“On-off
“Ciklocentar” Bike park Tršće Human Fish Gravel SloEnduro
5. svibnja 2018

Ne samo jedan Stumpjumper već tri! Modeli dolaze s kotačima promjera 29 i 27,5 palaca, a ovi potonji nude mogućnost montaže guma širine tri palca

Priznajemo, malo smo se ulijenili i kasnimo s predstavljanjem novih modela iz Specializeda, koje smo u međuvremenu vidjelu uživo – na Lošinju. Nova generacija modela Stumpjumper dolazi na tržište u tri izvedenice – običnoj, onoj s oznakom ST, a vraća se i model koji se odaziva na ime EVO.

I što je novoga?

Gotovo sve. Nova, asimetrična konstrukcija okvira, u aluminijskoj i karbonskoj izvedbi, konstrukcija stražnje vilice poput one na modelu Demo. Dodamo li tomu opcije promjera kotača od 27,5 i 29 palaca, vidimo da se pod istim imenom ustvari vode tri različita modela: jedan za one kojima su najdraži trailovi, jedan robusni XC model te jedna gotovo enduraška izvedba. Posebna je pozornost posvećena oblikovanju okvira prema konceptu sistema 1X. Karbonski okvir je dobio novi oblik SWAT boksa u koji sada stane nešto više alata, hrane, odjeće…


Položaj ublaživača je kao onaj na modelu Demo?

Stumpjumper (obični)

Početni model zadržao je karakter svog prethodnika te daje hod suspenzije od 150 milimetara (naprijed) i 140 (otraga) kod 29-palčanog modela, te 150 stražnjih milimetara kod 27,5-palčanog modela. Kut cijevi upravljača iznosi 66,5 stupnjeva kod 29-ke te 65,5 stupnja kod 27,5 modela. U tvorničkoj izvedbi s ovim modelom dolaze gume široke 2,6 palaca no okvir daje dovoljno prostora i za umetanje guma širine tri palca. Najavljena su i dva ženska modela, u aluminijskoj i karbonskoj izvedbi.


Stumpjumper u aluminijskoj izvedbi.

Stumpjumper ST

ST je nasljednik modela Camber. U 29-palčanoj inačici dolazi sa 130 milimetara hoda sprijeda te 120 milimetara straga. Kut cijevi upravljača iznosi 67,5 stupnja, a za stupanj blaži kut ima 27,5 model, s jednakim hodom sprijeda i straga – 130 mm. Montirane gume dolaze u širini od 2,3 palca. Model ST možemo protumačiti kao traill varijantu Stumpjumpera, a dolazi i u aluminijskoj i u karbonskoj varijanti. Vozačice imaju na izboru četiri modela prilagođena nježnijem spolu koje se od muških varijanti razlikuju po konstrukciji suspenzije.


Karbonska izvedba Stumpyja, s kraćim hodom

Stumpjumper EVO

Nakon nekoliko godina na tržište se vraća i inačica EVO. Riječ je o “opakoj” varijanti Stumpjumpera. Hod će biti manji nego na običnom Stupjumperu. Kut cijevi upravljača iznosi 63,5 stupnja, kako na 29-ti tako i na modelu 27,5. Dolazi isključivo u aluminijskoj varijanti i to u dvije veličine okvira – S2 i S3.


Tvornički vozači Jared Graves i Curtis Keene jesenas su već isprobali novi Stumpjumper, a sada ga sebi mogu priuštiti i plebejci.

Dodatne informacije na: specialized.com

Foto: UL

Bike park Tršće “Ciklocentar” Human Fish Gravel SloEnduro
Prati nas