 10-51 zuba. Sve kazete imaju tehnologiju HYPERGLIDE + , koja omogućuje brzo prebacivanje stupnjeva prijenosa i brzo pomicanje prema dolje.Dok kazete XT imaju deset čeličnih i dva aluminijska lančanika na nosaču, SLX kaseta ima jedanaest trajnih čeličnih lančanici i jedan aluminijski lančanik.Kazete imaju težinu od 461 do 470 grama, ili 513 i 534 grama.


Novi Shimano SLX

Prednji i stražnji mjenjač

Stražnji mjenjač Deore XT dostupan je u Single (RD-M8100-SGS) ili dvostrukim verzijama (RD-M8120-SGS). Oba stražnja mjenjača imaju položaj “SHIMANO SHADOW RD +”, udarnu kočnicu i veliki kotačić s 13 zupčanika. Mjenjači teže 284 i 290 grama. Isto vrijedi i za SLX, osim što teži nešto više: 316 i 322 grama. Mjenjači su dostupni za postavljanje lanca od 48,8 i 51,8 mm, kao i za montažu tipova D, E ili M.

Kočnice

Za obje grupe, kočnice su dostupne u po dvije verzije – s dva klipa za kros i četiri klipa za trail i enduro.XTR pak nudi posebne ručice kočnica za trail i kros verzije, XT i SLX ručica kočnice je jedinstvena. Zahvaljujući novom Servo-Wave sustavu, kočnice nude bolje performanse s kraćim slobodnim hodom.
 
Dodatne informacije: shimano-eu.com.

Foto proizvođač

Prati nas