Keindl sport HR 2023
Bike park Sljeme Human Fish Gravel SloEnduro OglasivaciHR
5. lipnja 2019

Testirali smo napredna pametna svjetla iz Garmina i Gianta, ali i cjenovno povoljnu kombinaciju njemačkog proizvođača Sigma

U posljednjih nekoliko mjeseci imali smo priliku isprobati dio najnovije ponude pametnih svjetala, naprednih jedinica za osvjetljenje i signalizaciju koje se mogu umrežiti s ciklo kompjutorima i pametnim satovima te korisniku ponuditi napredne funkcije.

Možda većina nas svjetla shvaća samo kao nešto što se uključuje tek kada padne mrak, no sve više podataka govori u prilog tomu da je preporučljivo na biciklu imati upaljena svjetla i danju, pogotovu kada se krećete otvorenim prometnicama.

Naime javno dostupni podaci govore o tome kako se čak 80 posto nezgoda na biciklima događa po danu. Uporaba svjetala može smanjiti taj rizik jer studija koju je 2012. objavio danski Centar za biotehnološke informacije pokazuje da se broj biciklističkih nezgoda koje se događaju po danu smanjuje za 19 posto uz uporabu svjetala.

Ovo možda nije toliko izraženo kod brdskih biciklista koji većinu vremena provode izvan asfaltiranih cesta, no krećete li se po asfaltu prema željenoj off-road stazi, promet vas neće zaobići i svjetla će vam svejedno trebati.

Garmin Varia (sustav s biciklističkim radarom)

Uz ciklo kompjutor Edge 520 Plus u ovoj konfiguraciji smo spojili pametno prednje svjetlo Varia UT 800 (izlazna snaga svjetla od 800 lm i do 25 h rada u režimu bljeskanja) i pametno stražnje svjetlo s radarom Varia RTL510. U završnom dijelu testa iskušali smo i najnovije računalo Edge 530 koje je tek došlo na tržište, i koje ćemo predstaviti u zasebnom testu. Iskustvo na dva spomenuta računala je slično, s time da noviji model ima nešto veći zaslon i brže učitava karte.


Pametno svjetlo Garmin Varia UT 800 u kombinaciji s najnovijim računalom Edge 530

Pridjev „pametno“ označava uređaje koji su mogu umrežiti u cjelovit sustav. Putem ciklo kompjutera korisnik može upravljati svjetlima i očitavati najvažnije informacije (primjerice status baterije). Praktično je i to što svjetla ne morate zasebno uključivati i isključivati. Naime shodno tomu jeste li uključili ili isključili ciklo kompjutor isto će učiniti i svako umreženo svjetlo.

Mogućnost bežičnog spajanja posebno je važna kod stražnjeg svjetla opremljenog radarom za detekciju nadolazećih vozila. Naime na zaslonu kompatibilnog ciklo kompjutora prikazuje se trenutna udaljenost i brzina nadolazećeg prometa straga te biciklist tako dobiva sasvim novu dimenziju i osjećaj u prostoru. Kada radar dojavi nailazak predmeta koji se kreće većom brzinom od biciklista, na ciklo kompjuteru će se pojaviti dvije crvene trake (s varijacijama od narančaste do jarko crvene) s lijeve i desne strane zaslona, te točkica koja će se kretati od dna prema vrhu, ovisno o brzini kojom se objekt približava.


Radarski sustav Garmin Varia RTL510 jednostavno se montira na stražnji dio bicikla

Jednom kada s naviknete na komoditet radarskog sustava, teško ga ćete se odreći. U vožnji na prometnicama imate jednu brigu manje, ne morate se okretati svaki puta kada čujete nešto iza sebe ili kada želite skrenuti. Radar vam čuva leđa i upozorava svaki puta kada se neko vozilo približava većom brzinom u odnosu na brzinu kojom se trenutno krećete.

