20. travnja 2020

Poznat po angažmanu i rezultatima u zimskoj ciklokros ligi, Bruno Radotić je sastavio stroj koji podjednako dobro funkcionira na makadamima, asfaltu i CX utrkama, s kombinacijom komponenti Shimano GRX i Ultegra Di2…

„Već godinama vozim ciklokros/gravel bicikle, a budući da sam sam vlasnik biciklističke trgovine, mogu si priuštiti češće mijenjati bicikle. Tako sam lani prodao Giant TCX Advanced s opremom Sram Rival 1×11 i odlučio sam za 2020. sastaviti custom bicikl koji će najbolje zadovoljiti moje potrebe“, kaže nam na početku Bruno Radotić, u posljednje vrijeme specijalist za zimsku ciklokros ligu, s ostvarenim pobjedama i postoljima za svoj matični BK Puls.  

 

„Na predstavljanju novih modela bicikala Megamo za 2020. godinu za oko su mi zapeli njihovi ciklokros i gravel modeli. Dvoumio sam se koji model odabrati, no s obzirom da volim nešto agresivniju i agilniju geometriju bicikla, odlučio sam se za ciklokros okvir. Ovaj bicikl mi omogućava da nastupam na ciklokros utrkama, a ujedno na njemu mogu odraditi treninge i za ostale discipline.  Budući da je  vilica kruta,  u vožnji po zahtjevnijem terenu jako puno toga treba odraditi tijelom, pa se može dobro istrenirati tehnika vožnje, a s druge strane, makadamski putevi na kojima gotovo nema prometa idealni su za odrađivanje intervalnih treninga. Uz ovaj bicikl,  koji trenutačno najviše vozim, koristim i MTB hardtail Megamo Factory Elite (Fox Kashima i Shimano XT M8000) te Megamo Crore (Shimano Dura-Ace R9100)“, dodaje Bruno.

Model: Megamo cx Limited Edition 2020

„Obožavam voziti ciklokros utrke!!! S obzirom da polako ulazim u „veteranske godine“ sve više uživam u samoj vožnji na biciklu i neopterećen  sam rezultatima i stalnim nadmetanjima s protivnicima. Upravo zato su ciklokros utrke idealne –  atmosfera je opuštena i svi prate vlastiti napredak“, kaže Bruno.

S obzirom na razvoj i napredak disk kočnica na cestovnim biciklima, sve je manja razlika između cestovnih i ciklokros/gravel bicikala pa se tako ciklokros/gravel bicikli lako mogu transformirati u cestovne bicikle koji imaju zadovoljavajuća svojstva. Upravo to ostvaruje s ovim biciklom  – promjenom guma, tj. kotača, jednostavno se može prilagoditi terenu po kojem će taj dan voziti. Ovakva prilagodljivost olakšava mu i posao trasiranja staza za cikloturizam za projekt TRAIL – Full Cycling Expirience.

Megamo cx Limited Edition: Brunov upgrade

Većina ciklokros/gravel bicikala serijski je opremljena s grupama 1x11s ili 1×12, no Bruni je često nedostajao laganiji prijenos na strmim off-road uzbrdicama, te teži prijenos na cestovnim vožnjama i duljim blagim makadamskim spustovima. Zbog toga se odlučio za customiziranu kombinaciju komponenti Shimano GRX i Ultegra Di2.

„Odlično  je što su Di2 grupe 11s kompatibilne, pa se mogu kombinirati. Razlog kombiniranja ovih grupa bio je taj što Ultegra pogon nudi veću opcije prijenosa i osobno mi je puno privlačniji od GRX pogona. Ručice kočnica/mjenjača su izvrsno iskombinirane. Naime, GRX Di2 ručice imaju pomaknutu osovinu same ručice prema gore što daje veću polugu prilikom kočenja te samim time više snaga kod kočenja, a kaliperi, koji preslikavaju tehnologiju iz XTR kočnica, omogućavaju modulacije kod kočenja. Uz to, ručice su ergonomski napravljene za vožnju po neravnim terenima, a perforacije na navlakama daju dodatan grip“, objašnjava Bruno.

U planu je i upgrade još jednim parom kotača na kojima će biti montirane cestovne gume te nabavka Stages PowerMetera.

Bruno Radotić: Dodatna oprema

Ciklokompjuter: GIANT NeosTrack
Kaciga: ENDURA FS260 kacige – crna i bijela
Sprinterice: GIANT Surge Pro cestovne i GIANT Charge Pro mtb
Dresovi: ENDURA Pro SL* serija; custom TRAIL – Full Cycling Expirience; BK PULS klupski dresovi

Specifikacije: Megamo cx Limited Edition 2020 (Custom) 

Okvir: Carbon Advanced Composite Frame, Full internal cable routing, flat mount disc 12×142

Vilica: Carbon Disc Fork, Full internal cable routing, flat mount disc 12×100

Upravljač: Zipp Service Course SL-80 ERGO 420 mm

Držač upravljača: Megamo 100 mm

Držač sjedala: Deda Mud Cross Zero 27, 2×400 mm

Sjedalo: Giant Contact SLR Forward

Zadnji mjenjač: Shimano GRX Di2 RD_RX817 Shadow+ 11s

Prednji mjenjač: Shimano Ultegra Di2 R8050 11s

Pogon: Shimano Ultegra FC-R8000 175 mm 46-36

Kazeta: SunRace 11–36 11s

Ručice mjenjača: Shimano GRX Di2 Disc Brake Shift/Brakelevers ST-RX815 11s

Kaliperi kočnica: Shimano GRX BR_RX810 Flat Mount

Kotači: Venn Var 45 TCD filament wound tubeless clincher disc brake carbon wheels

Gume: Maxxis Rambler 700×40 Silkshield TR 60F (po potrebi se gume mijenjaju, ovisno o podlozi) 

Pročitaj i:
Garaža: Mario i njegov Trek Supercaliber 2020
Garaža: Kristinin Scott Spark RC 900 World Nino LTD 2020 

Foto: Privatna arhiva B. R.

Prati nas