“On-off
“Ciklocentar” Bike park Tršće Human Fish Gravel SloEnduro
20. lipnja 2018

Edge 130 ima tipke i ne funkcionira putem dodirnog zaslona. Putem aplikacije Garmin Connect može preuzeti podatke s drugih Garminovih uređaja. Korisnik na izboru ima 46 mogućih podatkovnih polja no uređaj se fokusira ponajprije na osnovne funkcije. Prava Katica za sve među Garminovim modelima

Edge 130 nije ugledan poput blještavog najskupljeg modela u katalogu Garminovih biciklističkih računala GPS funkcijom. No, smatram da je ovo u posljednje vrijeme najznačajniji Edge, za većinu biciklista ujedno i najbolji.

Reklo bi se da je model 500 imao najviše poklonika u čitavoj liniji Edge. Još 2009. bio je prvi model koji je spojio praktičnost računala s GPS podrškom te s povezivošću s vanjskim senzorima na tehnologiji ANT+, poput senzora za silu i otkucaje srca.

Mada funkcije kartiranja u principu nisu postojale u modelu Edge 500, jednobojni zaslon LCD tada nije nudio vizualni doživljaj kakav nude današnji modeli. Bilo je već tada jasno da još ima puno prostora za poboljšanja.

Garmin je dodavao nove funkcije, nove modele, poboljšavao kvalitetu veze sa satelitima i funkcije navigacije, no hrpa funkcija vremenom je donije nepreglednost i, na duge staze smanjila pouzdanost jer hardver više nije mogao udovoljavati softveru.

Garmin potom za nasljednika proglašava model 520 Plus, mada se po mom mišljenju upravo Edge 130 bolje nadovezuje na Edge 500. 

Model 520 Plus veći je od modela Edge 500, a Edge 130 je manji i lakši, teži sveg 33 grama, a gabariti iznose 41 x 63 x 16 milimetara (Edge 500 je bio težak 57 grama, s mjerama 48 x 69 x 22 mm). No unatoč manjim dimenzijama zaslon LCD je gotovo jednako velik – 27 x 36 mm.

Jedan. Tri. Nula.

Navigacija na modelu Edge 130 obavlja se preko tipki, jer nema dodirnog zaslona. Nije mu niti potreban, pogotovu u slučaju kada vozač koristi rukavice s dugim prstima. MTB opcija uključuje daljinski upravljač koji umjesto dodirnog zaslona omogućuje jednostavno prelistavanje bez ispuštanja upravljača.

I sami znata koliko je ovo posljednje važno pri brzim spustovima, pogotovu na makadamu, kada želiš na navigaciji provjeriti koliko je ostalo do slijedećeg „u“ zavoja. Osim toga, priložen je i pregibni nosač, pa sada svatko može pronaći idealnu poziciju za Garmina u svome cockpitu.

Ovaj model ima 46 mogućih podatkovnih polja no uređaj se fokusira ponajprije na osnovne funkcije povezane s brzinom, udaljenošću, nadmorskom visinom, otkucajima srca i snagom. Neće vam doduše moći reći koliko ste vremena proveli stojeći ili sjedeći, jeste li bili snažniji na lijevo ili na desno, neće vam pokazati šarene grafikone. No to je u redu – većina nas ne treba ili ne želi pratiti takve podatke za vrijeme vožnje.

A Međutim, Edge 130 nije funkcionalno osiromašena verzija skupljih modela. Nudi većinu funkcija za trening te u kombinaciji s pametnim telefonima, aplikacijom Garmin Connect, podržava Strava segmentenotifikacije na zaslonu, o pozivima i tekstualnim porukama, mogućnost pohranjivanja ruta, meteoroloških upozorenja, te odličnu funkciju LiveTrack za „živo“ praćenje vašeg statusa vožnje. 

Preko aplikacije Garmin Connect može prikupiti i sinkronizirati podatke ostalih Garminovih uređaja, , tako da su podaci s treninga jednaki na svim vašim uređajima (VO2max, vrijeme regeneracije do slijedećeg treninga itd.). Podržava i funkciju vanjskog zaslona, tako da može prikazati i podatke s vašeg Garminovog ručnog sata.

Naravno, Edge 130 podržava sve Garminove dodatke te povezivost sa senzorima putem standarda ANT+ i Bluetooth.

Moguće je podesiti do 11 različnih zaslona, svaki s po osam podatkovnih polja. Prikazuje grafički visinski profil, digitalni kompas, vremensku prognozu, zemljovide u obliku tragova, navigaciju strelicama te upozorenja za situacije na planiranim rutama.

LCD zaslon je oštar i čitljiv, čak i pri jakom sunčevom svjetlu. 

Podržava i satelitske sustave GLONASS i Galileo. Satelite može prepoznati u roku od pet do 10 sekundi, a trajanje baterije je do 15 h, što sam i sam potvrdio dok je uređaj radio spojen s bluetooth senzorom otkucaja srca i senzorom snage.

Edge 130 se pokazao pravim uređajem za mene: nije prevelik niti premalen; nije previše kompliciran, niti prejednostavan. Prava Katica za sve u Garminovoj ergeli.

Preporučena početna maloprodajna online cijena iznosi 199,99 eur

Više informacija: garmin.com.

Video: Garmin Edge 130

“On-off
“Ciklocentar” Bike park Tršće Human Fish Gravel SloEnduro
Prati nas