Enve MOG
27. veljače 2023

Jesi li fan marke Enve i njihovih high-end komponenti? Ako već obožavaš njihove obruče, onda moraš imati i makadamski okvir MOG!

Nakon dva okvira za cestovne bicikliste – Enve Custom Road i Melee – američki proizvođač karbonskih komponenti odlučio je uploviti u trenutno najzanimljiviji segment biciklistički industrije – gravel. Predstavili su model MOG (Mother of Gravel). Okvir koji će ljubitelj(ic)e nepreglednih makadama i loših cesta povesti u nezaboravne bikepacking avanture, a i više od toga.

https://www.mtb.si/wp-content/uploads/2023/02/230226_enve2.jpg

Karbonski okvir dizajniran je za korištenje s obručima veličine 700c i može primiti gume širine do 50 milimetara (ekvivalent dimenzijama 29×2.1″), s preporučenom minimalnom širinom gume od 35 milimetara. To je konstruktorima omogućilo izbjegavanje prilagodbe okvira standardnim naplatcima 650b, što je u svijetu makadama zgodno kada vozač želi koristiti šire i više gume.

Enve MOG: Ukratko

Potpuna integracija kabela postaje norma za proizvođače karbonskih okvira, a i Enve slijedi ovaj dobro došao trend.

Ovisno o veličini okvira (dostupno je šest veličina), doseg (reach) varira između 367 i 415 milimetara, što rezultira prilično uspravnim držanjem vozača. Kut cijevi vilice iznosi 71 stupanj za najmanje veličine okvira, 71,25 u sredini ljestvice veličina te 71,5 stupnjeva za najveće okvire. Kut cijevi sjedala najstrmiji je kod najmanje veličine (49) i iznosi 74,5 stupnjeva, a kod najveće veličine (60) iznosi 72,75 stupnjeva. Kod veličine 49 pogonski ležaj je postavljen 77 milimetara ispod osovina kotača, a kod veličine 60 je četiri milimetra bliže. Udaljenost najnižeg dijela okvira od tla ovisit će o montiranim gumama. Najbolje je provjeriti na odredištu enve.com i sam(a) izračunati.

Okvir MOG nije kompatibilan s mehaničkim sustavom mjenjača Sram 2x, ali je kompatibilan sa sustavom Shimano GRX 2x i bežičnim 2x sustavima mjenjača te naravno sa svim 1x sustavima mjenjača.

Video: MOG (Mother Of Gravel)

MOG je dostupan samo kao okvir s pripadajućim komponentama kao što su vilica, upravljač, te držači upravljača i sjedala. Ustvari možemo ga shvaćati i kao “frame set”. Kupac ima na izboru vilice s tri različita ofseta (odmak vilice) i to 53, 55 ili 57 milimetara. Težina okvira u veličini 56 iznosi 950 grama, a okvir je dostupan je u veličinama 49, 52, 54, 56, 58 i 60. Boje? Za sada samo ova koju vidiš na fotografijama, no moguće je odabrati različite boje natpisa. Okvir MOG, uključujući držače sjedala i upravljača te upravljač, na europskom tržištu ima cijenu od 5995 eura.

Pretinac za pohranu u donjoj cijevi već je postao standard, a ima ga i MOG. Nazvan je Cargo Bay, zapremine mu je 0,6 litara. Za prave bikepackere pobrinuli su se i brojna mjesta za montažu držača za boce i nosača prtljage. Prihvati su na gornjoj cijevi okvira, te na donjoj strani donje cijevi okvira i, naravno, na vilicama.

Više informacija potraži na enve.com.

Fotografije: Proizvođač

Prati nas