“Ciklocentar” Bike park Tršće Human Fish Gravel SloEnduro
28. travnja 2020

Ana posljednjih pola godine koristi tvorničku verziju Giantovog Anthema, za sada bez upgradea, a trenutno razmišlja o nabavci teleskopskog držača sjedala (droppera), i to tek kada će smatrati da ga je zaslužila…

Ana Rumiha, nekadašnja hrvatska reprezentativka u snowboardu, uz to i skejterica, u posljednje vrijeme dosta vremena provodi na istarskim i velebitskim trailovima. Njen narančasti Giant Anthem 29 2 pomaže joj na stazama u velebitskom kršu, zbog kojih je ranije sama više puta rekla da više nikada neće sjesti na bicikl. Sada na fullyju uživa na tim terenima, a i kada se nađe na Medvednici, kaže da sada shvaća skroz novu dimenziju Zagrebačke gore.

Uglavnom, Ana se već pola godine intenzivno vozi na brdskom biciklu, na vožnje ide i sama bez nagovaranja i, kako sama skromno kaže, počinje polako ličiti na „polu-biciklista“. Jedino što joj nedostaje je netko tko će bicikl redovito prati i podmazivati. 

„Moja MTB evolucija traje posljednjih pet godina od kojih sam četiri uglavnom patila u većini vožnji, pokušavajući pratiti svog daleko iskusnijeg i spretnijeg ‘mužjaka’“, kaže nam Ana.

„Ili mi je teren bio pretežak, ili previše dosadan, bicikl pretvrd, a kamenja previše, ili me bilo strah sprinterica ukopčanih u pedale, a nisu mi se sviđale obične pedale jer bi mi nerijetko završile u potkoljenici. Taj popis nije imao kraja.

Model: Giant Anthem 29 2 2018

Nabavka fullyja bila joj je „posljednja prilika“ za zbližavanje s brdskim biciklizmom. „To je bio zadnji tračak nade da ću možda ipak zavoljeti MTB“ otkriva nam Ana. „Isprobala sam Giantov all-mountain model Trance i, kao svim lošim biciklistima, prelazak s hardtaila na fully bio je spektakl i napravio je ogromnu pozitivnu razliku. Ubrzo mi, naravno, ni taj nije bio dobar jer nije dovoljno agresivan i osjećala sam se kao da sjedim u fotelji i jedva pedaliram uzbrdo. Na kraju smo okupili stožer eksperata za očajne supruge biciklista i zaključili da trebam XC bicikl, sjela sam na Giant Anthem i to je bilo to. Dovoljno mekan za nizbrdo, dovoljno agresivan za ravno i uzbrdo, začuđujuće brz u tranzitu po cesti, a najbitnije od svega, bio je lijepe boje“, stručno nam je i u detaljima objasnila Ana.

Za sada ipak bez upgradea

I inače imam metodu nadogradnje sve svoje oprema koja vrijedi i za bicikl. Zaslužujem je tek onda kada mogu točno definirati što mi i zašto treba, a s obzirom na moju trenutnu razinu vožnje jedini dodatak koji trebam su kaciga i sprinterice. Možda, ali samo možda bih se usudila poželjeti dropper u nekoj skoroj budućnosti. Za sad me veseli što mogu proći neke, do nedavno meni nezamislive, uspone i spustove s ovim biciklom i pritom mi je još i zabavno. S druge strane još uvijek ne razumijem nikakve specifikacije bicikla, ali mi se sviđa to što ima ručicu mjenjača samo na jednoj strani i tubless gume koje su otporne na svo istarsko trnje. Čak bih se pohvalila da s ovim redovitim vožnjama u izolaciji konačno znam na koju stranu otvaram, a koju zatvaram suspenzije, a i ukopčavanje u pedale se počelo brojati u sekundama. Samo nebo mi je granica“, zaključuje Ana.

Ana Rumiha u svom prirodnom okružju

Specifikacije: Giant Anthem 29 2 (2018) 

Okvir ALUXX SL-Grade aluminij , 90mm Maestro stražnja suspenzija
Vilica Fox 32 Float SC Performance, 100mm Travel, FIT4 Damper, Boost 15×110 KaBolt, Tapered
Amortizer Fox Float Performance, Trunnion Mount
Volan Giant Contact Trail, 780×31.8mm
Lula volana Giant Contact
Cijev sjedala Giant Contact, 27.2mm
Sjedalo Giant Contact, (Forward)
Ručice mjenjača Shimano SLX, 1×11, I-Spec II
Stražnji mjenjač Shimano SLX
Kočnice Shimano BR-MT500 [P] 180mm [S] 160mm, hidraulične
Ručice kočnica Shimano MT500 I-Spec II
Kazeta Shimano SLX, 11-46t
Pogon Shimano SLX, 32t
Obruči Giant XC-1 29 TR, 21mm
Gume Maxxis IKON 29×2.2 složive, 60 TPI, TR/EXO, Tubeless Ready


Anu Rumiha možeš pratiti na Instagramu: instagram.com/anarumiha

Pročitaj i:
Garaža: Bruno i njegov Megamo cx Limited Edition 2020
Garaža: Mario i njegov Trek Supercaliber 2020
Garaža: Kristinin Scott Spark RC 900 World Nino LTD 2020

Foto: Privatna arhiva A. R.

“On-off
“Ciklocentar” Bike park Tršće Human Fish Gravel SloEnduro
Prati nas