Video: Pametno stražnje svjetlo s radarom Garmin Varia RTL510

 

Info

Edge 520 Plus MTB bundle (komplet za MTB), 2750 kn

Edge 520 Plus (samo računalo), 2390 kn 

Edge 530 MTB Bundle (komplet za MTB), 2940 kn

Edge 530 (samo računalo), 2375 kn

Varia UT800, pametno prednje svjetlo (varijanta s nosačem za upravljač ili s nosačem za kacigu), 1390 kn

Varia RTL510, pametno stražnje svjetlo s radarom, 1590 kn

Varia bike radar bundle (display unit RDU + radar stražnje svjetlo-RTL 510), 2390 kn


Radarski sustav Garmin Varia testirali smo u svakodnevnim uvjetima na otvorenoj cesti, u kombinaciji s popularnim računalom Edge 520

Giant Recon HL 1600 (pametna prednja lampa)

Giantovo pametno prednje svjetlo smješteno je u elegantno i kompaktno aluminijsko kućište koje, osim vanjskog izgleda, nudi i prednost odvođenja topline, to jest boljeg hlađenja, što i jest svojstveno aluminiju. Giant (barem zasad) nema razvijen radarski sustav za sigurnost u prometu, pa njihova pametna svjetla dolaze „samo“ s opcijom automatske prilagodbe izlazne snage svjetla brzini i osvjetljenju u okruženju.


Pametna lampa Giant Recon HL 1600 (dolje) na praktičnom nosaču, u kombinaciji s računalom Giant Neos GPS – gore u slici je lampa Giant Recon HL 900 u kombinaciji s računalom Giant NeosTrack GPS

Osim toga, velika izlazna snaga lampe koju smo imali na testu (1600 lumena) znači da će doista pokriti praktički sve vaše potrebe, uključujući i jurnjavu po mračnoj šumi. Kapacitet baterije od 6000 mAh jamči i dugo trajanje rada ove jake lampe s dva LED izvora svjetla.

Funkcija kojom ova lampa dobiva pridjev „pametna“ jest senzor okolnog osvjetljenja, uz pomoć kojeg ono može automatski prilagoditi izlaznu snagu, ovisno o tome vozimo li se po danu ili po noći. Izlaznu snagu može automatski podesiti i ovisno o brzini kojom se trenutno krećete, uz funkciju SpeedBeam. Naime kada ga putem ANT+ standarda povežete s ciklo kompjutorom ili sportskim satom (važno je da uređaj očitava trenutnu brzinu vožnje). Lampa će svijetliti 100-postotnom snagom pri brzinama iznad 25 km/h. No kada se brzina spusti ispod te granice, lampa će davati 70 posto svoje izlazne snage.

Model Recon HL 1600 najmoćniji je u Giantovoj ponudi, no moguće je nabaviti i lampe manje izlazne snage: od 500 lm, 700 lm i 900 lm.

 

Info

Giant Recon HL 1600, 799,99 kn

Sigma Buster / Nugget

Želite li se „osvijetliti“ bez većih troškova, možemo preporučiti kombinaciju njemačkog proizvođača Sigma u ponudi Ciklo centra. Prednje svjetlo Sigma Buster 300 (snaga 300 lm, do 1,5 h rada u najjačem režimu, 13 h u režimu bljeskanja) i stražnje svjetlo Sigma Nugget II stajati će vas u kompletu 290 kn, a za tu cijenu znatno ćete povećati vidljivost. Buster 300 ima tri režima svjetlosne izlazne snage (300, 150 i 70 lm) te režim bljeskalice. Oba svjetla imaju punjive baterije i pune se na standardni USB priključak.


Sigma Buster 300 i Nugget II

Sigma inače nudi i ultra snažne lampe, primjerice model Buster 2000 HL s izlaznom snagom od, pogodili ste, 2000 lm te dometom do 200 m.

 

Info

Sigma Buster 300, 215 kn

Sigma Nugget II, 75 kn

Naslovna fotografija: Sigma Sport

Keindl sport HR 2023
Bike park Sljeme Human Fish Gravel SloEnduro OglasivaciHR
Prati nas