Cervelo ZFS-5
15. svibnja 2023

Kanadski proizvođač je ovim fully modelom dopunio svoj katalog brdskih bicikala. Predstavljen je neposredno prije početka Svjetske MTB serije u Novem Mestu…

Za ljubitelje kultne kanadske marke i ekipe Jumbo-Visma pripremljen je full-suspension cross/marathon bicikl kojega na utrkama Svjetskog kupa testira bivši natjecatelj ekipe KMC- Ekoi – Orbea, Nizozemac Milan Vader, danas prvo MTB ime velike nizozemske ekipe, koji pod patronatom ima zvijezdu Primoža Rogliča, multidisciplinarnog Wouta Van Aerta te Jonasa Vingegaarda.

Iako je Vader lani doživio težak pad u 11. etapi cestovne utrke po Baskiji, nakon pola godine intenzivne rehabilitacije u crno-žutom se dresu vratio na terene kojima je oduvijek bio vjeran – single tracku i trailu. Ovaj put na fullyju Cervélo ZFS-5.

Ekipe diktiraju tempo razvoja bicikala

Za velike ekipe s podrškom biciklističkih marki koje slušaju njihove želje ili zahtjeve natjecatelja, jedini cilj u ovom trenutku je OI Pariz 2024. Svi žele tamo dovesti najbolje natjecatelje i najbolju opremu, najbolju pripremu u datom trenutku. Zato je Cervélo odlučio poslušati ekipu Jumbo Visma, jer se Nizozemci klade na domaćeg asa Milana i na mladu CX prvakinju Fem van Empel, sa samo 21 godinom aktualnu europsku i svjetsku prvakinju u elitnoj kategoriji. Tako je rođen Cervélo ZFS-5.

ZFS-5 ukratko

U ponudi će biti četiri veličine (S, M, L i XL). U varijanti sa 100 milimetara hoda, kut cijevi vilice biti će 67,8 stupnjeva, a efektivni kut cijevi sjedala iznosit će 76,5, 76,3, 76,2 i 76 stupnjeva, ovisno o veličini okvira. Duljina cijevi duž lanca ovisit će o veličini okvira, odnosno 432, 435, 437 ili 439 milimetara. U svim veličinama, pogonski ležaj bit će 42 milimetra ispod osovina kotača. Doseg (reach)će biti 421, 445, 469 i 496 milimetara.

Uz maratonski hod od 120 milimetara, kut cijevi vilice bit će nešto položeniji i iznosit će 66,6 stupnjeva. Efektivni kut bit će 75,3, 75,1, 75 ili 74,9 stupnjeva. Udaljenost pogonskog ležaja od osi kotača bit će ista kao kod modela s 20 milimetara manjim hodom. Duljina cijevi uz lanac bit će ista. Ovisno o izgledu, raspon će biti nešto kraći. Mjerit će 409, 433, 457 i 484 milimetra.

Glasine iz Noveg Mesta – ZFS-5 može biti i tvrdić

Jumbo Visma je pronašla rupu u UCI pravilniku i promijenila novi bicikl s bicikla s punom suspenzijom na klasični bicikl samo s prednjom suspenzijskom vilicom? Na brujulabike.com su objavili fotografije iz Novega Mesta u Moravskoj na kojim  se vidi “tvrdi stražnji amortizer”. Odgovor zašto su igrali ovu igru leži u činjenici da morate voziti kratku cross utrku s istim biciklom kao i olimpijsku cross utrku. Budući da nema mnogo tehničkih dijelova na kratkom krosu gdje stražnji amortizer igra važnu ulogu, možete opremiti okvir amortizerom za dulju utrku te imati brži i osjetljiviji bicikl.

ZFS-5 će biti dostupan u slobodnoj prodaji krajem ljeta 2023., a tada ćemo znati više o cijeni i specifikacijama, odnosno paleti modela.

Više potraži na cervelo.com.

Foto: Proizvođač i Jumbo Visma

Pročitaj i
Predstavljamo: Cervélo ZHT-5

Prati nas