4. svibnja 2019

Aleš predstavlja nove napredne ciklo kompjutere Garmin Edge 530 i Edge 830 GPS. Oba dolaze s novim korisnim rješenjima

Garmin je na tržište lansirao dva nova ciklo kompjutera – Edge 530 i Edge 830. Iako su mnoge značajke već bile dostupne u prošlosti, uključujući “turn-by-turn” navigaciju, brzinu i udaljenost te povezivanje sa senzorima otkucaja srca i snage, novi modeli Edge 530 i Edge 830 donose naprednu analizu performansi i, zahvaljujući unaprijed učitanim podacima s Trailforxa, poboljšanu opciju mapiranja.

Edge 530 i dalje ima tipke, ali je zaslon u boji visoke razlučivosti nešto veći nego prije. Edge 830 je još uvijek „samo“ osjetljiv na dodir, a u i Garminu kažu da je novi 2,6-inčni zaslon sada ima bolji odaziv, čak i kada je mokar ili kada korisnik nosi rukavice. Opcija upravljanja na dodir također je u funkciji kod početne instalacije te kod planiranja rute, što je jedinstveno za model Edge 830. Oba modela koriste podatke koje generiraju korisnici i automatski biraju najpopularnije trase.

Oba ciklo kompjutora automatski odabranim primateljima javljaju kada korisnik doživi pad, kada su povezani s pratećom aplikacijom i programirani su za ovaj način “hitnog poziva”. Također su kompatibilni s Garminovim radarima Varia. Novi modeli Edge generalno nude više informacija krajnjem korisniku, i za vrijeme i nakon vožnje.

Sasvim nova funkcija

Nova značajka ClimbPro pomaže odgovoriti na pitanje – jesmo li već tamo? Zapravo, ona pokazuje preostalu visinu i nagib za unaprijed učitane uspone. Funkcija pomaže vozačima prilagođavanje napora. Dakle, umjesto da ide „do daske“ od početka uspona, biciklist sada može biti malo pažljiviji. Ako vozite na višoj nadmorskoj visini nego inače, postoji čak i funkcija koja pokazuje kako napreduje vaš proces aklimatizacije.

Sigurnost i praćanje

Garmin je proširio ugrađene funkcije sigurnosti i praćenja za oba uređaja. Detekcija nesreća ili problema automatski će upozoriti vaše unesene kontakte. Ako uređaj detektira pad, značajka grupnog slanja poruka i praćenja ne samo da pomaže pratiti vaše prijatelje tijekom vožnje, već i odabranim primateljima omogućuje da znaju gdje se nalazite u stvarnom vremenu. Ako za vrijeme ili nakon vožnje zastanete na kavi i kolaču, ako se vaš parkirani bicikl pomakne, na telefonu će se aktivirati alarm.

Trailforks

Modeli prilagođeni brdskom biciklizmu, Edge 530 i Edge 830, dolaze s predinstaliranim podacima preuzetim s biciklističke mreže Trailforks te omogućavaju korisnicima izravno pregledavanje karata ocjenjivanje ruta u više od 80 zemalja širom svijeta.

Ako se zaustavite usred vožnje, nova značajka Forksight prikazuje sljedeća križanja na ruti. Oni hrabriji brdski biciklisti moći će iskoristiti nova očitanja koja prate broj i duljinu skokova te vrijeme provedeno u zraku.

Mjerenje snage i ostale korisne funkcije

Vozač(ic)e koji koriste mjerače snage moći će vidjeti napredna očitanja izravno na zaslonu modela Edge 530 i Edge 830. Formati izbornika su uglavnom nepromijenjeni, jer se gotovo sve konfiguracijske funkcije odvijaju izravno na uređaju, a ne kroz aplikaciju. Oba zaslona u boji su izuzetno oštri i čitljivi su na jakom suncu.

Kao i obično, podaci o vožnji za naknadnu analizu mogu se prenijeti na razne online servise. Također možete pogledati posljednja četiri tjedna vožnje izravno na računalu Edge, što pomaže uravnotežiti trening. Mjerenje napora podijeljeno je na nisku aerobnu, aerobnu i anaerobnu vožnju.

Možete postaviti oba modela da vas upozore kada je najbolje jesti i piti. Kako tijekom utrke, tako i tijekom treninga. Funkcija je vrlo korisna, jer mnogi od nas trebaju podsjetnike da se moramo nekoliko puta odmoriti ili nešto pojesti. Dodatne aplikacije moguće je potražiti u trgovini Connect IQ.

Preneseni planovi treninga vodit će vas kroz unaprijed planirane vožnje. Baš kao što se oslanjate na pametni telefon da vam kaže kada imate sastanak ili kada slijede spavanje i odmor, novi uređaji Edge omogućuju korisniku pregled podataka izravno na ciklo kompjuteru bez potrebe da izvlači telefon i koristi prateću aplikaciju. To je značajna prednost, jer ne morate uvijek nositi telefon sa sobom.

Dodatne informacije potraži na garmin.com

Cijena:
 za osnovni model Edge 530 preporučena cijena iznosi 299,99 eura, a za Edge 830 bez dodatne opreme iznosi 399,99 eura.

Foto Garmin

Prati nas