3. kolovoza 2017

Cipele Shimano ME7, namijenjene endurašima na SPD-u, udobne su i uz dobru zaštitu iznenađujuće prozračne. Suradnja s francuskim proizvođačem guma urodila je zanimljivim plodom.

Ako netko još nije opazio – cipele za enduro, bile za ture ili natjecanje, poseban su i važan segment u biciklističkoj industriji obuće. Udobnije od cipela za cross country, a svejedno moraju nuditi učinkovito pedaliranje. Nude više zaštite, a i potplati moraju služiti dužem i zahtjevnijem hodanju. Također su udobnije i prozračnije od klasičnih “gravitacijskih” ciepla za spust i nabijanje krugova u parkovima.

Tako je Shimano za ovu sezonu prvi put predstavio grupu ME – Mountain Enduro. Na početku se sastojala od modela ME7 i ME5. Pobliže smo se upoznali s malo skupljim, prvim modelom (puno ime SH-ME7). Nedavno su dodali i osnovne ME3 i ME2. Svi modeli namijenjeni su onima koji su pričvršćeni na pedale.

Naravno, japanski biciklistički div obećaje sva gore nabrojena svojstva. Pored robusnog donjeg dijela, s neoprenom je zaštićen i gležanj. Cipela od 375 grama svakako nije teška. Najviše pažnje posvetili su potplati – tu je njihova tehnologija Torbal, koja omogućava bočno savijanje petnog dijela, što navodno pruža bolji osjećaj za terensku vožnju (flow). S francuskim proizvođačem guma Michelin, ujedinili su snage i razvili gumu dvije tvrdoće i profil iz jedne i druge. Mišelinko na potplatu je smješan i simpatičan dodatak 🙂

Zavezuju se uz pomoć najlonskog žniranca, koji prekrijemo s velikom zaštitom na čičak, preko toga još pričvrstimo remen s kopčom.

U upotrebi

Ako ME7 obujete odmah nakon tvrdih cipela za cross country, sumnjivo su mekane, udobne, skoro kao sportske tenisice, pomalo pozerske … Udobnost vrlo lako povežemo s neefikasnošću pri agresivnom pedaliranju, ali ovdje to nije slučaj. Možda nisu za natjecanje u XC-u ili spustu ili za vrhunske rezultate u svjetskoj enduro seriji. Ne bi nas čudilo, da ih neki shimanov profi u enduru koristi za XC ili za spust, ali za većinu zemljana, par cipela ME7 bit će dovoljno učinkovit.

Najviše me impresionirala prozračnost cipela. Moje dosadašnje enduro cipele su inače odlične, ali zbog dobre zaštite, u ljetnim vrućinama su prava muka. Tu su za prozračnost pobrinuli s rupičastom pjenom nad prstima, sa strane i nad petom. Velike rupe u pjeni prekriva samo mreža, osim na unutarnjoj strani, gdje cipela diše kroz rupice u umjetnoj koži.

Hodanje je solidno, koliko je to s tvrdim potplatom moguće, prianjanje gume je dobro, čak i na mokrom kamenju recimo, koje mi zbog davne i bizarne ozlijede još uvijek predstavlja traume.

Udobnost pri hodu i prozračnost su dovoljan razlog, da mi je žao što ME7 nisam izabrao za Black Hole maraton … Bilo je vruće, a zadnjih sat vremena sam i malo prošetao uzbrdo, tako da bi mi mišelinko odlično došao. Plus to da me na divljem spuštanju ne bi boljela stopala, kao što su me u zategnutim “šprintericama”.

Samo dvije primjedbe. Cipela već zbog same prozračnosti nije baš primjerena za mokre uvjete, vrlo brzo promoći s gornje strane, a čim siđemo s bicikla i sa donje. Shimanov klasični sistem zatvaranja rupe za pričvršćivanje pločice za spd pedale, s priloženom naljepnicom je 2017 –e već pomalo smješan. Moja, naljepljena na rebrastu školjku potplata, nakon kratkog vremena potpuno se raspala i čarape su mi bile mokre isti trenutak, kad je mišelinko ugledao prvu mokru travu. Taj problem sam riješio sa srebrnom ljepljivom trakom ispod uloška.

I druga, više estetska: zaštita na čičak, koja prekriva žniranac, ne slaže se nikako s plastičnim remenom, ne mogu se odlučiti, tko će biti gore a tko dolje. Kad bi zaštitu smjestili malo više ili malo niže, stvar bi bila riješena.

Aha, usput, nemojte se čuditi ako vas netko pita da li je MET osim kaciga krenuo izrađivati i cipele! Natpis je malo sličan …

Rodbina i susjedi

ME7 dostupan je u crnoj boji s plavim detaljima ili u sivoj. Otprilike za četvrtinu jeftiniji ME5 nema mišelinka i neoprenske manžete, umjesto špagice za zatezanje  ima dva velcro remena.

Oni koji enduro voze na ravnim pedalama, neka bace oko na modele GR7 i GR9.

Preporučena maloprodajna cijena SH-ME7 je 199,95 €.

Cipele su dobavili u CS Eurotrade
Više o cipelama na strani proizvođača www.shimano-lifestylegear.com

Fotografije AD (uvodna) i proizvođač

Prati nas