3. studenoga 2017

Crno na crnom, u 2018. crno na “gunmetal” sivom. Trail mašina na konkretnim kotačima, pri kojoj karbon ne predstavlja toliko lakoću, koliko čvrstoću i beskompromisnu upravljivost.

Bicikl: Trek Fuel EX 9.8 29 (2017), veličina L

Karakteristike

Crni fullsuspension s karbonskim okvirom i klackalicom130 mm hoda naprijed i iza, tj. za “trail” svrhu. S 29-inčnim kotačima.

Romantičan odnos

Hej, ako je crne boje, uzimam sve 🙂 A ako je k tome i 29-er, s ne previše hoda, onda pogotovo. Trek je jedan od tri najveća brenda, što znači da nećete biti jedini s takvim biciklom, ali barem znamo tehnološke i financijske prednosti velikana, koji nam na kraju mogu ponuditi dobar bicikl.

Prilika za furanje

Na 50 km dugoj trasi maratona Black Hole s 1800 visinskih metara. Taj vikend nigdje nisam mogao dobiti bicikl za maraton, ali to me nije omelo …

Dojmovi

– Krenimo s težinom. Prvo što pomislimo kad vidimo karbonski bicikl s još kojim karbonskim dijelom (u ovom slučaju volanom) je to da mora biti super lagan. Ne nužno, s obzirom da su čvrsti karbonski okviri mrvicu (recimo 200, 300 g) lakši od aluminijskih. Bitna je čvrstoća!
– Fuel EX je čvrst bicikl, što možemo opaziti i pri njegovoj mirnoći i upravljivosti na spustevima. Stvarno je letio nizbrdo. To je definitivno ono što vam treba za rokersku turu.
– Teži (bez pedala i s mojim sjedalom) malo ispod 13 kilograma.
– Što se tiče uspinjanja, imao sam već bicikle za istu svrhu, koji su išli bolje uzbrdo. Široke gume (Bontrager XR3 Team Issue 2.4) na širokim kotačima biciklu su osigurali bolje prijanjanje, ali ne nužno i brzo uspinjanje po makadamu. Bicikl se solidno penje, ali bez nekih posebnosti. No, to da uzbrdo nisam baš rasturao, ću ipak pripisati sebi …
– Nakon što ljudi vide debeli okvir, svi pomisle, da si došao s enduro biciklom – kao kod prethodno testiranog BMC-a. Zatim opaze, da je hoda malo manje. A kad ih prestignete na spustu, vjerojatno opet pomisle isto, haha.
– Pogon i kočnice, sve s natpisom Shimano Deore XT. Tu su i dva prednja zupčanika, tako da se na lijevoj strani volana nalaze dvije ručice (mjenjač i podesiva cijev sjedala), ali na maratonu se nisam žalio. Kod pogona 2×11  na raspolaganju sam imao i dosta lagane prijenose s minimalnim preskakivanjem.
– Amortizeri Fox, također sve u crnoj boji.
– Kokpit više nego solidan, bez potrebe za bilo kakvom promjenom.
– Bontragerova cijev sjedala ima (verojatno s razlogom) priručnu međupoziciju.

Na živce

Zapravo ništa. Da na maratonu uzbrdo nije vozio sam od sebe?

Za koga

Nije jeftin, ali je poprilično opaka zvijer. Za odraslog ljubitelja tura, nekog tko razumije da nije sve u 160 mm hoda i da se i bez toga može lijepo juriti. I naravno za onog tko voli crno na crnom.

Cijena 4.999 €

To je bio model 2017, koji je rasprodan. Za 2018. je cijena ista za modele s opremom SRAM (pogon GX Eagle) ili Shimano XT. Nije više potpuno crn, nego u boji “gunmetal”. Dostupna je i verzija s gumama 27.5 plus (stanu i u taj okvir i vilice).
Bicikli stižu u Funsports u veljači, model s Eaglom je već dostupan.

Jeftinijih modela, s aluminijskim okvirima, je dosta. Skuplji je samo jedan, 9.9 s XX1 Eagle, s karbonskim kotačima …

Joyride je omogućio Funsports, www.funsports.si

Više o biciklu (2018) na www.trekbikes.com

{loadposition inside}

Joyride ima pokrovitelja

S obzirom da svaki testni bicikl dobivamo bez prednjeg blatnika i jer ne volimo jesti blato, s pokroviteljstvom Džojrajda su uskočili prijatelji Enantrideset s blatnicima Ass Savers.


Blatno je bilo samo u rudniku…

Prati nas