“On-off
“Ciklocentar” Bike park Tršće Human Fish Gravel SloEnduro
18. veljače 2017

Američki kultni proizvođač Osprey predstavlja ultra lagani 10 litarski ruksak visoke klase. Testirali smo ga na zaleđenom glečerskom jezeru Weissensee u austrijskim alpama. 

Airspeed na leđima

Osprey Syncro linija ruksaka za biciklizam dolazi u 3 volumetričke izvedbe (10,15 i 20 l). Za naš test smo odabrali najmanji 10 litarski u crnoj boji. Ovisno o vašoj visini ruksak dolazi u dvije veličine S/M i M/L, da stvar bude lakša Osprey nudi mobilnu aplikaciju za određivanje veličine, no mi ipak predlažemo da probate ruksak na leđima prije kupovine. Pravi znalci znaju da se ruksaci i manjih volumena nakon dužih vožnja “osjete” na leđima. Već na početku druženja sa Syncrom, primjetan je odličan balans ruksaka koji je ugodno raspoređen na leđima.

Za kontakt na leđima je zaslužen AirSpeed sistem. Njega čine okvir koji održava razmak između ruksaka i leđa, tako da će za vrućih ljetnih vožnja leđa biti  manje znojna, zbog osiguranoga protoka zraka. Ruksak ima dva kopčanja od naprijed: na prsima i oko pasa koja rade svoj posao jako dobro, osiguravaju ugodno i čvrsto teret na leđima uslijed žešćih brdsko biciklističkih spuštanja. Donji remen može biti problematičan za neke bicikliste zbog prilično uskih dimenzija. Tako ako ga jače zategnete mogao bi “zarezat” trbušnjake. Dok je gornji ugodan i neprimjetan zbog rastezljivog materijala. Na gornjoj kopči postavljen je i magnetski držač  za crijevo od (Osprey) mjeha.


LidLoc i pretinca tri 

Ruksak ima tri pretinca. Svi su opremljeni ziperom s velikim prihvatom pa otvaranje s rukavicama ili u mraku neće biti problem. Najmanji pretinac je dovoljno dubok za GPS, mobitel ili naočale, a izrađen je od materijala koji neće ogrebati vašu osjetljivu opremu. Ispod tog pretinaca, na vanjskom dijelu  smješten je LidLock prihvat za kacigu. Odlično riješenje koje je za svaku pohvalu jer osigurava brzo i sigurno montiranje kacige na ruksak. Ovisno o sadržaju u ruksaku potrebno je obratiti pažnju na zatezanje LidLoca.

Srednji pretinac otvara se učinkovito na stranu, sa dvije korisne pregrade za manje i veće dijelove tvog prijenosnog alata, te vezicom s osiguračem za ključeve. Tu ima mjesta za kakav multi-alat, zračnicu za frenda koji ih nikad ne nosi, 1-2 powerbara i sigurno još koju sitnicu-dvije. Najveći pretinac namijenjen je za mjeh za vodu i za kakav rezervni dio odjeće. Ruksak nije vodonepropusan, ali dolazi s navlakom u kričavo žutoj boji koja osigurava tvoje stvari od prskanja, kiše, blata, ali te čini vidljivim kad žuriš doma punici na ručak.

Jako skupi materijali

Relativno nepoznati brand Osprey u nas, porijeklom iz Kalifornije dolazi na mala vrata u birane trgovine u Hrvatskoj. Prilično skupa cijena Ospreya, na prvu može iznenaditi, ali čim proizvod dođe “pod ruku”, puno toga je jasnije. Kvalitetna izrade i vrhunski materijali su temelj Ospery filozofije. Da to nije samo isprazna priča, potvditi će svaki vlasnik tog američkog kultnog brenda iz Santa Cruza. Filozofija ide i korak dalje, vode se idejom da koristeći jako skupe materijale, postajete vlasnik ruksaka s kojim ćete provesti dugo godina jer imaju jedinstven dizajn za koji sam proizvođač tvdi da oni nisu modna marka pa nisu trendovska roba.

Osprey koncept glasi; da ne proizvode zalihe, nema velikih popusta, sve što je moguće je reciklirano i ako je potrebno sve se popravlja. Svaki nedostatak uslijed uobičajenog korištenja biti će popravljen pod All Mighty Guarantee programom koji je globalan ali funkcionira i kod nas.

Zaključak

Ukoliko ste odlučili nabaviti ruksak s kojim ćete se dugo družiti i uložiti koji kunu više “posinkajte” se sa Syncrom. Vrhunski materijali, lagana konstrukcija s provjerenim sistemom prozračivanja, bezvremenski dizajn, nosač za kacigu, navlaka za kišu, zip otvarači širokog prihvata… to sve su atributi ruksaka visoke klase s puno prednosti.

Cijena: 729,00 kn
Ustupio: www.dinmag.eu
Stranica proizvođača: www.ospreyeurope.com

Prodajna mjesta:
www.abrakadabra.com
www.links.hr
www.dinmag.eu/stores

Bike park Tršće “Ciklocentar” Human Fish Gravel SloEnduro
Prati nas